Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 2 (2013) ДРАГИ МИ ДИМИТРЕ...

ДРАГИ МИ ДИМИТРЕ...

Е-поща Печат PDF

Драги ми Димитре, отдавна мина Димитровден, мина и Рождество Христово, но е още новата 2013 година, та реших да ти пиша поновому. На чисто.

Често гледам по малко от твоята нова „Всяка неделя” по Нова телевизия и виждам, че нищо старо не е забравено и нищо ново не е пропуснато в нея.

И ти като някои твои сродни братя Бор, Алберт, Тервел, Николай, Кардам, да ме извинят онези, които пропускам, но става дума още за Иво Инджев, Иван Гарелов, Велизар Енчев, Кръстьо Петков, Божидар Димитров, Тошо Тошев, Георги Коритаров и т.н., продължавате да се държите в медиите като последна инстанция и да давате като правдоподобно единствено своето мнение и оценка за събитията от вчера и днес. Вие продължавате да твърдите, че само вашето мнение е истината.

Драги Димитре, ти не се умори да се бориш с думи и тези против БСП, против Станишев, без това въобще да те засяга, продължаваш да се държиш като „агент”, омаскарил колегите си, приятелите си, доносничил за тях преди. Твоят стил талантливо продължава и сега... Как наистина не ти омръзна по всякакъв повод да внушаваш, че лидерът на БСП е некадърник, че в Европа са сбъркали с избора си? Дори Мартин Шулц ти е крив, че недоволства от Бойко Борисов, че хвали Тодор Живков, а не казва нищо за родата на Станишеви... Не можа да преклониш Нешка Робева да каже нещо злостно срещу БСП и това беше твоето фиаско, Димитре... Е, и агентите търпят провали и несполуки. Няма как да се оплача на арменския поп, затова ползвам свободната вестникарска трибуна! За едно скромно мнение, което няма нищо да промени – убеден съм, както преди, така и сега, но поне да заспя спокоен и тази вечер, че не съм премълчал, както и преди, като секретар на учрежденския комитет на БКП в БНТ и като главен редактор на „Детски и младежки предавания”... Не ти прави чест казаното за Иван Славков, бог да го прости, нито за членската маса на Социалистическата партия, в която все още вярват десетки хиляди българи, и няма как да промениш мнението им с твоите активни нападки, упреци и намеци било чрез Георги Първанов, било чрез Жан Виденов, било чрез Нешка Робева и пр.

И престани най-после да се правиш на герой, че от Политбюро на ЦК на БКП лично Тодор Живков те е свалял от екрана... Нали и ние работехме по малко в телевизията и поназнайваме нещо от кухнята й. Та кой от ръководството дръзваше „да пипа агентите си”! Бях и в партийния комитет на БНТ, бях и главен редактор, и член на Програмния съвет на телевизиията. Не страдам от амнезия. Помня още... Ти дори веднъж лично ме наказа за едно детско предаване в първите месеци след 1989 г. като ръководител на Програмния съвет в БНТ за това, че съм допуснал в детско предаване да критикуват Тодор Живков. Едно детенце каза в пожеланията към своите връстници „да не лъжат като Тодор Живков” и аз не свалих от ефир изказването му. За политизиране на детската аудитория ми беше вписано „Обръща внимание на главния редактор Лозан Такев...”

Не се гордея, нито се хваля с това наказание, но то бе произнесено от устата на „Димитър”, за който после стана ясно колко клевети и доноси е оставил за съименника си Димитри Иванов... И не само за него.

И сега същият стил продължава в писанията в „Преса”, в „Стандарт”, в „Уикенд”, във „Всяка неделя” - защото Димитър е последна инстанция и за миналото и за настоящето... Защото явно бивши агенти не може да има... Те служат единствено на себе си.

Извинявай, драги Димитре, за откровението, ценя таланта ти, умението ти в телевизионните и вестникарските ти изяви, но и морал е нужен от време на време... Все пак двайсти век ни научи и на други ценности, които днес така лесно отхвърляме и задраскваме. А не бива! Прощавай!

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар