Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 31 (2012) ТЪРГОВЦИ НАПИРАТ КЪМ ХРАМА

ТЪРГОВЦИ НАПИРАТ КЪМ ХРАМА

Е-поща Печат PDF

Поредната “бомба със закъснител” в отношенията църква – държава избухна с гръм и трясък. Въпреки че фитилът тлееше почти три години, т.е. имаше достатъчно време да бъде загасен.

И така - БПЦ иска да си извади нотариален акт за патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” по давност. Оказва се обаче, че от 1944 г. (!?) са се натрупали суми по съответните държавни такси и лихвите по тях за близо 3 милиона лева. Което за сегашното финаносво сътояние на БПЦ е наистина непосилна сума.

И тук областната управа на София “великодушно” предлага да бъде издаден акт за публична държавна собственост на патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски”. А Министерският съвет, видите ли, да го предоставел за управление на църквата.

В случая става дума за един безогледен цинизъм от страна на правителството. ”Свети Алекасандър Невски”, освен че е патриаршеска катедрала, е и храм-паметник на загиналите в Овободителната война руски воини.

Решението за неговото построяване е взето още през 1879 г. от Учредителното събрание в Търново. Сам княз Александър I Батенберг се обръща с възвание към българите и храмът е вдигнат с народни дарения. А също и с не малко пари, събрани пак като дарения от руската общественост.

Каква областна управа, какви 3 милиона лева!.. И защо се изчисляват въпросните пари от 1944 г.? Какъв е бил статутът на храма дотогава?

Нещата май не опират само до парите, които държавата иска да прибере от църквата. На някого този храм просто боде очите. Защото освен всичко е и символ на българо-руската дружба. А освен всичко това, въпросът е и принципен. Божият дом, независимо дали е църква, джамия или синагога, не е хан или дюкян. Нито дори свещоливница. Към него не може да се прилагат обикновените данъчни мерки. Защото вярата не се купува с пари. В момент на най-разгорещени спорове, Б. Борисов ще направи силен предизборен пиар и ще разпореди да се издаде въпросния нотариален акт безплатно. Затова най-правилно и законосъобразно е опозицията да поеме инициативата за бърза поправка в Закона за вероизповеданията, с която да бъдат облагодетелствани всички храмове на Светата Българска православна църква.

Впрочем, позволяваме си да запитаме - Министерският съвет има ли нотариален акт за сградата на “Дондуков” 1?

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата