Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 2 (2013) АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ Е ВЕЛИКО ПОСТИЖЕНИЕ НА ЧОВЕШКИЯ УМ

АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ Е ВЕЛИКО ПОСТИЖЕНИЕ НА ЧОВЕШКИЯ УМ

Е-поща Печат PDF

Плеяда специалисти като инж. Козма Кузманов и напусналият ни неотдавна абхазки княз Никита Шервашидзе направиха за две десетилетия нещо, което днешното поколение българи още не може да осмисли. В страна без достатъчни ресурси на изкопаеми горива се изгради мощна енергийна система, която произвеждаше електроенергия на глава от населението повече, отколкото Германската федерална република. В годините на т. нар. преход, краят на който изглежда ще съвпадне с края на третата българска държава, единствената промишленост, която продължаваше да работи безотказно, беше енергетиката. Кой пое отговорността в годините, когато всичко построено при социализма, започна да се разграбва, да бъде за втори път директор на българската АЕЦ „Козлодуй”? И може ли да си представи някой какво е коствало на директора на АЕЦ “Козлодуй”, при постепенната абдикация на държавата, да продължава доставянето на евтина електроенергия на обедняващите българи и да запълва пробойните в държавния бюджет с износ на ток за другите балкански страни?! Този директор се нарича инж. Козма Кузманов.

В края на мандата на инж.Козма Кузманов като директор на АЕЦ „Козлодуй” България разполагаше с 6 изправни модернизирани и херметизирани ядрени реактори, които по американските стандарти могат да работят още най-малко 25 години.

Заслугите пред Отечеството на стопански ръководители като инж.Кузманов не привличаха обаче журналистически интерес. Медиите продължават да обслужват силните на деня и първосигналните чувства на читатели и зрители с репортажи и интервюта за новобогаташи, самопровъзгласили се еколози, глобалисти соросоиди, неолиберални безродници и откровени бандити. Историите на Трактора, Азис и „веселите вдовици” на мутрите са по-доходни от безшумния героизъм на българските енергетици, начело с Козма Кузманов.

Нашата страна беше принудена да затвори 4-ите малки реактори на “Козлодуй”, правителството и президентът на ГЕРБ на практика се отказват от проекта АЕЦ “Белене”, електроразпределението налива печалби в сметките на външни „инвеститори”, а българското икономическо, социално, демографско, културно и европейско бъдеще става все по-тъмно, публикуваме разговор на Румен Воденичаров с инж. Козма Кузманов, така че непредубеденият читател сам може да прецени какви хора изправиха България на неподозирани висоти като индустриална сила, и зае 29-о място в света по стандартите на ООНв последните социалистически години.

Румен Воденичаров разговаря с инж. Кузманов през 2006 г., година преди да ни напусне...

Зора

Козма Кузманов (1936-2007) е български енергетик, роден в Добрич на 28 септември 1936 г. Завършва висше образование през 1960 г. в Машинно-електротехническия институт в София, спeциалност “Електрически централи, мрежи и системи”. От 1960 г. до 1965 г. работи в Химкомбинат-Димитровград като старши енергетик на производство и началник на цех “Електроснабдяване”. От 1965 г. до 1974 г. е главен енергетик и зам.-директор по енергетика и автоматика в Химкомбинат-Враца. От 1977 г. до 1986 г. е директор в ТЕЦ “Марица-изток 2”. От 1986 г. до 1988 г. е директор на Дирекция “Безопасност” към Министерство на енергетиката. От 1988 г. до 1992 г. е заместник-директор на “Енергоремонт” - Гълъбово. От 1996 г. до 1997 г. е генерален директор на Националната електрическа компания.

Козма Кузманов е бил директор на атомната централа в Козлодуй в периода 1974 г. - 1977 г. и в периода 1992 г. - 1996 г.

Румен Воденичаров: Приятелю Козма, като зам.-директор на „Химко” Враца продължаваше да катериш и дори направихте с брат ми (Пирин Воденичаров, бел. ред) и Илийчо Пинджурата две трудни премиери на Централната стена на Врачанските скали (тур „Дъга и тур “Дружба”). Не беше ли това катерене за един прекалено зает и отговорен човек твърде голям риск?

Козма Кузманов: Всяко катерене дори и да не е премиерно, е риск. Въпросът е този риск да е разумен, т.е. да се направи минимален чрез стриктно спазване на правилата за катерене. Илийчо Пинджурата беше най-известният алпинист във Враца, с повече от 20 скални премиери по Вратцата, а брат ти Пирин беше катерил турове от 6-а категория със самия Христо Проданов. Така че рискът за мене беше премислен.

Подобно обаче е положението и с експлоатацията на ядрен реактор. Риск има, но има и твърдо установени правила за безопасност, които правят АЕЦ дори по-сигурни от ТЕЦ. Досега преките жертви от авариите на АЕЦ в САЩ и в СССР са няколко десетки души, а само за добиването на горивото за ТЕЦ те са няколко хиляди човека.

Нека погледнем авариите в мините на Украйна и Китай само. Трагедия след трагедия. И въпреки това нито една страна не смята да закрива мините си за въглища. 42 язовирни стени са се срутили с много жертви след Първата световна война. Някой да е спрял да строи язовири? Ще се строят все повече, защото водата вече е кът и освен другото е възобновяем източник на енергия.

- Как се получи така, че специалисти като тебе, като Милко Ковачев и Румен Овчаров приеха без особена съпротива решението да се затворят “малките” реактори на “Козлодуй”? При това 3-ти и 4-ти реактор бяха модернизирани и одитирани по няколко пъти и всички одити показваха, че могат да се експлоатират безопасно.

- Не бих желал да ме слагаш в една компания с тях. За нас беше ясно, че решението е политическо, а не професионално. Политическите решения се взимат от управляващите. България искаше да бъде приета в Евросъюза на всяка цена. Но тази цена се оказва  твърде голяма. Загубите за дълги години ще бъдат по-големи от ползите. Свободно движение на хора, стоки и капитали в една зона от 400 млн. жители... Много привлекателно, но ако си конкурентоспособен!

Нашата АЕЦ с всичките си загуби произвеждаше най-евтината електроенергия на Балканите. Ние бяхме принудени да направим скъпа произвежданата електроенергия, за да могат други страни да ни изместят от пазара на енергия. Румъния е на път да го направи след пускането на реакторите KANDU, на АЕЦ „Черна вода”. Зад нейните мощности стоят Франция и Канада.

Няма съмнение, че гърците, които гласуваха в Европарламента против АЕЦ „Козлодуй” (и то дори и гръцките комунисти), няма да закъснеят да построят газова централа и нефтохимически комбинат на края на руските петролопровод и газова тръба.

Положението на България като енергиен център на Балканите изглежда вече илюзорно. Икономиката на Турция се нуждае от 20 млрд. киловатчаса електричество годишно. А ние произвеждаме 40 млрд. Това е сигурен пазар, който България с помощта на политици като Надка Михайлова, Соломон Паси и Меглена Кунева изпусна. Разбира се, виновните са повече. Жалкото е, че повечето от тях изобщо не съзнават вината си.

- Смяташ ли, че ако беше проведен референдум или някаква форма на масово гражданско неподчинение, нещата биха могли да претърпят и друго развитие в полза на България? Лично аз бях и оставам привърженик на действия, които да предизвикат вниманието на ЕС. Преди време донякъде на шега, но повече на истина предлагах (по примера на дядо ми, даскал Мингьо от Банско) да отвлечем Соломон Паси и да го скрием за известно време, както са направили комитите с американската мисионерка мис Стоун в началото на миналия век, докато не избухне скандал.

- Вие, националистите, все искате с рога напред. Първо, референдум никой няма да допусне, защото резултатът се знае предварително. А това означава оставане извън Европейския съюз. Депутатите в българското Народно събрание са обсебени от идеята за европейско членство. На младите също им се работи за повече пари, макар и непрестижна работа. Колкото и да съм възмутен от недостойното поведение на специалисти като Милко Ковачев (моя креатура), Георги Касчиев и прочие, аз си давам сметка, че в този момент няма българско правителство, което да пусне в действие спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй”. Това може да стане възможно само когато водещи страни в ЕС като Германия, Италия, Австрия дадат ход на нови ядрени програми или се откажат от затваряне на техните стари реактори.

Англия, по примера на САЩ, вече преоценява сроковете за затваряне на своите 40-годишни реактори. В Германия „зелените” съвсем замлъкнаха. Ангела Меркел вече не говори за пълното изключване на 17-те ядрени реактора, а бяха приели специален закон за отказ от атомна енергетика до 2020 г. Излиза, че не друго, а „интересът клати феса”. Сметката може да се направи и с джобен калкулатор.

България губи по 1,5 млрд. долара годишно от износ на електроенергия. В това време Косово и Албания са на режим. Всички трябва да сме наясно. Времето на евтините горива няма да се върне. Ще печелят и ще бъдат суверенни страните, които имат суровини (Русия) или произвеждат електроенергия с ядрени реактори (Франция).

Атомната енергетика ще преживее своя ренесанс за още много десетилетия. Освен екологичните аргументи, има и икономически – удвояването на цената на природния газ оскъпява произвежданата електроенергия със 70 %, докато същото увеличение в цената на ядреното гориво - само със 7 %. Така че вие протестирайте и се борете за повторното включване на спрените блокове на АЕЦ, но не искайте от нас да излизаме напред. А ние в това време ще подготвим и придвижим всички подробности за АЕЦ „Белене”.

- Козма, ти си бил директор и на ТЕЦ „Марица-изток 2”, и на АЕЦ „Козлодуй”. Как да те разглежда човек: като „въглищар” или като „атомщик”?

- Аз съм за т. нар. енергиен микс. Ние не можем да се откажем от добива на електроенергия с изкопаеми горива. Това е единственото, което природата ни е дала като собствен ресурс. Лошото е, че при изгаряне на нискокалорични въглища като нашите се отделят много прах, серни окиси и разбира се, въглероден двуокис. Улавянето на тези съпътстващи продукти на технологията ще бъде абсолютно задължително в ЕС във връзка с мерките срещу глобалното затопляне. А това ще изисква скъпи и сложни за поддържане съоръжения, които както знаеш, са повече химия, отколкото енергетика. Съответно цената на 1 киловатчас няма да падне под 12-15 евроцента. Иначе Турция първа ще пропищи за трансгранично замърсяване откъм България.

Но както се вижда напоследък с промяната на климата „розата на ветровете” също се променя и първи пропищяха жителите на Стара Загора.

Атомната енергия е велико постижение на човешкия ум. Тя ще служи още десетилетия напред (до изчерпване на запасите от уран) на хората като един от основните източници на енергия. Аз съм поддръжник на атомните електроцентрали, разбира се, на безопасните.  АЕЦ. „Белене” ще бъде такава.

За да могат българските АЕЦ и в бъдеще да служат за развитието на нацията, нужно е целият народ да осмисли значението на атомната енергия за просперитета, както са го постигнали французите, които достигнаха 80 % от производството си на електричество с 58 ядрени реактори.

Доброто функциониране на АЕЦ изисква няколко условия:

1. Независим от политически фактори контрол на състоянието на АЕЦ.

2. Задължително информиране на обществото от ръководството на АЕЦ за състоянието на АЕЦ, т.е. пълна прозрачност.

3. Добра производствена практика на всички нива.

Накратко казано: независимост, прозрачност, професионализъм.

Не съм сигурен дали България с туризма ще стане Швейцария на Балканите, но нищо (освен политиците) не й пречи да бъде  в близко бъдеще “Франция на Балканите”.

- Все още много хора помнят аварията в Чернобил и се отнасят с недоверие към безопасността на АЕЦ. Техните съмнения се подхранват и от изявленията на някои учени „Да се развива ядрена енергетика, е грешна стратегия” (проф. Карнеги Мелон, САЩ). Ти какво би казал по въпроса?

- Ще кажа, че това твърдение отговаря на името на този професор по химия. Спомням се, че точно моят приятел Пирин Воденичаров, когато искаше да покаже несъгласие с някой, го наричаше „пъпеш”... Казвал съм го много пъти, и не само аз, чернобилската авария, при която загинаха 31 души, беше резултат от човешка грешка.

Нашите реактори и тези, които искаме да построим в АЕЦ „Белене”, са от друг тип – при тях подобно прегряване на зоната на ядрената реакция е изключено.

Новото поколение ядрени реактори изключва човешките грешки, дори те да са направени умишлено. Реакторите са конструирани с т. няр. passive safety system, т. е. система за безопасност, която се включва извън желанието или нежеланието на обслужващия персонал. Стъпките са следните:

- прекъсва се ядрената реакция (процеса на делене на урановите ядра)

- извлича се ефективно топлината, която продължава да се натрупва от радиоактивността на продуктите на разпадане на урановите ядра

- спускат се няколко непреодолими за радиоактивните материали прегради.

Сега тези стъпки се предприемат от хора след автоматично включване на дизелов генератор. В новите системи за безопасност излишната топлина се отстранява по гравитачен път и фазов преход и е необходим само един акумулатор, който да отвори вентилите и да поддържа захранването на контролните уреди.

Докато ние се помайваме със строежа на втората АЕЦ, американците приеха Закон за ядрената енергетика, увеличиха експлоатационния срок на половината си ядрени реактори (по-стари от нашите) и започнаха строежа на няколко десетки нови атомни реактори. Те заявиха „ще строим ЯР, защото новите ядрени технологии са по-сигурни и по-чисти от всякога”. Допитването показва, че 70 % от населението одобрява т. нар. план Чейни, изготвен по разпореждане на президента Буш, след като през жаркото лято на 2001 г. се стигна до режим на тока в Калифорния.

Разбира се, европейците няма да закъснеят да наваксат и ще оплюят зелените, които толкова дълго ги правиха зависими от ОПЕК. Всъщност Романо Проди вече ги нахока.

- Как виждаш далечното бъдеще на ядрената енергетика?

- Глобализацията иска енергия за все повече нови производства. В енергетиката се влагат огромни инвестиции. Разбира се, ще научаваме и за огромни далавери. Част от тези инвестиции са за научни разработки, които ще реализират патенти, отлежавали досега в сейфовете.

Понякога си мисля: нашето следвоенно поколение видя и гладни години, и изобилие. И хубаво, и лошо, и разруха, и съзидание. Представи си днешна България да бъде запазена като Помпей след някакъв катаклизъм. И след 10 века да започнат разкопки. Всичко, или почти всичко, което ще намерят археолозите (разбира се, и АЕЦ „Козлодуй”) е построено от нашето поколение и от поколението на бащите ни... А това означава, че нашият живот не е минал напразно.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар