Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 26 (2012) ГЕРБЕРИ ТИЧАТ ПОДИР ПРИЗРАЦИ

ГЕРБЕРИ ТИЧАТ ПОДИР ПРИЗРАЦИ

Е-поща Печат PDF

Всички поразии, нанесени на България от управлението на ГЕРБ за три години, бледнеят на фона на мрачното бъдеще, което кабинетът на Бойко Борисов, и по-специално неговият енергиен екип, ни подготвя. Под американски натиск, Борисов, Дянков, Трайков и Добрев провалиха не само проектите за изграждане на нефтопровода „Бургас-Александруполис” и АЕЦ „Белене”, но са на път да провалят и газовия проект „Южен поток”. И като следствие, възможността за поевтиняване на природния газ, внасян от Русия.

Като капак, с „мотивирано становище” от 21 юни т. г. Европейската комисия ни отправи второ и последно предупреждение заради „хилядите вятърни турбини и около 500-те други проекти около нос Калиакра, разрешени без оценка на въздействието им върху уникалните местообитания и биологични видове в района като птиците и прилепите”. Страната ни има два месеца за реакция, и ако тя не е удовлетворителна за Брюксел, случаят може да бъде внесен в Европейския съд. Вероятно ще се наложи да преместим ветрогенераторите някъде, където не гнездят и не летят щъркели, лебеди, пеликани, жерави, диви патици, лястовици и други пернати уникални видове от трасето Виа Понтика (да не се бърка с новопостроените лотове от кабинета на Б. Б.!). А после ще ни санкционират и заради слънчевите панели, разположени над обработваема земеделска земя (язък за напористите реклами, дето ни промиваха мозъците с години).

Ето така ще рухне цялата митология около използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) като заместители на „опасните” и „скъпи” руски АЕЦ.

Що се отнася до ТЕЦ, техният ток е в пъти по-скъп от произвеждания в АЕЦ „Козлодуй”. Най-странното е, че при един и същи източник на въглища токът в американските ТЕЦ AES „Гълъбово” и „Марица-изток 3” е два пъти по-скъп от този в държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”. Една от причините за оскъпяването на електроенергията като цяло е задължението да купуваме квоти за (излъчваните) вредни емисии в атмосферата. Другата е наложеното задължение определен процент от добиваното електричество в България да е от възобновяеми енергийни източници. Третата причина е тривиална: далаверите на доставчиците на варовик (за улавяне на серния диоксид) като Иво Прокопиев и бившия енергиен министър Трайков, акционер в „Каолин” АД. При американските ТЕЦ се добавя и политическият натиск на Вашингтон за предоставяне на преференциални условия на американския бизнес. Всичко това минава, благодарение на марионетното ни правителство, за което американските интереси са над всичко. В резултат, на Запад вярват, че България си умира да плаща десеткратно по-скъпата електроенергия от ВЕИ, само и само да не зависи от Русия!?

И какво ни предложи правителството като алтернатива на „енергийната зависимост” от Русия? Първо, почти готовият и предплатен реактор за АЕЦ „Белене” да бъде прехвърлен на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, където да чака построяването (след 10 или 12 години, но кой знае?) на 7-ми блок; второ, изграждане на паро-газова електроцентрала на площадката на АЕЦ „Белене”, без никакъв ангажимент от страна на българската държава да изкупува произвежданата там и в 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” електроенергия; трето, лансиране на „собствен” добив на природен газ чрез предоставянето на концесии на няколко западни компании.

Американската „Ексон мобил”, шотландската „Мелроуз рисорсис” и френската „Тотал” се борят да проучват залежите от газ в дълбоководния участък „Хан Аспарух” в Черно море; находището „Каварна - изток” се проучва от „Мелроуз”, а край Девенци работи американската „Дайрект петролиъм”; четвърто, диверсифициране на газовите доставки чрез изграждане в неопределено бъдеще на интерконекторни връзки с Румъния, Турция и Гърция.

Докато управляващите гербери тичат подир призраци като например енергийната независимост от Русия, енергийната ефективност, разбирана като икономия на електроенергия, и използването на енергия от възобновяеми източници (вятър, слънце, вода и зелена маса), наближава годината 2020-а. Сиреч, моментът, когато според британския консултант банката HSBC, в региона и в самата България ще има повишено търсене на електроенергия.

Естествено, очертаващият се енергиен дефицит ще бъде покрит от онези страни, които имат налични енергийни мощности, надхвърлящи националните потребности от електричество. Засега на Балканите има само две страни с АЕЦ – България и Румъния, които са и членки на ЕС. Но докато Румъния оборудва своята АЕЦ „Черна вода” с още един канадски ядрен реактор, правителството в България изостави проекта АЕЦ „Белене” в състоянието на „гьол” и само на думи се кани да построи 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”... отново с руски реактор, който ще бъде подсилен с френска или друга западна турбина, и въпреки това винаги може да бъде обявен за „опасен”. Да не говорим за дългата епопея с привличането на стратегически инвеститор, създаването на проектна компания, избор на площадка, ОВОС (оценка за въздействието върху околната среда), издаване на разрешение за строеж и подписване на конкретен договор...

Аргументите, с които правителството на ГЕРБ се отказа от изграждането на АЕЦ „Белене”, важат с пълна сила и за строежа на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”: липса на стратегически инвеститор и невъзможност да се каже предварително колко ще струва проектът, понеже европейските изисквания към сигурността на АЕЦ непрекъснато се повишават. АЕЦ „Козлодуй” е проектирана за земетресения до 7-ма степен, докато от АЕЦ „Белене” се искаше да устои на земетресения от 9-а степен по скалата на Рихтер. На какво земетресение трябва да издържа тогава евентуалният 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”? Именно заради променящите се антисеизмични и други изисквания стойността на АЕЦ „Белене” нарасна от 4 на 6,3 млрд. евро, а днес министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев говори за „минимум 10,3 млрд. евро”. При тази ескалация на изискванията, нищо чудно и 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” да се окаже „прекалено скъп”, дори „излишен”. Докато правителството шикалкави, платеният вече реактор ще остарее и дори няма да можем да го препродадем на друга държава.

Впрочем миналата седмица министър Добрев заяви в прав текст, че България и без това е продала през 2012 г. рекордни количества електроенергия (гледай ти!!!). И че строителството на нови ядрени мощности, за да изнасяме ток, било самоцел. По тази логика и страните производителки на петрол и газ незабавно трябва да спрат износа... Но какво тогава ще изнася България? Китайски леки коли, електромобили, вино или „прави” краставици?

На този свят всеки се бори за разширяване на пазарите си в чужбина, само България под ръководството на Бойко Борисов се лишава доброволно от вече завоювани позиции на пазара на електроенергия. Тоест, отказвайки се от АЕЦ „Белене”, България насърчава своите съседи да инвестират в развитието на атомната си енергетика, за да снабдяват някой ден самата нея с електричество. Например Турция ще построи цели три АЕЦ с общо 12 ядрени реактора. Едната от тях може да изникне недалеч от Резово, а другата – в Аккую, на Средиземно море. При това турските АЕЦ ще строи същата „Росатом”, която Борисов, Трайков, Дянков и Добрев пропъдиха от “Белене”, а не американската „Уестингхаус”. Или в Анкара не се боят от засилване на руското влияние, или по-добре си правят сметката. Да не говорим, че американският посланик в Турция не си позволява да съветва или мъмри правителството, нито да посещава министрите и президента, когато му скимне. Още по-малко, да им диктува какво да правят с „руските” енергийни проекти.

Ако Турция, след свалянето на нейния „F-4” над сирийски териториални води, се намеси във войната срещу Башар ал Асад, то ще е не за някакви „евроатлантически ценности”, а за да присвои още сирийска територия, както е заграбила през 1937 г. сирийския район Хатай. Само два пъти след Втората световна война турски войници са воювали за чужди интереси – в Корея, през 1953-1956 г., и сега в Афганистан. Първият опит завърши плачевно и за аскера, и за политиците: турската бригада беше избита от китайците, а след преврата през 1960 г. виновникът за изпращането й на смърт, премиерът Аднан Мендерес, бе обесен. Много поучително и вразумяващо!

Неслучайно Турция не участва в „коалицията на желаещите” срещу Ирак и дори не позволи територията й да бъде използвана от САЩ за „удара срещу Багдад”.

Но да се върнем на енергетиката. Ако хората, които и след 2020 г. ще живеят в „тази страна”, превърната от правителството на ГЕРБ в „Таласъмия”, не излязат на улицата, както младежите, окупирали „Орлов мост”, и ако не заставят страхливото правителство да ревизира енергийната си политика, режимът на тока ще е най-малкото им наказание. Всички режими у нас са следствие от дефицита на разум у управляващите и от апатията или късното, понякога погрешно надигане на управляваните. От всички реакции срещу „руските енергийни проекти” у нас, единствено протестът срещу петролопровода „Бургас Александруполис” имаше някакви основания: страховете на населението от екологичното замърсяване на Бургаския залив. Но и тези страхове бяха използвани от ГЕРБ за политически цели. В замяна ГЕРБ заобиколи собствения си мораториум, като позволи търсенето на уж конвенционален газ с технологията „хидравличен удар”. Не се учудвайте, ако утре от „Шеврон” обявят, че са открили „случайно” големи запаси от шистов газ. През това време „руските” енергийни проекти като АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще започнат да изглеждат „излишни”.

Така ще е до момента, в който гражданите осъзнаят, че за управляващите излишни са самите те, особено хората от т. нар. трета възраст. Обаче ако погледнем през призмата на националните интереси, ще се окаже излишно точно днешното правителство, позволяващо на хора като Иван Костов или Джеймс Уорлик да го водят за носа и да му натрапват западните, най-вече американските, енергийни интереси.

Зад плашилото на енергийната зависимост от Русия потракват зъби вампирите на енергийната несигурност и зависимостта от САЩ и ЕС, вампирите на опустошаването на българската природа, в това число и водите на Черно море.

Мексиканският залив бе превърнат в черно блато не от някоя руска нефтодобивна компания, а от платформата на английската „Бритиш петролиъм”, нали? Както и катастрофата в японската АЕЦ „Фукушима” се случи въпреки наличието на американски реактори и системи за сигурност. Което не пречи на американските енергийни вампири да впият зъби в българската енергетика, разбира се, с посредничеството на родни „таласъми” като русофобските останки на българската политическа десница. Заради тези енергийни „таласъми” токът ще поскъпва непрекъснато, припомняйки ни, че електричеството от АЕЦ „Белене” при всички случаи щеше да ни струва по-малко, отколкото това на американските топлоелектрически централи AES „Гълъбово” и „Марица-изток 3”, на ветрогенераторите и соларните инсталации.

Скелетите на русофобските таласъми, а не кокалите на измисления вампир Кривич би трябвало да се изложат в Националния исторически музей в Бояна! Не е чудно, че министри от това правителство се поддават на внушенията на русофобите и на истерията с фалшивите таласъми. Чудното е, че такива хора стават министри на България!

Не казвайте, че всеки народ има такива управници, каквито заслужава. Над 60 % от българските граждани никога не са избирали този „политически елит”, още по-малко биха гласували за ГЕРБ. Те са виновни не заради неправилния си избор, а за това, че твърде рядко излизат на улицата, за да упражнят пряко своите суверенни права. Максимилиан дьо Робеспиер го е казал преди 220 години: „Навсякъде, където народът не упражнява своята власт и не манифестира волята си лично, а чрез представители, ако представителният корпус не е чист и почти идентичен с народа, свободата бива унищожена!”

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата