Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 42 Отворено писмо

Отворено писмо

Е-поща Печат PDF

до Росен Плевнелиев,
кандидат за президент на Република България

Уважаеми г-н Плевнелиев,
Пиша Ви това писмо, за да Ви попитам публично, и пред очите на Вашите избиратели, дали наистина искате да сте президент на политическа партия “ГЕРБ”. Искам да Ви попитам същото и след като прочетете написаното, и да кажете искате ли да сте част от тази реалност?
Питам Ви, искате ли да сте президент на партия, която организирано атакува несъгласните с нея, като заличава регистрациите им във фейсбук?

Реших да попитам това, когато лично се убедих в наличието на подобна атака, довела до частично ограничаване на собствения ми профил. Не изключвам скоро изцяло профилът да пропадне, след като хиляди милиционери и активисти на ПП “ГЕРБ” организирано правят доклади, че разпространявам забранено съдържание. Докладите, разбира се, са фалшиви, но автоматизираният характер на системата позволява подобна манипулация. Искам да Ви попитам заставате ли зад подобни действия, които между впрочем, вече ликвидираха профила на един от основните Ви конкуренти - Меглена Кунева? Сигурно хората Ви не разбират какво сториха, но те просто заличиха от фейсбук една от най-известните български личности по света, комисар на годината, чието име е сред малкото, които носят позитиви за страната ни зад граница. Вие, г-н Плевнелиев, заставате и зад подобни действия?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, Вие заставате ли зад действията на ГДБОП и ДАНС, които се обаждат по домовете на опозиционни активисти, за да сплашват роднините им? Забележете - не се обаждат на тях, защото знаят, че самите активисти не се страхуват. Обаждат се на близките им, за да ги тормозят с тежестта на институцията, и да използват вродения страх на българина от властта. На един мой приятел - активист на опозиционна партия, се бяха обадили на баба му, за да я питат за него, въпреки че той не живее при нея, телефонът и е съвсем различен и няма никакъв начин да е случайно съвпадение. Прочее - основният му телефон и контактите са публични. Но ГДБОП и ДАНС звънят на бабата и със строг тон я разпитват за поведението на внука й. Какво да направи тази баба? Какво, освен да се уплаши? Вие, г-н Плевнелиев стоите ли зад подобни действия?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, Вие заставате ли зад твърдение от типа: “Построих Ви магистрали”. Споделяте ли подобно виждане, след като е ясно, че магистралите се строят с парите на българските данъкоплатци, а и не само техните - също и на европейските. Премиерът ли строи нашите магистрали, или народът ги строи, а премиерът е просто изпълнител на задачи, определени от народа?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, Вие заставате ли зад позицията на премиера, че Ви назначава за президент за един мандат, а след това ще заеме мястото Ви? Намирате ли подобно отношение за уважително към бъдещия държавен глава на Република България?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, намирате ли за нормално в една демократична държава да се създава медиен супер монопол, при който водещи телевизии, вестници и радиостанции минават под контрола на един център? Намирате ли също за приемливо всичко това да се случва чрез индиректно, но доста щедро държавно финансиране? Намирате ли за приемливо данъкоплатецът да плаща, за това да му отнемат правото на безпристрастна информация?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, намирате ли за приемливо премиерът и министърът на културата да се самономинират за почетни членове на организация, обединяваща хора, отдадени на истинското изкуство?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, намирате ли за нормално едно правителство в Европа да съществува благодарение на депутати, които печелят пари от това да го подкрепят, а също и благодарение на лъженационалистическа и ксенофобска партия? Вие искате ли да сте президент от подобна партия?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, намирате ли за нормално да се взривяват редакции на опозиционни медии и автомобилите на по-остри журналисти? Намирате ли за нормално нито един подобен извършител да не е заловен? Включително да липсва заловен някой и по собствените обяснения на управляващите, че въпросните медии са се самовзривили. Нито някой самовзривил се е арестуван и изправен пред съд, нито потенциалният терорист, ако все пак не е самовзривяване? Намирате ли за нормално да гърмят бомби, без за нито една да бъде заловен извършителят? За нито една!
Питам Ви, г-н Плевнелиев, намирате ли за приемливо Върховният административен съд да отсъжда противно на закона, след като председател на съда стана приближен до министъра на вътрешните работи?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, намирате ли за приемливо драстичното увеличение на разрешенията за подслушване, след назначаването за шеф на СГС на близка семейна приятелка на министъра на вътрешните работи?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, намирате ли за приемливо подслушването без съдебно разрешение, което се практикува спрямо почти всички водещи личности в обществото, имащи някакво дори и минимално влияние? Питам Ви, г-н Плевнелиев, Вие на кое от обясненията вярвате по случая с подслушването на премиера - на анализа на френска лаборатория, която доказа, че е истински, или на анализа на МВР, който не каза, че е фалшив, а просто каза, че “може да не е истински”? Вие искате ли да сте част от подобно поведение?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, намирате ли за приемливо едно лице със среден за страната стандарт и пълна липса на бизнес опит, да стане милионер в имоти, само в рамките на 2-3 години политическа дейност? Вие много добре разбирате имотния бизнес, намирате ли за нормално всичко в сделките на въпросното лице като цени, платени данъци, източници на финансиране и пр.?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, чухте ли какво викат хилядите млади хора, които протестират в последните седмици в добре скритите от медиите протести? Вие сте голям човек, трябва да знаете, да Ви докладват. Ако не знаете, ще ви питам направо, искате ли един ден към призивите “ХХХ за Бойко” и “ХХХ за Цецо”, да се добави и “ХХХ за Плевнелиев”. На мястото на ХХХ е трибуквена дума от сексуално естество, която има обиден характер, когато е съотнесена към човек. Искате ли един ден към призивите “Бойко - YYY” и “Цецо - YYY” да се добави и “Росен - YYY”. На мястото на YYY e обидният синоним за лице с нетрадиционна сексуална ориентация. Питам Ви, г-н Плевнелиев, харесвате ли това, харесвате ли причините за него и искате ли да получите същото признание от народа си?
Питам Ви, г-н Плевнелиев, Вие вярвате ли, че страната има бъдеще, ако се стигне до авторитарен режим? Вярвате ли, че по-малкото свобода ще доведе до по-голям икономически растеж и че някой по света ще инвестира там, където царува не законът, а има съвсем конкретен цар? Вие искате ли да сте част от това?
Знаете ли защо Ви питам всичко това, г-н Плевнелиев? Питам Ви, не само за да ми отговорите. Или да не ми отговорите. Питам Ви, за да се замислите. Защото ако станете президент, от Вас ще зависи дали ще продължи всичко това. Съвсем очевидният кандидат за наш нов бащица не е безгрешен и направи своята неправилна стъпка. Той не пое лично отговорността да стане държавен глава, а издигна Вас. Така Вие можете да станете президент, което е различно от това Той да стане президент.
Приета във времена на голям страх от диктатура, настоящата Конституция, имайки много недостатъци, има и едно огромно предимство - съдържа дълбоки гаранции срещу налагането на диктатура. Една от тези гаранции - най-важната, е прекият избор на президент и вицепрезидент. Прекият избор, и даването на достатъчно правомощия, за да възпират потенциален самозабравил се премиер с парламентарно мнозинство. Питам Ви всичко това, г-н Плевнелиев, за да ми отговорите, но и за да се замислите, и да разберете, че много скоро е възможно демокрацията в България, да зависи само и единствено от Вас. И от отговорите на поставените въпроси - дори да не ги произнесете на глас, ще дойде отговорът и на този въпрос - ще имаме ли свобода, или ще имаме бащица...
С най-дълбоко уважение
Добри БОЖИЛОВ

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар