Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 28 (2012) КЛЮЧОВИЯТ ФАКТОР

КЛЮЧОВИЯТ ФАКТОР

Е-поща Печат PDF

На 10 юли стана ясно, че строителството на газопровода „Южен поток”, който тръгва от Русия, минава по дъното на Черно море и достига Европа – вече е започнало на територията на Ростовска област. Събитието бе оповестено от заместник-губернатора на областта Александър Гребенщиков. Стойността на проекта ще е около 15,5 млрд. евро, а годишният капацитет – от порядъка на 63 млрд. куб. м. Целта е диверсифициране на руските газови доставки в Европа.

На руска територия изпълнител на проекта ще е дружеството „Питер газ”, като вече са извършени проектно-изпитателни дейности, екологична оценка и през август трябва да бъдат оформени окончателно договорите за аренда на земята, откъдето ще минава газопроводът.

 

В аспекта на Балканите, бе подписано двустранно споразумение между Русия и Македония. Македонският вицепремиер и финансов министър Зоран Ставрески отбелязва, че подписаният документ  е нещо „изключително важно за европейската стабилност и за стабилността в републиката” Македония.

Пак в балкански аспект, окончателното решение по българския участък на „Южен поток” се очаква да бъде взето през ноември 2012 г. – по думите на президента на „Газпром” Алексей Милер. Но... преди известно време. А в последните дни се заговори, че „Южен поток” ще минава по нов маршрут – през Румъния, вместо през България. В своя публикация журналистът Горан Готев твърди, че тази промяна е оповестена от информирани източници в Москва и в Букурещ. Обясненията са различни, но всички са центрирани в едно – и не става дума за чиста икономика, а за последователното и старателно спазване на лошия тон спрямо Русия от страна на управляващите по всички етажи на властта. Не може да се оцени като далновидна, камо ли печеливша, и политиката, която президентът Росен Плевнелиев формулира преди време накратко така – „Моите посещения са на запад от София. Разбирайте го както искате. Други хора ходеха в друга посока“. Интересно защо тогава Франция, Германия, Полша и сега Македония и Румъния обръщат глави на Изток?! Сигурно не им достига държавнически опит и стратегическо мислене. Народът обаче го е казал – на зло куче, зъл прът... Жалко, че резултатите от подобни небивалици и маниакални страсти още повече утежняват и без това мизерното българско битие.

В контекста на подобни „новини” дали някой от управляващите ще си даде сметка, че освен в учебниците по история, може да се озове на гърба на страницата за съвременна българска история, и това ще бъде най-малката беда... И народът също така бави, но не забравя, а часът на истината наближава. Съвсем скоро ще дойде.

Вестник „Нова Зора” предлага анализа на Пьотр Искендеров, от сайта на Иракуор мирър, тъй като в него се оглежда не само предисторията на събитията около газопровода, но и едно по-дълбоко обяснение за ставащото днес.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата