Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 42 Първо мислете, г-жа Попова!

Първо мислете, г-жа Попова!

Е-поща Печат PDF

Пътят към ада е постлан с добри намерения, твърди старата английска поговорка.
С нещо подобно се сблъскваме в момента, като слушаме предизборните идеи на кандидатите за държавен глава и неговия подгласник. Какво по-конкретно имаме предвид? Областните управители може да бъдат избирани пряко от народа, а не да се назначават от правителството. Тази стара идея възроди кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ Маргарита Попова миналата седмица на среща с ръководството на КНСБ. Според експерти, по този начин длъжността на губернаторите щяла да се натовари с нови функции и отговорности.

На пръв поглед звучи съвсем демократично. Така се избират губернаторите в САЩ, а и в повечето от страните в Латинска Америка. Какво обаче ще стане на практика? Подобна промяна на статута на областните началства автоматично ще предаде цялата власт в три области – Кърдажалийска, Разградска и Търговищка, в ръцете на ДПС. А в Шуменска и Силистренска нещата ще са на кантар. С една дума, овладяването на цялата местна власт от анкарските петоколонци ще бъде юрдически оформено. А следващата крачка ще бъде искането за автономия...
Така че е добре преди да се хвърлят такива идеи, да се мисли не с клишета, а с държавническа мъдрост с оглед на нашенските специфики. Като говорим за световната практика, нека си спомним, че в една Франция например никой не избира префектите...
Обаче въпросът, който никой не задава до този момент е, как са мотивирани идеите на г-жа Попова? И каква е цената на тяхното очевидно недомислие? Да не би тя да е договорка с ДПС за подкрепата на Плевнелиев в изборите за президент?
И понеже знаем, че дим без огън няма и пътят за ада е постлан с добри намерения, искаме отново да повторим: ако ГЕРБ спечели, България губи.

 

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата