Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 6 (2013) ДА СЕ ЗНАЕ И ПОМНИ

ДА СЕ ЗНАЕ И ПОМНИ

Е-поща Печат PDF

По решение на настоятелството на старозагорското народно читалище „Св. Климент Охридски”, на 28 януари т. г. във фасадата на сградата на просветителската институция бе вградена капсула със свещена пръст от могилата на основателя и владетеля на Велика България Бат Кубрат. На тържествения ритуал бяха прочетени имената на дарителите от ПП „Нова Зора” и техните симпатизанти, участници в Кубратовия събор. Бе запален ритуален огън. Приветствие поднесе председателят на ПП „Нова Зора” в Стара Загора инж. Николай Атанасов.

С церемонията по вграждане на капсулата и поставянето на специална паметна плоча на фасадата бе даден старт на целогодишните тържества, посветени на 155-ата годишнина от създаването на народно читалище „Св. Климент Охридски”. Читалището е единственото в България, получило такова дарение, вградило го е във фасадата си и е поставило мемориална плоча.

Ще припомним, че на 25 ноември 2012 г. бе отбелязано тържествено 154 години от основаването на старозагорското народно читалище „Св. Климент Охридски”. Тогава, на тържественото събрание-концерт, състояло се в салона на читалището, председателят на старозагорската организация на ПП „Нова Зора” Николай Атанасов дари на читалището капсула със свещена пръст от могилата на Бат Кубрат, дарителска грамота, сертификат за съдържанието и придружителни документи. Той разказа за посещението на делегация на ПП „Нова Зора” от организациите в Плевен и Стара Загора, ведно със симпатизанти и членове на други патриотични организации, посетили през месец август 2012 г. Кубратовия събор на българите от целия свят, проведен край с. Малая Перешчепина, Полтавска област, Украйна.

Тогава председателят на читалището д-р Иван Аяров благодари сърдечно и каза пред присъстващите: „За нашето читалище е висока чест да получим тази шепа свещена пръст. В нея е закодирано ДНК-то на нашите прадеди! Ние сме техни достойни наследници. Благодаря от все сърце!”.


 

Регистрирайте се, за да напишете коментар