Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 6 (2013) ЯВИХА СЕ И ТАЛИБАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ЯВИХА СЕ И ТАЛИБАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

В истинско издевателство над търпението на присъстващите журналисти се превърна втората пресконференция на т. нар. европейски институт „Помак”, която се състоя на 6 февруари т.г. в БТА. Платените “мераклии” от ръководството на „института”, участващи в нея, показаха по познат начин, че не са нищо повече от поредните стремящи се към внимание и служба “потиснати” нашенци. Цял час те четоха, декламираха и развеселяваха аудиторията в залата. Рамадан Кехайов от Златоград например (същият от 15 години е член и на Хелзинкския комитет!), само и само да не отговорят на нито един въпрос „институтците”, бе готов да прочете “нещо на помашки език”. Залата обаче не издържа и така и не го остави да го чете. Смешничко бе и да декларират, че засега се издържали “от 400-те кошера на пчеларя-пророк Ефрем Моллов, но ще чакат и европари!” Въпреки това участниците в пресконференцията горе-долу си свършиха “политическата работа”. Те все пак успяха да примамят повечето от присъстващите да им слязат на равнището и да боравят с въпроси и декларации, които да им послужат добре за “отчет” на мероприятието (вероятно и за хонорания лист?).

Единствено в. „Нова Зора” зададе въпрос към представителите на европейския институт “Помак”, който бе, образно казано, на европейско равнище. Въпросът гласеше: “Като декларирате, че ще защитавате всички “помаци” на Балканите (вкл.”гораните” в Косово) значи ли това, че ще притискате новата държава да ги признае като “етно-малцинство” и да завинти още една 7-ма звезда в държавния си герб?” Отговорът на финансовия директор на „института” Васил Войнов бе, че те ще работят за признаването на правата и свободите на помашките общности не само в България, но и в останалите балкански държави, където има такива – Гърция, Македония, Албания и Косово. И че тяхната крайна цел е формиране на транснационална помашка общност. Затова нито една държава, която не е решила въпроса с правата на малцинствата на своя територия, не трябва да бъде приемана в Европейския съюз, както това е станало с България преди пет години. Тази позиция очевидно не се хареса на дипломатите от Прищина, и те напуснаха залата. Очевидно е, че лидерите на „Помак” има още на какво да се учат в полето на дипломацията. Особено на хлъзгавия балкански терен.

На „наш терен” обаче ефектът от дейността на тези нови кариеристи в една по-далечна историческа перспектива се очертава като очевидно вреден за българската държавност. Както вредни за държавността бяха и импровизираната им “програма” за:

- да няма референдум в Гоце Делчев за строеж на джамия (зер всеки петък от 60 села идвали на пазар в града БГ-мюсюлмани и нямало къде да правят намаз?!);

- да бъде въведена преброителна графа “помак” (30 хиляди в Смолянска област не били посочили етнос на последното преброяване, общо в България “помаците” били 650 хиляди!?);

- да не се пречи за строежа на втора джамия в София;

- да не се съдят имамите в Пазарджик (всичките били “помаци” - защо няма турци, нали вярата им е една и съща?);

- да им се дадат поземлените имоти и гори (вкл. “вакъфите”) – и онези 50 000 дка на Агуш Ага, сега депутат от ДПС (щото преди 1912 г. са били “под наследствен наем” от султана?);

- Дружба “Родина” били “фашисти” (ей го, акад. Кирил Василев от Арда е още жив, и ще свидетелства може би);

- как така отец Саръев - “ченгето” - се наричал “покръстител на Родопите”, след като те били мюсюлмани още от 7-ми век?! Как така построил църква в с. Кожари, Девинско?

- на фона на тракийската - арабска – арнаутска - персийска и прабългарска – богомилска кръв славянският примес при евро помаците бил символичен;

- 100 години “геноцид” и дискриминация стигат, били ги изстрадали (с привилегии за ВУЗ без изпит по квота за Смолянски и Кърджалйски окръг, може би?).

Споменатият вече Рамадан Кехайов прокара и нещо от гръцката доктрина: “Като не ги признавате за помаци, ще ги накарате да станат турци!” Сиреч, каквото и да правите, вие, “националистите, шовинистите, фашистите”, сами ще си бъдете виновни. Добра теза, заслужава си хонорара! В отговор Димитър Димитров от “Тангра ТанНакРа” предложи на Кехайов да седнат на една дискусионна маса и да си премерят аргументите, но лисица на пазар излиза ли? Интересно е, че като “червена нишка” в декламациите на т. нар. евро помаци се прокрадваше анти-ГЕРБ предизборна пропаганда и заявка-заигравка поне за финансиране по време на предстоящата предизборна кампания.

Ако обобщим, явиха се и талибаните в България. И те не са турците от Кържалийско, а членовете на този т. нар. европейски институт „Помак”, срам за Девинско-Доспатска Родопа планина.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар