Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 20 (2012) ЗАЩО Н. ПР. ДЖЕЙМС УОРЛИК ПОСЕТИ МИНИ “МАРИЦА-ИЗТОК”?

ЗАЩО Н. ПР. ДЖЕЙМС УОРЛИК ПОСЕТИ МИНИ “МАРИЦА-ИЗТОК”?

Е-поща Печат PDF

• Опознавателна, помирителна или предупредителна беше визитата на дипломата?

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик посети мини “Марица-изток” на 9 април, понеделник, заедно с лидера на КНСБ Пламен Димитров. Негово Превъзходителство разгледа с интерес производствения процес на открития добив от вишката на рудник “Траяново 3”, а по-късно се срещна с миньорите в назначението на участък “Добив”. Посещението продължи със среща между посланика, представители на синдиката и дружеството и мениджърския екип. Веднага след тези разговори беше дадена пресконференция. На въпросите на журналистите отговаряха посланик Уорлик, Пламен Димитров и изпълнителният директор на въгледобивното дружество Евгени Стойков. “Мини “Марица-изток” са сърцето и душата на енергетиката в България, а не Козлодуй, Белене или Добрич”, бяха първите думи на Джеймс Уорлик, който допълни, че по време на стачката през януари т.г. всички са се притеснили за енергийната сигурност на страната именно поради значимостта на компанията. Посланик Уорлик сподели, че откакто е на този висок пост, имал желание да посети мините. В експозето си дипломатът подчерта също: “Важно е, че беше постигнато споразумение. Аз се срещнах с миньорите и те ме увериха, че искат да работят. Ръководството подчерта своя ангажимент да направи дружеството една успешна и икономически жизнеспособна компания. Вярвам, че в следващите месеци ще станем свидетели на градивен диалог между синдикати и мениджъри, за да се стигне до изпълнение на всички договорености между тях”.
От своя страна председателят на КНСБ Пламен Димитров информира, че това е второто съвместно посещение с американския посланик. “Миналата година посетихме едно голямо частно предприятие – “Асарел”, в Медет, а днес сме в най-голямото държавно. За нас е важно доставките на въглища да бъдат гарантирани като качество, обем и навременност, а това може да е факт единствено ако трите рудника функционират интегрирано и единно в условията на държавна собственост и с ангажимент за инвестиции, които се изпълняват регулярно в планирани обеми”, каза синдикалният лидер. Особено интригуващо прозвуча и следващата фраза на г-н Димитров: “За нас е изключително важно да получим подкрепата на посланик Уорлик по този въпрос, както и за това да насърчи диалога между работниците и мениджмънта.”
Синдикалистът заяви, че от организацията настояват до края на месец април да се обсъди изпълнението на стачното споразумение от януари, както и да бъде подписан колективният трудов договор. “Очакваме да не се стигне до нов конфликт с ръководството, за което има индикации. От огромно значение е да бъде гарантирано заплащането, безопасността и здравето на хората”, подчерта Пламен Димитров, и изрази убеденост, че посланикът на САЩ има канали и инструменти, за да повлияе за изпълнението на тези цели.
По време на пресконференцията стана ясно, че според Джеймс Уорлик в енергийния сектор както у нас, така и в останалите държави, трябва да има прозрачност и диверсификация. В отговор на журналистически въпрос заяви, че нито той, нито правителството на САЩ ще решават какви да са приоритетите на България в енергетиката. Това може да се случи след широка и открита обществена дискусия, проведена без емоции, която да очертае приоритетите и съотношението между ядрената, конвенционалната и алтернативната енергия. Посланикът беше категоричен, че не защитава интересите и не лобира за американската Ей И Ес, но подчерта, че се радва на факта, че в района има две американски компании, които са направили големи инвестиции.
Изпълнителният директор на дружеството заяви, че споразумението със синдикатите се изпълнява. По един от спорните въпроси, свързан с новите назначения, той информира, че вече са на работа първите 12 души и тече процедура за следващите. Това провокира г-н Димитров да му опонира, припомняйки, че споразумението е било назначенията да се осъществят три дни след подписването. “Днес не е 25 януари, нали? Искам да припомня, че от второто тримесечие трябва да има 5% увеличение на заплатите. Миньорите все още не са усетили реално нищо”, каза той.
Срещата завърши с взаимни благодарности и усмивки. По протокол.
Извън него обаче със сигурност тя провокира поне няколко въпроса.
На първо място, дали наистина дипломатът и синдикатите размахаха пръст на ръководството, каквото предположение изказа пред самите тях колега. Ако е така, какви са мотивите? Какви са онези скрити механизми, благодарение на които се очаква той да играе роля в спора между синдикати и ръководство? А още по-важно е защо?
Поради какви причини един дипломат, пък бил той и представител на мощна държава, е възможно да изпълнява функцията на помирител? През цялото време на пресконференцията се усещаше специфична театралност. Ролите явно бяха предварително разпределени, а репликите заучени. Дали подобна публична демонстрация ще тушира напрежението? Тепърва ще разберем.
И още нещо, което не остана скрито. Няколко пъти от КНСБ подчертаха, че трите рудника могат и трябва да функционират като едно цяло и като държавна собственост. Това не е случайно, тъй като слухове около приватизацията на въгледобивното дружество са постоянна величина.
Въпросът е обаче има ли основания за съществуването им? Сигурно е едно, че истината така или иначе ще излезе на бял свят.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата