Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 26 (2012) ДУМИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПАСПОРТ

ДУМИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПАСПОРТ

Е-поща Печат PDF

Някога великият Маяковски написа “Стихове за съветския паспорт”, където прослави с гордостта на една нова Русия гражданина на СССР. Днес управниците от ГЕРБ се провалиха с привличането на инвестиции и след като раздадоха и последното, останало от България, се готвят да турят на тезгяха и българското гражданство. Повече от 20 години този проблем продължава да е сред болните теми, засягащи националната политика на страната като цяло. Правителството на ГЕРБ реши радикално въпроса - имаш пари, ставаш български граждан, па ако ще и папуас да си.

Поне така излиза от промените в Закона за българското гражданство, приети от Министерския съвет. Защото промените предвиждат да се осигури възможност на инвеститори да кандидатстват при облекчени условия за гражданство.

Въвеждането на определен обем инвестиции отдавна е тема на обсъждане, като досега имаше предложения сумата да бъде над 500 хиляди лева. Парламентът обаче досега изобщо не е приемал идеята за даване на гражданство срещу пари. Иначе по бързата процедура за гражданство минават инвеститори, вкарали 1 млн. лв., както и направили дарение от поне 100 хиляди евро на културна институция. Официално обаче всичко това не е регламентирано.

Какви критерии ще въведат сега гербаджиите, не е ясно. Ясно е обаче, че се открива възможност за истински юруш за български паспорти. И всеки маскиран като инвеститор, ще има предимство пред етническия българин. За когато понякога паспортът с коронования лъв и завръщането в прародината са въпрос на живот и смърт.

Къде са ония българи, дръзнали да запишат в Търновската конституция, че всеки роб, стъпил на българска земя, става свободен?!

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата