Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 6 (2013) И РЕЧЕ ЦВ. ЦВ. - “ХИЗБУЛА”!

И РЕЧЕ ЦВ. ЦВ. - “ХИЗБУЛА”!

Е-поща Печат PDF

Правителството капитулира пред натиска на САЩ и Израел за атентата на бурагското летище “Сарафово”. И министър Цветанов изрече, макар и с уговорки: ”Хизбула!”.

Още от самото начало на трагедията в Сарафово обществото живееше с мрачното усещане, че България се вкарва в един грозен сценарий с далеч отиващи последствия. Още от януари миналата година различни израелски медии започнаха да предупреждават, че “Хизбула” подготвя терористичен акт на територията на България, насочен срещу израелски граждани. Още нe беше се разнесъл димът от експлозиите на летище “Сарафово”, и Израел и САЩ посочиха категорично и безусловно ливанската шиитска групировка като негов извършител. Последва масиран натиск върху българските власти, чиято кулминация дойде с приетата миналия месец резолюция на Американския сенат, в която се препоръчва на Европа да вкара “Хизбула” в списъка с терористичните организации, да спре достъпа им до финансиране и да прекъсне мрежите им.

Трябва да отдадем дължимото на кабинета - половин година отбиваше този натиск със съвсем сериозния аргумент, че следстивето не е приключило. То не е приключило и сега. Защо липсват изрични доказателства за причастността на “Хизбула” към атентата?! И дори новият главен прокурор Сотир Цацаров каза, че “уликите засега не стигат за съд”.

Но България вече изпадна в изключително сложна и опасна международна ситуация. Не става въпрос само за потенциалните заплахи от атентати за отмъщение. Защото с това официално изявление сега направо изправяме на нокти целия ЕС, който избощо не бърза да добави “Хизбула” в черния списък на терористичните организации. Особено категорични в това отношение са Германия и Франция, които нямат никакви намерения да станат мишени на “Хизбула”. А и Франция открай време има специални интереси в Ливан. Така България на практика подхлъзва цяла Европа. Как биха могли да си отмъстят еврократите в Брюксел, даже ни е страх да си помислим. Но най-страшното е, че българското “признание” може да даде началото на голяма война в региона. Израел открай време е нарочил шиитския триъгълник Ливан - Сирия – Иран за свой смъртен враг. И се готви упорито за превантивен удар срещу него. Липсваше само някакъв казус, който до оправдае това, и все по-правдоподобни са съмненията, че следите за атентата може да водят не към долината Бекаа, а към Пролетния град...

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар