Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 11 (2013) НЕИЗВЕСТНИТЕ ИЗВЕСТНИ

НЕИЗВЕСТНИТЕ ИЗВЕСТНИ

Е-поща Печат PDF

Любимата формула на българските прокурори, когато не искат да свършат нещо, е да заведат дело срещу неизвестен извършител. Такова сега образува и Софийската районна прокуратура (СРП) относно побоя на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов. Той беше брутално пребит от делегати на партията при опита си да атакува Доган по време на конференецията на ДПС на 19 януари т. г. Не одобряваме извършеното от Октай. Оставяме настрана и факта, че градският прокурор Николай Кокинов, който на няколко пъти го коментира след инцидента, дори не искаше и това - според него ставало въпрос за нанасяне на “необходими вреди при обезвреждане на нападателя”.

Но за какъв “неизвестен извършител” може да става дума в случая, когато лицата на всички побойници са запечатани от десетките камери и фотоапарати на журналисти и електронни медии, присъстващи в залата? Това са лица на депутати, общински съветници и активисти на ДПС, които могат да бъдат разпознати и потвърдени от хиляди хора в техните родни селища!

Обаче когато Темида не ще да върши нещо, тя винаги намира удобните параграфи. Включително и известните да останат “неизвестни”. Явно магистратите така и не смеят да влязат в конфликт с кадровиците на държавата, в която Доган раздава порциите. Не смеят дори когато става дума за вулгарно престъпване на всякакви, не само правни, но и чисто човешки норми на поведение. Така че и това дело е с предизвестен край и няма избощо да види бял свят.