Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 25 (2012) КРЪВОПИЙЦИТЕ ОТ СТРАНАТА ТАЛАСЪМИЯ

КРЪВОПИЙЦИТЕ ОТ СТРАНАТА ТАЛАСЪМИЯ

Е-поща Печат PDF

• В България през 2012 г. скелетите на мъртвите „вампири” прикриват зъбите на живите караконджули.
У нас всяко чудо за три дни, днес - и за по-малко...

Кога намериха мощите на Йоан Кръстител на о-в „Свети Иван” край Созопол, кога ги занесоха в Сливен с мощехранителницата, подарена от премиера Борисов, кога ги откраднаха от Сливенската митрополия и кога ги върнаха в Созопол, без да съобщят името на похитителя?! Не знаем дали тази кражба не бе измислена с цел да се увеличат приходите от поклонническия туризъм, но през това лято към „Чудесата на България” започнаха да се прибавят нови, все по-странни и дори плашещи „открития”. Сиреч, археологически находки, които намирисват на шарлатания с комерсиална цел.

Така например при разкопки край средновековен храм в Созопол археолози откриха скелет със забит железен кол в сърдечната област, когото обявиха за „вампир”. Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров дори „идентифицира” вампира: това бил средновековният пират Кривич. Разбойникът, станал по-късно управител на града, бил наказан посмъртно за проявена престъпна небрежност, благодарение на която генуезците превзели и опустошили селището. Разорените граждани на Созопол толкова намразили своя управител, че се застраховали срещу опасността той да вампиряса и да продължи да им пие кръвчицата, като му избили предните зъби и го проболи с кол! Но защо са го погребали в църквата? Кой погребва караконджул на свято място? Вероятността скелетът да е на воин, загинал при отбраната на крепостта от вражеско копие, дори не бе спомената: вампирите са по-атрактивни от защитниците на Отечеството, както чалгата е по-продаваема от сериозната музика, да не говорим за класиката.

Аналогично погребение откри и археологът проф. Николай Овчаров при разкопки в некропола на църквата „Св. Петър и Павел” под хълма Царевец във Велико Търново. С тази разлика, че скелетът на погребания там болярин е „закован” с железни скоби в лявата част на гръдния кош и върху краката. Което не означава, че покойникът е бил таласъм. В развихрилата се вампирска истерия обаче никой не обърна внимание на уточнението на археолога, че през Средновековието този ритуал се е правел за успокоение на душата на починалия и на неговите близки. Тоест, за да не вампиряса покойникът, а не защото е бил зъл кръвопиец и таласъм. В някои случаи върху гърдите на умрелия поставяли кесия с пари. Но такива обяснения не пълнят касичките на „археологическите експозиции”, нито тези на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите. Туристите, особено западните, си падат повече по страховитите мистерии, отколкото по природните и културноисторическите забележителности на България. За алкохолния и сексуалния туризъм, да не говорим. Ето защо нашите „продавачи на вампири” сметнаха, че са намерили истинска неразработена златна жила и започнаха да рекламират страната ни пред света като Таласъмия.

Първо обявиха за българин трансилванския войвода Влад Цепеш, наречен още граф Дракула (дявол - на румънски). За неговата жестокост се разказват легенди, пишат се книги и се заснемат филми. Австриецът Йозеф Хамер, който в началото на 18-и век е бил консул на Австро-Унгария в Истанбул, написал „История на османската държава”, в която също описва Цепеш като крайно жесток и садистичен тиранин. Разбираемо е, като се има предвид, че Хамер е ползвал османски писмени извори. А османлиите са имали не една и две причини да очернят войводата: той неведнъж разбивал изпратените да го заловят паши и ги набивал на кол. И това при управлението на султан Мехмед II, наречен Фатих (Завоевателя), който на 29 май 1453 г. превзел Константинопол и го превърнал в столица на Османската империя! Едва през 1476 г. турците заловили и обезглавили непокорния Дракула. Тогава монаси пренесли с лодка неговия труп до островната църква край град Снагов (на 20 км северно от Букурещ). Там го погребали в олтара, и нито преди, нито след посичането му е обявяван за светец. Имайки предвид, че и скелетът на „вампира” от Созопол е бил погребан в двора или в олтара на църква, едва ли ще да е бил такъв злодей, че посмъртно да му чупят зъбите и да го промушат с кол в сърцето. Но когато в една страна „хлябът е от мъката по-чер”, на управляващите и техните трубадури не остава нищо друго, освен да осигуряват на поданиците си зрелища. Включително „вампирски погребения”, които внушават на народонаселението, че в миналото е имало много по-лоши управници. Затова някои чалга историци изтъкват гордо, че „вампирът” Кривич е живял много преди Дракула, следователно „таласъмията” води началото си от днешните български земи! Който не вярва, да отиде и да види скелета на някогашния пират, изложен за всенародно „поклонение” в НИМ, Бояна. Поредното „откритие на 21 век” със сигурност ще вдъхнови не един и двама създатели на литературни и филмови „хитове”, без да ги накара да помислят дали точно такава „прослава” заслужават България и нейната историческа наука.

В действителност ритуал срещу вампирясване си просят тъкмо управляващите днес, както и „учените” и журналистите, които им осигуряват удобни сензации. Да не говорим, че когато същите тези властници и продавачи на чудеса не могат да кажат къде лежат костите на Хаджи Димитър, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Панайот Волов и други, разнасянето на скелета на един средновековен пират е кощунство! Ако бяха вложили в издирвателска дейност и една стотна от усилията, хвърлени да „доказват” защо Левски не е могъл да бъде погребан в олтара на църквата „Св. Петка Самарджийска”, желанието на Апостола „всеки да му знае гроба” отдавна да е изпълнено.

Ате отхвърляха дори поставянето на една паметна плоча на въпросната църква!

С вампирското ни минало ли трябва да ни запомнят в Европа и останалия цивилизован свят? Не е ли по-добре да се идентифицираме с делото на пресветите братя Кирил и Методий, с мистерията на българския фолклор, с великото прозрение на Левски „времето е в нас и ние сме във времето” или с Ботевото „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”?

Ами ако след стотици години някой археолог открие в днешните български земи скелет на съвременна (днешна) мутра, с куршум в главата или с изгнило въже на шията, и го обяви за „вампир”?! Какво ще си помислят потомците за нас? Откъде ще знаят, че днешният шеф на МВР Цветан Цветанов е вървял с багера и е откопавал десетки такива трупове, заровени от „Наглите” или „Октопода”? Няма откъде, защото днешната хартиена преса и четива няма да издържат дори толкова, колкото успя да се запази Ботевият вестник “Нова България... В прекия и в преносния смисъл и с най-дълбоко уважение към гения.

Представете си, че след 300 години някой започне разкопки в софийския квартал Челопечене, или край „Петолъчката” до Сливен, и намери парчета от снаряди, ракети и бомби. Колко му е да реши, че там са се водили последните сражения на българската армия, преди налагането на поредното чуждо „присъствие”!? Откъде ще знае, че по наше време тя е превърната в експедиционен корпус на НАТО? Поради позорния (за съответните управляващи) характер на взривовете в складовете за утилизация на излишните боеприпаси, те няма да бъдат вписани в официалната историография, нито в историята на военното изкуство. Единствено съвременниците на тези събития ще запомнят казаното от тогавашния кмет на София Бойко Борисов: „Взривовете (в Челопеч през 2008 г.) разрушиха мита за компетентното управление!” Запитан на 15 юни 2012 г. от Нова тв дали би казал същото и за взривовете край Петолъчката, вече като премиер ,Борисов отговори утвърдително. Но очевидно имаше предвид управлението на фирмата „Берета трейдинг” и отчасти това на МВР и МО, а не собственото си ръководство на държавата. Премиерът отговаря само за успехите на правителството и за рязането на ленти, а за провалите си има ресорни министри.

Но животът понякога си прави странни шеги. Навръх рождения ден на „Премиера Слънце” (13 юни), докато герберите го чакаха с торта във вид на магистрала със захарен валяк върху нея и надпис „Ние строим България”, на Орлов мост стотици младежи блокираха движението. Протестът бе срещу приетите от НС промени в Закона за горите, даващи възможност на собствениците на ски писти и лифтове да строят нови съоръжения, без да искат разрешение за изменение на предназначението на земята. Тоест, без да плащат държавна такса от 35 000 лв. Цветановата полиция „респектира” протестиращите с палки и белезници, въпреки „забраната” на Борисов да се пипат младежите. Не ги „пипаха”, просто ги биеха и арестуваха... И не само този ден, ами до края на седмицата, когато президентът Плевнелиев наложи вето върху поправките в Закона за горите и тези в Закона за съдебната власт, касаещи бонусите и кариерното развитие на членовете на ВСС. Удивително е, че президентът се намеси „по молба” на премиера Борисов. Сякаш последният не е началник на министрите, предложили скандалните промени и не е председател на управляващата партия ГЕРБ, чиито депутати прокараха спорните лобистки текстове?!

Симулирането на обществен дебат миналия понеделник е като качулка след дъжд. То е точно толкова неубедително, колкото и ловът на вещици, разгърнат от Цветановото МВР в очакване на поредния критичен мониторингов доклад на ЕК. Част от визираните съвременни „вампири”, като братя Галеви, отдавна са в чужбина и се издирват от Интерпол. Само дето вместо с кол в сърцето, властта ги „убива”, като им конфискува компютрите. „Мафията умира, щом й вземеш парите”, казва за „Стандарт” (12.06.2012) шефът на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов. Обаче на същата страница вестникът уведомява читателите за тежкото „заточение” на Емилия Галева, съпругата на Пламен Галев. Тя „мизерствала” в Лондон с 10 000 паунда на месец, живеейки недалеч от кралския дворец в апартамент, нает за... 999 години! Недалеч от нея се „мъчела” и вдовицата на Косьо Самоковеца, Ангелинка, която още се съди за имотите на мъжа си.

Борба с корупцията и организираната престъпност, или кампания за организиране и одържавяване на престъпността от страна на МВР е цялата тази шумотевица преди доклада на ЕК? Не е ли истерията на „вампиролозите” необходимият шумов декор, който скрива истинската „музика”? Казано с други думи, отсъствие на каквито и да било усилия за раздаване на справедливост и наказване приживе на политико-икономическите таласъми. Затова и днес, както през Средновековието, кръвопийците на народа чак след смъртта им били промушвани с кол... Ако междувременно не са го сторили конкурентите им приживе. Впрочем, неслучайно в българския език няма една универсална дума за обозначаване на кръвопиец. Използваните термини като „вампир”, „таласъм” и „караконджул” са от латински, гръцки и респективно турски произход. Така че старанията за побългаряване на таласъмията са напразни.

Дали вампири предизвикаха наводненията, земетресенията и взривовете в складовете с боеприпаси, или взривовете събудиха таласъмите? Нямаме отговор на този въпрос, но вампирската истерия ни дойде в повече. „Вампири” ни управляват, вампири ни поучават, вампири ни лекуват, вампири ни смучат кръвта денонощно: било чрез замразяване на доходите и постоянно увеличаване на цените на тока, парното, горивата, храните и лекарствата; било чрез „доплащанията” на медицинските услуги (под масата, или за избор на екип); било чрез бонусите и рушветите на държавните и общинските чиновници. Накрая живи вампири с научни звания ни омайват с кокалите на фалшиви вампири като този от Созопол. В страната на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, братя Галеви, Божидар Димитров, Евелин Банев-Брендо и други шменти-капели само вампири и таласъми липсваха! Пък хората – кучета ги яли!.. Оня ден - в жк „Малинова долина”, вчера - в жк „Красна поляна”. А утре?! Май че „лошият човешки материал” се оказа прекалено вкусен...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата