Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 2 (2013) КОРУПЦИОННА СДЕЛКА, ОТ КОЯТО ВОНИ

КОРУПЦИОННА СДЕЛКА, ОТ КОЯТО ВОНИ

Е-поща Печат PDF

На 28.11.2012 г. зам.-министърът на земеделието и храните г-жа Светлана Боянова подписа акт, с който продаде на гражданина Димитър Петров 29 декара земя в землището на гр. Несебър за сумата от 581 212 лв. Буквално на другия ден Димитър Петров продава същите тези 29 декара земя на фирмата „СЛЕ груп” за над 4 млн лева, т.е. на 6-7 пъти по-висока цена. Разликата между цените, на които са продадени въпросните 29 декара, е непоносимо скандална. Кое нормално гражданско съзнание няма да е потресено от факта, че една изключително ценна земя се продава буквално на безценица?

Но Министерството на земеделието и храните запазва пълно самообладание – нищо особено не се било случило. Всеки ден – обяснява г-жа Боянова, аз подписвам актове за продажба на земя. Носи ми се преписка, в която има десетина подписа, и аз подписвам.

Очевидно е, че при тази система – носи ми се преписка с десетина подписа и аз на свой ред подписвам, г-жа Боянова може да продаде някой ден и цяла България...

Трябва да се каже с цялата сериозност, че поведението на зам.-министъра на земеделието и храните г-жа Боянова е повече от недопустимо. Тя не е обикновен чиновник, а зам.-министър, т.е. политическо лице, което освен от подписите в преписката е длъжно да се интересува и от онова, което стои извън преписката. Тя е трябвало да знае каква е пазарната цена на земята, която й предлагат да продаде, и едва тогава да подпише акта за продажбата, но вече по пазарната цена на имота.

Драстичната разлика между цената, на която Димитър Петров купил от МЗХ въпросните 29 декара, и цената, на която същият  Димитър Петров е продал тези 29 декара на фирмата „СЛЕ груп”, заинтересованите обясняват по крайно неубедителен начин. Така земеделският министър Мирослав Найденов ни уверява, че трябвало да се прави разлика между продажбата на една гола земя и земята с готов инвестиционен проект с разрешение за строителство на тази земя.

Но тъкмо това обяснение издава характера на една подчертано корупционна сделка.

Ако въпросните 29 декара земя са били предмет на определен инвестиционен проект, този проект е трябвало във всички случаи да е бил осъществен преди МЗХ да ги е продало на Димитър Петров. Кой обаче ще инвестира средства в определена земя, ако няма увереността, че тази земя ще му бъде продадена? Става повече от ясно, че „инвеститорът” е знаел, че 29-те декара във всички случаи ще му бъдат продадени, поради което именно се е ангажирал и с инвестиции по тях.

Изводът е ясен. 29-те декара земя в землището на Несебър е трябвало да бъдат продадени не на когото и да е, а именно и само на гражданина Димитър Петров. Преписката с десетината подписа, за която говори зам.-министърът Боянова, е жалък бюрократичен водевил, разигран за наивници. Формата, т. е. преписката с подписите, е трябвало само да прикрие същността, т. е. предварително уговорената продажба на г-н Димитър Петров.

Тази корупционна сделка, при която изключително ценна земя се продава буквално на безценица, има своите обяснения в навързаните към нея лица. Веригата, която тръгва от Димитър Петров, минава през Тодор Бояджиев, за да стигне накрая до Цветан Цветанов, до същия този Цветан Цветанов, на когото същият този Тодор Бояджиев неотдавна продава два апартамента. Но сделката е нямало как да бъде осъществена без знанието и активното участие на длъжностните лица от МЗХ. Те са и пряко отговорните за настъпилите за държавата ни тежки имуществени вреди.

За да притулят тази позорна сделка, управляващите поискаха да ни върнат назад във времето, поставяйки въпроса за характера на земите в землището  на Несебър – те дюни ли са, или не са, те защитена територия ли са, или не са, кой е разрешил продажбата на тези земи и пр., и пр. Тези въпроси са без съмнение изключително важни, но техният смисъл в случая е да отклонят вниманието от крайно неудобния за политическата върхушка въпрос – защо е продадена държавна земя с толкова голяма загуба за държавата. Но до каквито и „маньоври” да се прибягва, сделката с продажбата на 29-те декара несебърска земя ще продължава да вони, както впрочем вони цялото управление на политическата сбирщина ГЕРБ.

Това не бива повече да се търпи. Из цялата страна трябва да се понесе всеобщ повик: вън ГЕРБ от властта! Грях ще сторим спрямо себе си и страната си, ако на предстоящите избори не изхвърлим тази политическа смет не само от властта, но и от обществото. От нея трябва да остане единствено споменът за срама, че сме я търпели.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар