Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 21 (2012) ЗА НОВА СОЦИАЛНА БЪЛГАРИЯ

ЗА НОВА СОЦИАЛНА БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

На 19 и 20 май т. г. в София се състоя 48-мият конгрес на Българската социалистическа партия, който премина под лозунга “За нова социална България”. Делегатите избраха ръководните органи на партията - Национален съвет, и Общопартийна контролна комисия. С огромно мнозинство Сергей Станишев беше преизбран за председател на Националния съвет на БСП.

77,42% от делегатите на 48-мия конгрес на партията дадоха подкрепата си за Станишев, това означава 593 делегати от гласували общо 800 делегати. За Георги Кадиев са гласували 22,58% от делегатите. Мая Манолова е избрана за председател на ОПКК с 394 гласа, от общо гласували 800 делегати.

Новият състав на Националния съвет на БСП (11 избрани членове, плюс 63 делегирани, плюс 8 по право), на своето първо заседание ще излъчи Изпълнително бюро. Конгресът прие Политическа резолюция, в която са заявени основни приоритети на партията. Сред тях е и искането за неотложна промяна в управлението на страната, за излизане от кризата и възстановяване на страната като единна, демократична, социална и правова държава, както е записано в Конституцията на Р България. В Политическата резолюция в синтезиран вид са намерили място основните намерения, оценки и планове за промяна, с оглед БСП да заяви неприемането и противопоставянето си срещу днешния политически, икономически и социален режим в страната, и най-важното - да подготви добра почва за успех в предстоящите парламентарни избори.

“БСП е носител на традиция, кауза и воля да защити демокрацията. Това не е теснопартийна задача, а залог за бъдещето на България. “Вграждаме тази съдбовна за страната задача като същностна страна на политическата кауза, с която днес категорично се ангажираме пред обществото: България - нова социална държава!

Да докажем, че сме партия на решителните действия, на солидарността и справедливостта в кризата, сила в демократичната промяна!” - се казва на финала на Политическата резолюция.

48-мият конгрес на БСП прие и Политически призив, обръщение към граждани на страната и симпатизантите на лявата кауза. В призива се формулира актуалното състояние на държавата и на българския народ. “Гласуват не хората, а парите”, “свободният избор се превръща в зависим избор”, “подменя се свободната воля на българина”, “Призоваваме политическите партии:

Да върнем политиката към състезанието на идеи и платформи!

Не допускайте да бъдете купени като стока!

Да върнем политиката в интерес на гражданите – колкото по-бързо, толкова по-добре! Колкото по-силно, толкова по-добре!

Да направим така, че предстоящите избори да се проведат по волята на гражданите!

От нас зависи” - са част от посланията на приетия документ.

Редакцията на в. “Нова Зора” прецени, че най-директният начин да се предаде атмосферата на конгреса на БСП, е като поместим заключителното слово на председателя Сергей Станишев. Заглавието е на редакцията.

 

• Заключително слово на председателя на НС на БСП Сергей Станишев пред 48-мия конгрес на партията

Уважаеми другари и другарки, уважаеми гости,

Искам да започна с думи на благодарност и признателност към всеки един от делегатите на 48-ия конгрес на нашата партия - за чувството за отговорност, с което всички ние се отнесохме към най-висшия форум на нашата партия, разбирайки, че тази отговорност не е само към нашите членове и симпатизанти, а и към хората на България, а и към държавата.

Главния извод, който аз си правя от дискусията на конгреса, е, че той опроверга някои много мрачни прогнози и внушения, които витаеха, и преодоля едно напрежение, което беше нагнетявано в продължение на последните месеци. Очакваше се да се изпокараме, да има скандали и разцепление в партията, да затънем в спорове по уставни и организационни въпроси, акцентът да бъде най-вече върху избора на ръководните органи, в това число и на председател.

И ви благодаря, че истинският акцент беше - какво искаме да направим в България - за хората, за бъдещето на страната - това е смисълът на политиката.

Искам да благодаря за доверието на делегатите, подкрепили моята кандидатура. Повярвайте, приемам го най-вече като огромна отговорност, която ще ми тежи всеки един ден като председател на НС, която ще се постарая, няма да пожаля сили, да оправдая. Много добре осъзнавам, че никой не е съвършен. И аз съм допускал не една и не две грешки и съм чул не малко от критиките, упреците, които бяха отправени към мен като председател на НС. Искам да поздравя новоизбраните членове на НС и на ОПКК, да поздравя Мая Манолова, председателя на Контролната комисия на партията, за доверието, което получиха от делегатите. Моля ви да се отнесете към това не като пост, позиция, трамплин за реализация на лични амбиции, а отново като към отговорност. Защото да бъдеш член на НС и на Централната контролна комисия на партията е огромна отговорност пред 150 000 хиляди наши членове, които са дали шанса, мандата да покажем, че тяхното доверие ще бъде оправдано.

Нека се постараем новият НС да работи действително динамично, съдържателно и да не затъва, както се случваше с предишния състав, в дребни игри, сметки, задкулисни процедури. Да правим политика! Да правим политика - това очакват хората от нас, нищо друго. Да отговорим как те ще живеят по-хубаво, как ще имат работа, как ще имат доходи, за да си плащат сметките, как ще могат да помагат да своите родители за тяхното лечение, как ще дадат образование и шанс в живота на своите деца и най-вече - какъв проект предлагаме ние на България.

За мен е изключително важно това, че в дискусията прозвуча много ясно и широко разбиране за нуждата от промяна на политиката, защото ние в момента като страна, като държава се намираме на кръстопът. Или ще продължим да се влачим в коловоза на един модел, който беше наложен в началото на 90-те - българския преход с всичките му дефекти, грозни страни и провали, или ще се опитаме и ще генерираме обществена енергия, дискусия за излизане към друг модел, който може да върне на България перспективата. Да даде стимул, смисъл на хората да живеят в нашата страна, а не да бягат в чужбина. Това е огромна задача. Направихме само първите стъпки в тази посока, но все пак много важна стъпка, защото ясно прозвуча разбирането, че наслагването на световната, икономическа, социална и политическа криза, която е криза на модела, с дефектите на българския преход и неговото наследство, и управлението на ГЕРБ като модел, създава чудовище. Създава чудовище, в което хората не могат да живеят достойно, в което няма справедливост, в което единствено парите и силата са измерители на успеха, те са и главният критерий за всичко. Ние като социалисти не можем да приемем този модел. Това ясно прозвуча и ние имаме отговорността - и от опита на България, и нашия собствен опит, и от нашите грешки за тези 23 години - да опитаме да направим крачка отвъд този модел.

Основните неща, които смятам да правя като председател на НС, се опитах да формулирам и в политическия доклад. Имаме действително добра основа - и като управленски проекти, и като решения, които взеконгресът, особено документа „Съвременната криза и България утре” - нашият отговор.

На тази база трябва действително незабавно след конгреса, освен традиционните неща - структуриране на ръководство, съвети, комисии на НС - да се захванем на работа с тези направления и как да ги конкретизираме и прецизираме. Защото общо е усещането - аз съм правил десетки, стотици срещи в партията, - че имаме прекрасни документи и не е вярно, че пишем едва ли не едно и също и си преписваме от 90-а година досега, те са много различни по съдържание, по акценти. Важното е да ги направим разбираеми за хората и това не е лесна задача, защото първо, от цялото това многообразие на управленски идеи, и то много смислени, да ги сведем до нещо хомогенно, което е балансирано - икономически, бюджетно, по съдържание. На тази база следващата година, максимум до изборите, да имаме конкретен план за първите сто дни и програма за първата година, които обаче стъпват на по-дългосрочна визия. Защото нека бъдем честни - 23 години инерция в един коловоз, не могат да бъдат пречупени, преодолени само за един мандат.

Първо, трябва да го кажем ясно и не бива да обещаваме чудеса изведнъж. Второ, от гледна точка на нашата конкретна дейност, трябва веднага да преминем на изборна вълна.

Другарки и другари, четири месеца похабихме много енергия вътре в себе си. Честно казано, вчера като слушах някои от изказванията, в това число при отводите - ние ако бяхме толкова силни не само на думи, ами и на действия, ако толкова енергия хвърляхме срещу нашия опонент, щяхме да бъдем много по-успешни като опозиция. Това е стар дефект, може би слабост на БСП, на левицата не само в България. Нека се постараем да го преодолеем. Това означава бързо сформиране на Национален предизборен щаб, сформиране на областни предизборни щабове, реализиране на тази програма за обучения, за която споменах на нашия изборен актив. Това означава местните ни ръководства да започнат веднага подготовката по подбиране на подходящите хора за обученията. Защото трябва да се готвим за изборите и да не изключваме тяхното ускорено случване. Това не е в наши сили да кажем кога ще бъдат и да го прогнозираме.

Трето, много пъти говорим за това дали излъчваме сила, за това дали сме действена партия, или сме клубове за дискусии. Защото в нашия кръг правим революции, гигантски промени, какво трябва да се случи в малките, реални стъпки. Да, не сме перфектни, далеч сме от перфектното, и организационното състояние на партията е много различно в различните региони. Много е различно - от община на община, и трябва или да надграждаме там, където имаме добра основа и да разширяваме, да санираме, да лекуваме там, където има болни организации, където има вътрешно разделение и сблъсъци, или където има бездействие и слабости. И това е отговорност и на националното ръководство.

И разбира се, да показваме действеност. Имаме две кампании, които са пред нас. Те се случват. Едната е за Белене. Аз приемам някои критики, че вървим прекалено бавно със събирането на подписите. Много добре разбирам, че в последните две-три седмици преди конгреса, при този брой конференции, не бе възможно партията да хвърли сили и усилия натам, но са прави и тези, които казват, че това ще бъде тест за нашата кондиция.

Другарки и другари, имаме малко време - два месеца, единият от които е юли, да съберем огромен брой подписи. Не само ние, но най-вече това е ангажимент на БСП. И това между другото ще бъде много сериозен тест за състоянието и готовността на всяка местна структура на партията, за това имаме ли достъп до хората, можем ли да ги убеждаваме за каузи, които не са наши, те са национални.

Втората е за младежката безработица. Това е общоевропейска кампания и аз много се радвам, че едновременно със стартирането й в Брюксел тя започна и във Видин. Благодаря ви - вие сте първенци не само в България, но и в Европа. Тази кампания не е просто  да кажем - ние сме против младежката безработица. „Голяма работа - ще кажат младите хора, - какво предлагате?” Днес стоят две конкретни предложения на европейско ниво, които трябва да доведем до младото поколение в България, защото ситуацията е ужасяваща. Една трета младежи, млади хора са без работа. Какво очакваме като бъдеще? Проекти ще пишем, но няма кой да ги реализира. Няма да има кой да живее в нашата страна и това, което казах вчера в десетте основни приоритета, които смятам, че са база в нашите политики - младежката политика, която трябва да е хоризонтална и да минава през работата на много министерства, действително трябва да е наш основен приоритет, ако ние като партия искаме да имаме бъдеще и да сме свързани с бъдещето на България. Това е голяма отговорност.

Само ще маркирам другите, които посочих, и които вие гласувахте. Данъчна реформа - в това число преминаване от пропорционално към прогресивно облагане. Обсъждане на цялостна промяна на здравния модел, който е абсолютно задръстен в момента и има разпад на системата. Отмяна на пенсионната реформа на ГЕРБ. Държавно участие в инвестиционни проекти и окуражаване на производствени инвестиции, в това число с високотехнологични компании. Програма за възраждане на земеделието и особено сериозна работа, нека го направим този път, за кооперациите - те имат много сериозен потенциал - и икономически, и социален, и политически. Ние сме в дълг. Особено внимание към стимулите за учение и за първо работно място, програма за приоритетно развитие на науката и висшето образование - държавното висше образование, защото сега има фокус към частното. Ускорено въвеждане на електронните публични услуги и административна реформа, но истинска, а не като тази, която се имитира. Насърчаване и стимулиране на предприятия и откриване на нови работни места. И ако е такава волята на българския народ, чрез референдума - рестартиране на проекта Белене. Това са много сериозни ангажименти и трябва Националният съвет да ги разработи много балансирано, отговорно и ефективно като конкретика - как да станат, за да бъдат опората, конструкцията на нашата управленска програма.

Уважаеми другарки и другари, ние показахме и зрялост, и мъдрост, като висш форум на партията. Смятам, че не разочаровахме десетките хиляди социалисти, които ни изпратиха тук, но недейте да се заблуждавате - различията не сме ги изчистили, напрежението все още витае помежду ни. Защото това, което се случи в последните седмици, нанесе рани, създаде разделителни линии. Това ще трябва да лекуваме. Ние трябва да забравим разменените и обиди, и обвинения, защото, убеден съм, имаме отговорности, които са далеч-далеч над тях. Искам да кажа - не на реваншизма, на реваншизма на „победителите” и на „победените”. Защото аз не виждам победители и  победени - ние сме членове на една партия, на БСП - най-старата, най-националната, най-социалната партия. Това обаче не означава, че нещата ще тръгнат от само себе си.

Искам да ви уверя, че като председател на НС ще се постарая този дух на отговорност и консолидация да се прехвърли на НС. Конгресът ни е към своя финал, той по същество свърши. Искам да призова всички вас и всички членове на БСП - нека го продължим по начина, по който го проведохме, а не по начина, по който стигнахме до него.

Отново искам да ви благодаря за вашето отношение. Чака ни много работа и ако досега, в началото на конгреса казах, че цяла България нас гледа, оттук нататък ще ни гледа още по-внимателно. И нека се постараем това, което казваме, да го превърнем в реални позиции и действия. Само тогава ще ни повярват. Благодаря ви.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата