Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 31 (2012) КОЙ ЧОПЛИ СТАРИТЕ РАНИ?

КОЙ ЧОПЛИ СТАРИТЕ РАНИ?

Е-поща Печат PDF

Мине не мине време, някои хора започват да подкокоросват изселниците в Турция на тема възродителен процес. Ето и сега организациите им отново са започнали подписка за продължаване на делото по възродителния процес в България, докато бъдат осъдени всички виновници. Изпратено е писмо до главния прокурор на България Борис Велчев и до военната прокуратура, в което се настоява да бъде възстановено разследването, “понеже виновниците за провеждането на възродителния процес в България не са наказани, въпреки че се знае кои са те”. И естествено, сезирана е и Европейската комисия.

Оставяме настрани факта, че и последният удължен срок за разследване по делото за възродителния процес в България изтече. Въпросът е прост - кого ползва чопленето на стари рани, тъкмо когато започнаха да заръбват с времето?

Да сме наясно - не защитаваме начина, по който бе направен опит да се интегрират българските мюсюлмани. Но всякакво ровене в миналото е не само контрапродуктивно, но и безсмилено. Безсмислено, първо, защото кой всъщност е истинският автор на възродителния процес, освен живият живот? Набедените за главни - а и много от второстепенните т.нар. виновници – „начело” с Тодор Живков, отдавна са покойници. А е контрапродуктивно, защото само ще създаде излишно политическо напрежение, особно в т.нар. смесени райони. И без това след атентата край Бургас антиислямските настроения са доволно силни сред българското общество...

Но очевидно в ДПС търсят повод да стягат по някакъв начин електората си, който все повече започва да им се изплъзва, както сочат и резултатите от последните общински избори. И търсят начин да го задържат. А Анкара - да оказва международен натиск върху София.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата