Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 2 (2013) БОГИНЯ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА

БОГИНЯ НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА

Е-поща Печат PDF

На 13 януари 2013 г. се навършват 85 години от гибелта на Мара Николова Бунева - българска революционерка, член на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО). По този повод Българският културен клуб - Скопие (БККС) организира събития, свързани с датата. За участие в тях са изпратени покани на Росен Плевнелиев - президент на България, Георге Иванов - президент на Македония, Бойко Борисов - министър-председател на България, Никола Груевски - министър-председател на Македония, политици, народни представители и евродепутати. На 13 януари 2013 г., неделя, от 12 ч, в църквата „Св. Димитър“ в Скопие, Македония, трябва да се изнесе панихида за Мара Бунева, организирана от Българския културен клуб - Скопие. Като част от програмата, от 13 до 14 часа на лобното място на Мара Бунева, на кея на р. Вардар, ще бъдат положени венци и цветя.Организаторите се надяват, че проявата ще бъде една от първите стъпки за практическо осъществяване на Резолюцията на Европейския парламент относно “прогреса на Република Македония”, където настоятелно се препоръчват съвместни чествания на исторически събития, представляващи част от общата история със съседните страни.

Миналата година поменът за почти забравената доскоро атентаторка-отмъстителка успя да вбеси управляващите сърбомани в Скопие. Това ясно пролича още при пристигането на ГКПП „Деве баир” на 13 януари на групата на ВМРО, отиваща на възпоминанието в нейна чест в македонската столица. В продължение на час и половина граничните полицаи на западната ни съседка държаха войводите в автобуса, с който пътуваха, без възможността да слизат. Целта на това „техническо”, по думите им, забавяне бе повече от ясна - да се провали участието на червено-черните на панихидата в черквата „Св. Димитър” в Скопие, определена за 11 часа. И ако може, с това да се провали и всичко, което бе подготвено за отбелязване на подвига на нашенката преди 83 години.

На 13 януари 1928 г. Мара Бунева изпълнява смъртна присъда, издадена от ВМРО срещу сърбина Велимир Прелич, който е известен сатрап и полицейски функционер, прочул се с нечовешките издевателства над македонските българи. След стрелбата по Прелич, за да не попадне в ръцете на сръбските жандармеристи, Мара Бунева стреля в гърдите си и умира от раните си. След освобождението на Вардарска Македония през 1941 г. и обединението й с България местните българи в Скопие издигат паметник на Бунева на вардарския кей, близо до Стария мост.

След поредната окупация на тези български краища през 1944 г. паметникът е взривен от югославските власти. От 2002 г. ВМРО и македонските българи възстановиха ежегодното поклонение пред паметта на Мара Бунева на кея на Вардар. В течение на последните няколко години поклонението в средата на януари се превърна в истинска демонстрация на възраждащото се българско национално самосъзнание сред сънародниците ни в днешна Република Македония.

Традицията не бе прекъсната дори и след организирания от скопските служби побой над участниците в поклонението на 13 януари 2007 г. Ако върнем лентата на събитията назад, ще си припомним, че при започването на церемонията участниците в нея се събират около плочата на Мара Бунева на брега на реката. Въпреки че органите на реда са уведомени за събитието, на самото място и около него не присъстват служители на МВР на Македония. Внезапно участниците са нападнати в гръб от група от 20 младежи, запалянковци на футболен клуб “Вардар”, което се вижда от шалчетата им. Запалянковците първо започват да хвърлят камъни, викайки “Бугари, умрете!” и “Татари!”. След това се нахвърлят с дървени пръти върху присъстващите и успяват да нанесат удари на няколко от участниците в честването. Имаше и сериозно пострадали. Въпреки нападението органите на реда не се намесват. Непосредствено след случилото се служители на реда са уведомени за побоя, но отказват да издирят нападателите с мотива, че няма данни за извършителите. За случая е уведомен и българският консул в Скопие, който по дипломатически път сезира органите на реда, но те отново не предприемат действия на разкриване и задържане на побойниците. Един от битите в организирания от привърженици на футболен клуб “Вардар” побой над участниците в отбелязването на годишнината от смъртта на Мара Бунева на брега на р. Вардар в Скопие бе Мирослав Ризински. Като потърпевш, Мирослав бе и един от основните интервюирани в документалния филм на bТV, посветен на станалото. Точно същият филм, който без какъвто и да е видим повод бе излъчен по македонската телевизия А1 през лятото на 2007 г., даде началото на кампанията против участниците в него.

Македонските власти започнаха и тази нова година с “подарък” за човешките права и добросъседските отношения. На 2 януари 2013 г., под претекст за проверка за фалшифицирани документи, служители на македонското Министерство на вътрешните работи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на гр. Струмица (всичките с двойно македонско-българско гражданство), които са били нотариално упълномощени от граждани на Република Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство. След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3-часов разпит в полицията. Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата. Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. Задържаните са били освободени от разпита, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им. В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата македонските митничари са го уведомили, че у дома му се прави обиск. След завръщането му в Струмица проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство. В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Р Македония, надлежно преведени и легализирани в България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения. На всички обискирани временно било забранено да напускат Р Македония. Мнозина от пострадалите са направили писмени оплаквания до Българския културен клуб – Скопие. Според тях тази поредна акция на властите има за цел да сплаши македонските граждани, изразяващи българската си етническа принадлежност.

Да се обявиш открито за българин в днешна Македония, винаги е било сериозно изпитание за всеки, дръзнал да го направи. Репресиите, които се стоварват моментално върху главата на „бугараша” и неговото семейство, продължават да обогатяват жестоката практика на македонисткия терор. А управниците в Скопие, заповядващи извършването им, са все така с развързани ръце да малтретират всеки един показал „нелоялност” към войнстващата им идеология.

Но въпреки белия терор, Мара Бунева и днес остава един от символите на българщината във Вардарския дял на Македония. Защото с гибелта си стана богиня на българската свобода!


 

Регистрирайте се, за да напишете коментар