Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 Брой 30 (2012) ЕС ДА НЕ СЕ МИСЛИ ЗА ГОСПОД, ЕС СМЕ НИЕ!

ЕС ДА НЕ СЕ МИСЛИ ЗА ГОСПОД, ЕС СМЕ НИЕ!

Е-поща Печат PDF

България вече пета година е пълноправен член на Европейския съюз, но помиярското поведение на политиците ни спрямо брюкселските бюрократи все си е същото, каквото беше още във времената на главната преговаряща Меглена Кунева. Неслучайно именно тя се прочу из целия ЕС с прякора мадам Йес. Каквато и да е поредната брюкселска прищявка, особено пък ако е във вреда на България, българските управници се втурват да я изпълняват. Благодарение точно на такава “препоръка” у нас се озоваха бандитите от ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН.

Политиците от другите страни членки не постъпват така. Така например Полша още като кандидат-членка започна да играе едва ли не главна роля в политиката на целия съюз спрямо Беларус, Украйна и другите й източни съседи.

Последният пример за националноотговорна реакция дойде от белгийското правителство. Тамошният кабинет твърдо отказа да изпълни “препоръката” на Европейската комисия за повишаване на възрастта за пенсиониране и премахване на автоматичното индексиране на заплатите и пенсиите в съответствие с инфлацията.

Доста хора смятат, че има само Господ и Европейски съюз, а работата на останалите е да изпълняват техните решения. Но Европейският съюз – това сме ние. Съюзът е с нас и за нас, ние участваме във вземането на решения!” - избухна белгийският премиер Елио ди Рупо. И продължи: индексирането на инфлацията е част от нашите традиции, то се подкрепя от парламентарно мнозинство и прилагането му не пречи на Белгия да е здрава от икономическа гледна точка и да регистрира забележителни резултати, изтъкна г-н Ди Рупо.

Напъните на Брюксел да окастри социалните придобивки не са от вчера. В конкретния случай Европейската комисия се напъва за втора поредна година да пробута в интерес на олигархията тези антисоциални решения, но не би. Народът и сегашното ляво правителство са категорично против смъкването на жизненото равнище.

Ще доживеем ли и ние в България такива времена на национално достойнство?

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар