Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 19 (2012) ИСЛЯМЪТ НА САЛАФИТИТЕ

ИСЛЯМЪТ НА САЛАФИТИТЕ

Е-поща Печат PDF

Те живят като в секта, мисленето им е черно-бяло. Смятат се за богоизбрани и вярват, че всички немюсюлмани ще горят в ада. Става дума за салафитите.
В Германия те са напоследък особено активни. “Подобно нещо не е имало през последните 20 години”, казва говорителят на полицията Хари Колбе. По време на демонстрация в Бон мюсюлмани-салафити раниха 30 полицаи, двама от тях - с опасност за живота.

“Майко, бъди твърда, аз съм на джихад” - така се пее във видео, пуснато в интернет от един салафит, който по принцип е родом от Бон, но от известно време се намира в Афганистан. От две години насам германските органи за сигурност регистрират “засилени пътувания към Афганистан и Пакистан” на хора, произлизащи от среди, близки до салафитите. Салафитите не са единно движение, към тях спадат различни течения на сунитския ислям. “Те пропагандират един вид изконен ислям, съществувал по времето на Златния век на исляма преди 1400 години, от който мюсюлманите се били отдалечили в хода на историческото развитие”, пояснява Рауф Джейхан, преподавател по ислямска религия в Оснабрюк. Целта на тези хора е да възстановят “изконния ислям” чрез отхвърлянето на всички по-късни религиозни и цивилизаторски нововъведения.
Все пак не всички салафити проповядват насилие в името на тези цели. Истината е, че само единични радикални групировки зоват към джихад. Но защо това екстремистко течение е така популярно? От една страна - много тесният контакт между членовете му, който прилича на живота в секта. Колкото повече човек се интегрира в структурите на салафитите, толкова по-малко други контакти има той с външия свят. От друга страна - хората са привлечени от “яснотата на опростяването”: от черно-бялото мислене. Твърди се например, че всички “немюсюлмани” ще горят в ада, докато всички правоверни неизменно отиват при Аллах. Освен това салафизмът дава на хората съзнанието и самочувствието, че представляват нещо и че са богоизбрани.
От няколко месеца насам салафитите в Германия не се занимават само с кротка пропаганда на учението си. През миналата година тяхното сдружение “Покана за рая” направи опит да се установи в Мьонхенгладбах. Няколко месечни граждански протести успяха в крайна сметка да осуетят този опит, след което сдружението се разпадна. Затова пък интернет платформата “Истинската религия”, създадена през 2005 г., разшири дейността си. Тя не само набира нови членове в интернет, но и организира улични акции. През последните седмици нейни членове раздаваха преведени на немски екземпляри на Корана в редица градове, с което предизвикаха много противоречиви реакции. Склонни към насилие салафити се организираха на протестни демонстрации срещу дясно радикалното движение “За Северен-Рейн-Вестфалия”. На 1 май се стигна до ескалация и сблъсък между двете движения в Золинген, където радикални ислямисти раниха трима полицаи. Министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия най-напред забрани по време на демонстрации да се показват карикатури на пророка Мохамед. Това негово решение обаче беше отменено по-късно от две съдебни инстанции. И без друго е твърде съмнително доколко забраните могат да имат някакво въздействие. В крайна сметка салафитите могат да се надяват на пропаганден ефект тъкмо от проявите на насилие. Те обичат да извличат полза и от някои разпространени предразсъдъци спрямо мюсюлманите. “Ислямът се асоциира често пъти с насилие, изостаналост и враждебност към жените, а салафитите се стремят да отговарят тъкмо на този образ”, казва Рауф Джейхан.

-----
б.р. Има данни, че салафизмът си пробива път и в България. Така че нека ДАНС да се заеме по-сериозно с проблема. А Б. Борисов да не се самоуспокоява с арабските дюнери...

 


 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата