Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 12 (2013) НЕСТИНАРСКИТЕ ТАНЦИ НА МОНОПОЛИТЕ

НЕСТИНАРСКИТЕ ТАНЦИ НА МОНОПОЛИТЕ

Е-поща Печат PDF

Безумните сметки за тока родиха “зимата на българското недоволство”, което предизвика свалянето на правителството на Б. Борисов и нестинарски танци за монополите върху нажежените въглени на народния гняв. Служебният премиер пък получи карт бланш да обяви за свой приоритет обуздаването на картелите и монополите. “Служебното правителство иска да види независими регулаторни органи и ще работи в тази посока. Бих искал да видя тези регулатори наистина независими, не само в тяхното назначаване, но и в методите им на работа” заяви служебният министър-председател.

Как ще стане на практика това , не е ясно, след като не друг, а именно прословутата КЗК (Комисията за защита на конкуренцията) веднага контрира, че не може нищо да направи по въпроса. От централата й недвусмислено заявиха, че: ”Нито Законът за защита на конкуренцията (ЗЗК), нито правото на ЕС, забраняват монополното или господстващото положение на предприятията”. Ами сега?!

Една справка показва, че комисията направо се е запъхтяла от работа по въпроса с конкуренцията и антимонополното законодателство. От началото на 2012 г. досега КЗК е постановила 28 решения в областта на антитръста и е наложила имуществени санкции за извършени нарушения в общ размер на 20 745 418 лв. Като национален орган по конкуренцията комисията е и гарант за прилагане на антитръстовите забрани като например забраната за злоупотреба с монополно или господстващо положение и забрана за антиконкурентни споразумения между предприятия в съответствие с практиката на ЕК и на Съда на ЕС...

Ами защо тогава да не може да се преразгледа цената на тока? Все пак под натиска на протестиращите вече бе направено едно намаление с около 7 %?! Или поне така беше до началото на март... А пък ДКЕВР обмисля да смъкне още печалбите на ЕВН, ЧЕЗ и “Енерго.Про”, което да доведе отново до намаляване на цената на тока от 1 юли, и то въпреки намеренията на ЕВН, че ще остави без електричество Югоизточна България...

Значи можело! А ако КЗК не иска да прави нищо, и не само срещу електроразпределителите - но и въобще против монополите, както излиза според декларацията й - по-добре да я преструктурираме. Поне знаем как обикновено завършва тази мярка... Иначе България и без това изобилства с подобни синекурни хранилки на плутокрацията. А пък и т. нар. конкуренция, заедно с т. нар. пазарни механизми у нас се превърнаха в синоним на хищно и безогледно ограбване.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар