Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 30 (2012) След атентата на летище „Сарафово”: ОПЕРАЦИЯ „ИЗЛЪЖИ ГОСПОД”?

След атентата на летище „Сарафово”: ОПЕРАЦИЯ „ИЗЛЪЖИ ГОСПОД”?

Е-поща Печат PDF

• Няма пробив в системата за национална сигурност: такава просто не съществува

На 18 юли 2012 г., един все още неидентифициран терорист камикадзе, показа и на България, и на света нещо, което само управляващите гербери отричат. А именно, че България - този „остров на стабилността”, досега е била пощадена от атентати само заради нейната незабележимост от гледната точка на световната политика. Не заради нейната „балансирана” външна политика или „евроатлантическия цивилизационен избор”, увенчан с членство в НАТО и Европейския съюз.

Главната опасност за националната сигурност произтичаше от слугинския, да не кажем маймунския манталитет на управляващия „политически елит”, демонстриран от поредицата „демократично избрани” правителства след 10 ноември 1989 г. Именно той нанесе на страната много повече вреди, отколкото би могъл да й причини тероризмът (Лъв мухи не лови...), а така също и от предполагаемите ползи на нейното присъединяване към „международната демократична общност”.

 

Без никой да ни принуждава, изпратихме миротворци в далечна Камбоджа, после в Босна и Косово, а през 2003-та, година преди да ни приемат в НАТО, се включихме в окупацията на Ирак. Установихме и поддържаме военно присъствие в Афганистан и дори „подпомогнахме” операцията срещу Кадафи, изпращайки край бреговете на Либия грохналата фрегата „Дръзки”.

Днес правителството на ГЕРБ подготвя общественото мнение и за участие на България в евентуални военни операции срещу Дамаск и Техеран: било с логистика (летища и пристанища), било с войски. Нашето Министерство на външните работи не само участва в сбирката на т. нар. приятели на Сирия, провела се в Тунис, но и организира такава на наша територия в Правец. България, единствена от страните от Източна Европа, изгони сирийския посланик, сякаш Дамаск ни е обявил война. При това положение дюнерджиите, които Бойко Борисов представяше като доказателство за добрите ни връзки с арабския свят и гаранция срещу ислямския тероризъм, не само не помогнаха за предотвратяване на атентата срещу израелските туристи на летище „Сарафово”, но някои от тях може дори да са подпомагали с информация, пари и квартири евентуалните организатори и извършители на този терористичен акт, кой знае...

Въпроси за отговор

Как да тълкуваме твърденията на Цветан Цветанов, че не е изключено някой в България да е помагал на терористите с логистика, информация и дори взривни материали? А не е изключено с атентата да са свързани и някои шетащи из родината уахабитски емисари. Отказът на държавата да се занимава със съмнителната им проповедническа и благотворителна дейност, не е признак на балансирана политика, а доказателство за абдикацията на властта от задължението й да бди за националната и личната сигурност на гражданите.

След атентата в „Сарафово” чухме гневни и голословни обвинения срещу Иран и подпомаганата от него ливанска групировка „Хизбула”. Първа изрече тези обвинения г-жа Хилари Клинтън, държавният секретар на САЩ, а след нея ги повтори израелският премиер Бенямин Нетаняху: без никакви доказателства, само на базата на огромното им желание светът да мрази режима в Техеран. И защо Иран, който и без друго е притискан заради своята ядрена програма, ще организира или подпомага атентат срещу израелски туристи в страна, членка на ЕС, като България?

Може би заради атентата срещу петте ирански ядрени физици, осъществен от американските и израелските специални служби? Да не би някой да намеква, че и САЩ и Израел организират атентати срещу неудобни за тях лица и държави? Впрочем, убийството на иранските ядрени физици излезе на бял свят благодарение на случая в „Сарафово”. Нито от ЦРУ, нито от МОСАД са признали участие в антииранския атентат, но ако се запитаме кому той е изгоден, лесно ще стигнем до правилното умозаключение. Защото най-големите противници на иранската ядрена програма са именно Вашингтон и Тел Авив. Друг е въпросът, че и това убийство е тероризъм, макар и държавен, каквито са и бомбардировките „по грешка” на мирни афгански селяни или на обикновени контрабандисти на гориво през турско сирийската граница.

Доказа ли някой, че покрай строежа на АЕЦ Иран разработва ядрено оръжие? Не, доказано е само нещо, което той не крие: че разработва ракетно оръжие. Най-вероятно, по севернокорейска технология и както твърди Техеран, за да отговори подобаващо на евентуално военно нападение от страна на Израел и САЩ. Управляващите в Техеран добре разбират, че Вашингтон и Тел Авив търсят повод да ги свалят; и че ако не притежават възпираща военна мощ, рано или късно Иран ще бъде „демократизиран”, както Либия или Сирия. Ако става въпрос за неразпространение на ядреното оръжие, Пакистан и Израел отдавна разполагат с такова, но Вашингтон нито ги упреква, нито ги заплашва със санкции и военни удари. И Северна Корея има ядрено оръжие и ракети, които могат да достигнат Аляска, но докато зад гърба й стои мощна икономическа и военна сила като Китай, може да си позволи много повече от Иран. Що се отнася до Пакистан, той бе доскоро стратегически партньор на САЩ, въпреки че подслонява и талибани, и членове на „Ал Каида”. Осама бин Ладен бе убит от американски командоси не в Иран, а в Пакистан, нали? Ако Пакистан падне в ръцете на терористичната мрежа на Бин Ладен (ръководена днес от египтянина Айман аз-Заухири) , ядрените му оръжия могат да се насочат и срещу Запада; както и срещу петролните монархии, помагащи на САЩ за свалянето на режими като този в Дамаск.

Сред атентаторите от 11.09.2001 г. обаче нямаше нито иранци, нито иракчани, сирийци или либийци, само саудитци, йеменци, кувейтци и др., чиито страни не бяха „демократизирани” с окупация от страна на САЩ. Окупиран беше Ирак: уж заради предполагаеми оръжия за масово поразяване (ОМП), които и до днес не са намерени. Няма да ги намерят и в Сирия, което не им пречи да обявят за „пакостен” и „терористичен” режима на Башар Ел Асад.

В един свят, в който тероризмът - в зависимост от това кой го практикува, - се обявява за „законен” или за „неприемлив”, какво значи смъртта на шест мирни граждани в България, били те бедни българи или мирни израелски туристи, дошли да починат на българското Черноморие и да поиграят хазарт, примерно казано?!? Впрочем, не беше ли Израел този, който нападна в международни води конвоя с хуманитарната помощ за палестинците в сектора „Газа”?  Не застреляха ли израелските командоси девет турски граждани на борда на кораба „Мави Мармара”, след което турско-израелското стратегическо партньорство бе „замразено”? Защо се изключва вероятността активисти на турската „Хизбула”, освободени неотдавна от затвора, да са организирали покушението срещу евреите на летището в „Сарафово”? След като турските биволи и диви прасета пренесоха шапа през река Резовска, защо и терористите да не използват същия маршрут, за да стигнат до бургаското летище? Нали югоизточната ни граница с нейните ГКПП е като „врата у поле”? Глупаците и богатите, които могат да платят на митничарите, минават през ГКПП, а другите цепят през храсталаците. Не избяга ли в Турция циганинът Симеон, който прегази онова момче в Катуница? Не се ли покри пак в Турция единият от вероятните убийци на Яна в „Борисовата градина” в София? Не твърдят ли авторитетни израелски вестници, че съучастниците на бургаския камикадзе са преминали обратно българско-турската граница?

Така е, но хорът на пишман специалистите по борба с тероризма – у нас и на Запад- бяга от тази хипотеза, както дяволът от Евангелието. Понеже тя оневинява „главния заподозрян” – Иран. Сиреч, такава една версия подкопава аргументите на онези, които искат на всяка цена да се разправят с непослушния режим в Техеран. А почвата за евентуално турско съучастие в подготовката и осъществяването на атентата в „Сарафово” е повече от благоприятна. Първо, защото у нас е налице относително многобройна мюсюлманска общност, част от която е с турско самосъзнание. Второ, защото мнозинството от мюсюлманите, както и българите, живеят в крайна бедност и отчаяние и лесно се поддават на манипулиране. Трето, защото из страната шетат безконтролно уахабитски емисари от Саудитска Арабия, които лесно могат да купят хора, живеещи в крайна бедност. Не е трудно дори да наемат сред тях кандидати за ролята на терористи камикадзе.

Когато други мислят вместо теб

Основно изискване на борбата срещу тероризма е да не се пропуска и най-малката вероятност, защото при определени обстоятелства тя може да се окаже най-близко до истината. Обаче Цветан-Цветановото МВР направи точно обратното: прие на доверие онова, което му внушават специалистите от ЦРУ и МОСАД, т.е. версията за „Хизбула”, подпомагана от Техеран. Самият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се направи на говорител на МВР и вместо да организира разследването на атентата, остави това на колегите си от САЩ и Израел. През цялата седмица след взрива на летището Цветанов омайваше журналистите с подробности от разследването, които би трябвало да останат у разследващите. И вместо неопровержими доказателства, на обществеността се поднасяха предположения: май нямало взрив в багажното отделение на автобуса с израелски туристи, а до него се приближил и самовзривил атентатор камикадзе; май атентаторът бил с дълга коса или перука, носел тъмни очила и къси панталони, а на гърба му висяла голяма раница; май се бил качил в автобуса и там се взривил; май бил с фалшива американска шофьорска книжка, с която се опитал да наеме кола под наем, но от фирмата се усъмнили и му върнали капарото; май камикадзето бил престоял известно време в базата затвор „Гуантанамо” и носел американски документи от Мичиган; май бил пребивавал у нас поне четири дни преди атентата и говорел руски. И т.н., и т.н.

Върхът на бъбривостта бе новината, съобщена лично от Цветанов, че от атентатора е взета проба за ДНК анализ. И кой казва, че останките, от които е взета тази проба, са на самоубиеца? МВР, ЦРУ или МОСАД? По-късно по медиите изтече информацията, че е снет и пръстов отпечатък от атентатора, но той не съвпадал с никой такъв в базата данни на ЦРУ и МОСАД за активистите на „Хизбула”. Ами ако атентаторът не е бил от „Хизбула”, а да речем от „Ал Каида”, какво правим? Обвиняваме Иран, че е заличил следите на своето престъпление ли?

Случаят с отказаната кола под наем ни навежда на още по-мрачни мисли. Защо служителите във въпросната фирма, които са се усъмнили в автентичността на американската шофьорска книжка на терориста, не са уведомили полицията за подозрителния субект? Очевидно защото й нямат вяра за пет пари.

След цялата истерия срещу доносниците на ДС и при такъв бъбрив министър на вътрешните работи друго и не би могло да се очаква. То не бяха екзотични имена на операции, не бе чудо! Сред тях имаше дори една операция „Дупета”: срещу производителите на колбаси от изрезките на други колбаси! В същото време поръчителите и извършителите на терористичните актове срещу редакцията на в. „Галерия”, журналиста Сашо Диков, клубовете на РЗС и ДСБ, не са разкрити и до днес. Цветанов дори внушаваше, че те са се самовзривили, за да злепоставят правителството пред гостуващите еврокомисари. Да не би и сега еврейските туристи да са се взривили сами, за да злепоставят управлението на ГЕРБ? Критичният доклад на ЕК не е ли достатъчен? Подобна фантазия намирисва на лудост и нормалните хора не я приемат. Но нали, както пише Ботев, „Свестните у нас считат за луди”?

Хората не съдействат на полицията, защото не са сигурни, че няма да налетят на „къртица” и да бъдат „самоубити” при поредната полицейска „операция”. Освен това американските лични документи, дори и когато са фалшиви, вдъхват по-голям респект от законните български. Точно това обяснява безпрепятственото приближаване на терориста до автобусите с израелски туристи. Ако той беше, да речем, сириец, ако носеше брада и размахваше тротилова шашка, със сигурност полицията щеше да го забележи и задържи. А той дори не е бил на „Орлов мост” сред протестиращите срещу лобистките поправки в Закона за горите. Какъв лош късмет?!

За „доверието” на партньорските служби в Цветанов и неговото МВР говори фактът, че и ЦРУ и МОСАД изпратиха на място свои експерти, които да анализират фактите.

За бъбривата уста иразградения двор

После у нас дойде израелският министър на туризма, а на 24.07.2012 г. пристигна и съветникът на американския президент по националната сигурност и борбата с тероризма. Може би затова Цветанов си позатвори бъбривата уста, а шефът му Бойко Борисов призна пред Народното събрание, че никой не е застрахован срещу атентати на самоубийци. Този път за голямо учудване на всички посочи като пример не атентата в църквата „Св. Неделя” от 16.04.1925 г., а взрива на 09.03.1985 г. на гара Буново. Нямаше да сбърка, ако беше посочил и атентатите в САЩ от 11.09.2001, тези на гара „Атоша” в Мадрид или взривовете в лондонското метро. Само че защо след взрива в „Сарафово”, там, освен шефът на МВР Цветан Цветанов, се мотаеха и вицепремиерът Симеон Дянков, и министърът на външните работи Николай Младенов? Последният, надянал вратовръзка, сякаш е поканен на прием, уверяваше израелските туристи, че безопасността им тук ще бъде гарантирана! Очевидно, за да не се провали туристическият сезон... Как държавата ще гарантира безопасността на чуждите граждани, когато българските не смеят да заспят от страх, че ще бъдат нападнати и ограбени у дома си? Израелските туристи поне могат да се надяват на ЦРУ, ФБР и МОСАД... Само не и на българското МВР, докато то се ръководи от министри като Цветанов. Не знаем дали, както казва главният секретар на МВР, разликата между нашите и американските и израелски специални служби е само в заплатите, но приликата им е поразителна: и едните, и другите не заслужават своите заплати, щом не могат да предотвратят атентатите! Ако някой се съмнява, да види доклада на ЕК, в който пише, че българската организирана престъпност е уникална и с огромно влияние върху политиката и икономиката. Кое й е уникалното? Да не би ЕК да намеква, че тя е проникнала до най-високите етажи на държавната власт? Взривовете на „Петолъчката” не доказват ли тази теза? Може ли единствено заради лакомията си собствениците на фирми за утилизация на боеприпаси, без покровителството на МВР, да натрупат снаряди като за Четвърта световна? Включително и такива, които би трябвало да се унищожават, но са се мъчили да ги разкомплектоват заради ценните метали, които ще продадат в чужбина? Да не говорим за продажбата в чужбина на стрелково оръжие и дори на зенитни ракети.

Много пъти сме писали, че по отношение на сигурността България е разграден двор. Трябваше ли да си отидат мърцина граждани, за да го чуе и глухият султан в Египет? Обаче, нашите управляващи не четат вестници, продължават да си заравят главите в пясъка и се опитват да излъжат Господа, че всичко е наред.

Нищо не е наред и това не е от вчера, а е заслуга на всички правителства, изредили се да ни „оправят” в годините на прехода.

На 24 юли депутатите обсъждаха, а на 26 юли гласуваха предложението за вот на недоверие на правителството, внесено от БСП и ДПС. Сутринта преди дебатите лидерът на ДСБ Иван Костов обясняваше по „Нова телевизия”, че „Синята коалиция” не трябва да подкрепя вот, внесен от бившата тройна коалиция, понеже и тя била виновна колкото ГЕРБ. Причината обаче е далеч по-проста: след като съпартийците на Командира запреливаха при Кунева, за Костов няма нищо по-опасно от едни предсрочни парламентарни избори, които ще го оставят извън Народното събрание.

В деня на гласуването ДСБ и СДС напуснаха пленарната зала. Лъсна и фалшивата опозиционност на “Атака”. Тибетският як” ще да е насмел яката “Белия вожд”, който се изхлузи като мокра връв из пленарната зала. Шубето е голям страх, но нейсе.

Вносителите на предложението също не вярваха, че вотът ще мине, но един парламентарен ден бе употребен, за да може поне да се посмеем как Яне Янев дори предлага на Цветанов да се издигне паметник! Не стана ясно приживе или посмъртно?!

Всъщност вот на недоверие заслужава целият ни посткомунистически „политически елит”, превърнал България в най-бедната и корумпирана страна от ЕС, без никакво бъдеще и надежди... Да не забравяме, че и причината за смъртта на 11-те войничета от войските на Министерството на транспорта през 1996 г. остана неразкрита. Както и пожарът във влака София-Кардам. Всички „преходни политици” съгрешиха и вкупом непотребни станаха!

Истината е много тъжна и неприятна: не отделен камикадзе, дивизия от ислямски и други терористи да влезе у нас, ще остане незабелязана от службите. И Цветанов, въпреки милионите левове похарчени за СРС, ще препредаде онова, което са му наредили от ЦРУ. Най-многото да го посети лично шефът на американския шпионаж генерал Дейвид Петреус.

Иначе няма пробив в системата за национална сигурност: такава просто не съществува!

Така че и да сме били предупредени за възможни атентати срещу туристи от Израел, ползата е никаква. Дори американците или евреите да заловят у нас някой камикадзе и да го предадат на българските си колеги, Цветановото МВР или някой милостив съдия ще го пуснат да си върви по живо по здраво. Справка: братя Галеви.

Този път платихме кръвен данък с живота на шестима израелски и един български гражданин (Мустафа), без да броим атентатора. Ранените са около 30 души. Отговорността за атентата пое неизвестната досега организация „Каидат ал Джихад”. Всички анализатори подчертават, че атентатът не е бил насочен срещу нас, а само срещу израелските туристи. Но утре обект на същия тероризъм могат да станат и беззащитни български граждани, чиято вина е само тази, че избират да ги управляват безхарактерни политици. Това е „сигурността”, която ни гарантират управляващите.

Твърде често сме си патили заради прибързано избрани съюзници и приятели. А както гласи една арабска поговорка: „Приятелят на моя враг е и мой враг!” Докато България се пъне да оглави я „приятелите на Сирия”, я „борбата с тероризма”, винаги може да стане мишена за атентати. За жалост, няма да пострадат виновниците за тази едностранна обвързаност на външната ни политика, а обикновените мирни и беззащитни граждани. Тероризмът води асиметрична война и не е задължително убийците да са ислямисти или араби. Норвежкият касапин Брайвик уби 70 души, без да членува в „Хизбула” или „Ал Каида”. Той с нищо не е по-различен от който и да е ислямски атентатор, просто беше решил „да прочисти” Норвегия от чужденци. Студентът по неврология Джеймс Холмс, който застреля 12 и рани 58 души в един киносалон в Денвър, щата Колорадо, също не беше от арабски или персийски произход, нито пък беше ислямист. Просто науките не му спорели, купил си четири огнестрелни оръжия и започнал да раздава правосъдие... Американският президент Барак Обама заяви, че цялата страна е зад близките на пострадалите и се моли с тях, но дали това е достатъчно? По повод на атентата в „Сарафово” той каза, че такива действия били „неприемливи”. И какво от това? Нали се случват? Ами ако зад атентата стоят интересите на турските курорти, които загубиха клиенти, откакто израелските туристи се насочиха към България?

„България вече не е същата!” Това повтарят политици и медии като хипнотизирани. Абсурдно клише: същата си е, в смисъл, все така безпомощна и отворена за тероризъм от всякакво естество. Има и необходимата на терористите логистика: и взрив могат да си купят у нас, и огнестрелно оръжие, и информация, че и зенитни ракети ако щат.

Светът постепенно полудява, а България – най-бързо. Вече трябва да се озъртаме за подозрителни лица на всяка опашка, на всяко кръстовище, както ни внушават денонощно телевизия, радио и властници. Врагът обаче е зад портите и никакви заклинания на управляващите негодници няма да го спрат.

Демокрацията, особено в българския си вариант, е абсолютно безпомощна срещу „асиметричната война”, която ислямизмът води. Засега само Израел изглежда като обсадения Константинопол преди превземането му от турците през 1453 г., но всъщност под удар е цяла Европа. Докато на Запад забраняват минаретата и бурките, у нас „толерантността” към радикалната експанзия надхвърля всякаква нормалност. Какво още трябва да се случи, за да се събудим и разтревожим? Да взривят АЕЦ „Козлодуй” или рафинерията на „ЛУКойл? Или патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски?”

Олимпиадата в Лондон ще покаже има ли Европа сили да спре новите варвари, но каква ще е ползата за нас? Изобщо, какво тук значи някаква България? Нас просто ще ни предадат, както през 1393 г. Преди това ще ходатайстваме на Турция за членство в ЕС.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар