Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 41 Комичен и жалък

Комичен и жалък

Е-поща Печат PDF

“У нас пенсиите са ниски, въпреки че и ние искаме възрастните хора да живеят добре. Но ако всички държави с дефицит над 3 % направят пенсиите като в България, Европа много бързо ще се оправи”. Тъй рече не Заратустра, а премиерът Бойко Борисов след срещата си в Прага с чешкия министър председател Петр Нечас. Ако пенсионерите спрат да се хранят, да дишат и да се лекуват, Европа би се оправила още по-бързо, но засега подобно „новаторство” е възможно само в България, и то при управлението на ГЕРБ.

След като се похвали с усвояването на еврофондовете и наруга предшествениците си за това, че „20 години нищо не се е правило, нито в екологията, нито в инфраструктурата, или е било толкова малко, че България е с най-ниските доходи в ЕС”, „премиерът Слънце” отказа гордо всякакви заеми от МВФ. Имали сме били фискален резерв, който правел стабилен лева и... еврото! Каква е връзката на екологията с доходите на гражданите и как свиващият се български фискален резерв крепи стабилността на еврото, това и Борисов не може да обясни. Не се и опитва, а като религиозен фанатик внушава: „Вярвайте, защото е абсурдно!”
Който не вярва, да пита „Муудис” и „Стандард енд Пуърс” за нашето цветущо финансово състояние, поради което те повишават кредитния рейтинг на България. Междувпрочем, високият ни кредитен рейтинг има значение само ако ще теглим кредити, а след като Борисов отхвърля тази вероятност, файдата от кредитния рейтинг е колкото от петото колело на каруцата.
По-важното е, че новоизпеченият икономически ментор на европейците не предвижда българските пенсионери - този „кофти материал” - да получават по-големи пенсии, а европейските да се свлекат до равнището на нашите.

Един вид, равенство в мизерията. Ние като не станахме като тях, те да станат като нас!
Нима обещанието на премиера България да стане средна европейска държава ще бъде изпълнено след... десетия последователен мандат на ГЕРБ?! Боже, пази България!
Накрая Бойко Борисов съвсем пресоли манджата, отправяйки ултиматум към ЕС за приемането ни в еврозоната: „Никой не иска да влиза в място с дългове. Ние ще влезем в еврозоната, само когато там видим правила”. Сиреч, вие може да се натискате за нас, но ако не се оправите с дефицита, не чакайте да се напъхаме между шамарите...
„Решителността” на българския премиер намери и съответното медийно отражение. „Бойко плаши Европа с български пенсии” - писа с едро заглавие проправителственият ежедневник „Стандарт” (05.10.2011). То си е за страх да получаваш българска пенсия, която е 10 пъти по-малка от западноевропейските и седем пъти по-малка от гръцките!
Ето че след т. нар. българска следа в атентата срещу папата,  над Стария континент надвисва нов злостен „български чадър”, нова, още по-ужасна заплаха. Вече е застрашен не живота на един папа или на някой дисидент, а този на всички европейци, които получават пенсии или се надяват да доживеят до тях. От една страна, България чрез своя фискален резерв поддържа стабилността на еврото, но от друга, със своя спартански режим, с бюджетната си дисциплина и мизерните доходи на гражданите е същински кошмар за разглезените европейци. Включително за гърците, чиято средна пенсия през 2010 г. е била 495 евро срещу 70 евро в България. Има ли по-голям ужас от това да се събудиш със 7 пъти по-малка пенсия, само за да приличаш на българите?
За щастие на европейците подобна перспектива е нереалистична поради няколко причини.
Първо, те нямат такива „спестовни” управници, които пред фалита на държавата предпочитат фалита на гражданите, особено тези от третата възраст.
Второ, никъде другаде в Европа няма толкова издръжлив и примирен със съдбата си народ, който се изсипва на улицата само когато убият някого. Катуница ще остане записана в историята именно заради малката вероятност тамошният бунт да се повтори. Идват избори, които навяват нерадостни мисли, защото фалшификациите и купуването на гласове започнаха твърде рано. Да не говорим за качествата на кандидатите за президенти и вицепрезиденти, или на кандидатите за кметове и общински съветници, включени в близо двуметровите изборни бюлетини. Какво избира българинът? Другаде избирателите гласуват за по-добър живот, а в България – за физическо оцеляване!
Другаде си нямат толкова евтини гласоподаватели, които за 20 лв. са готови да изберат и Цар Киро за президент, премиер или кмет.
Трето, в Европа провалилите се политици не се допускат повторно до властта и ако са вършили престъпления, отиват в затвора. У нас в най-лошия случай отиват в опозиция.
Четвърто, там, в Европа, съвети и препоръки могат да дават само по-силните, по-успелите и по-умните, а не бивши пожарникари, физкултурници или натирени от Световната банка наемници.
Така че „българският модел”, бил той икономически, политически, етнически или социален, не може да вирее в Стара Европа. Дори да си внесат български политически и бизнес „елит”, народите там ще го прогонят на третия ден, а няма да чакат да му изтече мандатът. Там знаят, че няма нужда да изядеш едно яйце цялото, за да разбереш, че е запъртък. Знаят също така, че ако оставят да ги управляват некадърни и корумпирани политици, както у нас, наистина ще доживеят до български заплати и пенсии. Засега гърците са най-близко до нас, поради което ежедневно стачкуват и протестират. Макар че колкото и да обеднеят, пак ще ни гълтат праха. Защото ЕС или ще опрости половината от гръцкия дълг, за да не се разпадне еврозоната, или ще отпусне нови кредити на Атина. За България такъв подарък няма да има, въпреки похвалния й кредитен рейтинг. А след неразумното изказване на Борисов в Прага по въпроса за пенсиите, ще ни помразят и обикновените европейци, не само политиците им.
Може би трябва да приемат и нашите темпове на нарастване на безработицата, които ни нареждат на второ място в ЕС? Само глупак може да се хвали с мизерията на своите съграждани и да я препоръчва на другите!
Няма да се учудим, ако ЕС, вместо да намали пенсиите, ореже еврофондовете по оперативните програми, като остави Борисов да строи магистрали с национални средства.
Театралният му „отказ” от неща, които никой не му предлага (кредити от МВФ, членство в еврозоната или приемане в Шенген) е комичен и жалък. Още повече че не Чехия е спирачката за нашето влизане в еврозоната и шенгенското пространство. И не в Прага Бойко трябваше да показва мускули. Да беше отишъл със своя ултиматум в Берлин, Париж, Амстердам или Хелзинки, но стиска ли му?! Там просто щяха да му се изсмеят в лицето. Защото те са камъкът, ние – гърнето. И независимо кой кого ще удари пръв, ще се счупи гърнето.
Затова Б.Б. се перчи там, където му съчувстват, ако и да не могат да му помогнат: в Прага, Варшава, Рим.
Европа (старата) на сълзи не вярва, още по-малко на хвалби. Не я впечатляват ежедневните рязания на ленти и първи копки от страна на Бойко Борисов. Ако е за строителство на инфраструктура, на Запад си имат и магистрали, и спортни зали, и стадиони, детски градини, училища, пречиствателни станции и др.
Когато Бойко им се оплаква от разсипията на тройната коалиция, те просто стават по-предпазливи към днешното управление на страната, известна като „столицата на корупцията в Европа”(според „Файненшъл таймс”). И най-важното: там има народи и граждани, които не позволяват на управляващите да се държат като абсолютни монарси и феодали. Всичко друго е следствие от тази даденост.
Да призоваваш хора, които са построили своя комунизъм, да се откажат доброволно от 9/10 от доходите си, за да се изравнят с българите и да излезе по-бързо Европа от кризата, е повече от наивно. Нали първата работа на мениджърите на „спасените” с бюджетни инжекции компании и банки беше да си повишат бонусите? Подобно предложение може да измисли само човек с полицейско мислене! Но след като и министър Дянков, който е работил в Световната банка не възрази, значи полицейщината в България е победила напълно.
Дали е победила безвъзвратно, това ще разберем след изборите този месец.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата