Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2012 брой 31 (2012) МИЛОСТ ЗА ВЕТЕРАНИТЕ!

МИЛОСТ ЗА ВЕТЕРАНИТЕ!

Е-поща Печат PDF

Няма що-годе “бяла” държава в света, която да не полага специални грижи за своите ветерани от войните. Особено ако са станали и инвалиди в служба на Отечеството. Само че днешна България явно не е такава държава. Кабинетът на ГЕРБ остави военноинвалидите без полагащите им се по закон лекарства. Идеята на управляващите по принцип е добронамерена и правилина - да се прекратят злоупотреби с медикаментите чрез въвеждането на нов ред и утежнена бюрокрация за плащанията към аптеките.

Само че така вече е преустановено отпускането на лекарствата за ветераните на много места в страната.

Досега те получаваха лекарствата си от аптеките, като общината поемаше плащанията. В момента обаче инвалидите трябва сами да си плащат лекарствата, а парите да очакват да им бъдат възстановени от Агенцията за социално подпомагане. И тези ли 2000 души, пролели кръвта си за България, попаднаха под подозрения за измама?! Бездушното отношение на управляващите граничи с цинизъм.

Съюзът на военноинвалидите настоя да се запази старият ред до първи януари следващата година и поиска спешна среща със здравния министър Десислава Атанасова. До момента обаче тя не е отговорила на поканата. Но дори и да тръгне нормално новата система, тя ще превърне в ад живота на ветераните. Защото освен че са трудноподвижни, те са и на преклонна възраст. И ще трябва всеки месец да попълват специални заявления до социалните служби. Което вече си е живо издевателство.

Но откъде милост в това правителство?! Няма състрадание дори за шепата бивши воини...

Ако кабинетът обаче наистина иска да направи нещо смислено по въпроса като цяло, нека първо прочисти списъците на трудовите инвалиди от десетките хиляди “ментета“.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата