Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 12 (2013) САМО ТОКА И ПАРНОТО ЛИ!?

САМО ТОКА И ПАРНОТО ЛИ!?

Е-поща Печат PDF

Срещам все още и хора, които Го харесват дори след всичко, което натвори и продължават да си затварят очите с твърдението, че протестиращите излезли само заради високите цени на парното и тока. Нима не виждат, че това бяха последните капки, с които чашата на търпението преля. А главната причина беше пълното отсъствие на каквато и да е политика на доходите. Гражданите за европейско развитие дойдоха с обещанието да скъсим дистанцията с по-напредналите страни от ЕС, а какво се получи на практика?

- започна хаос в разплащанията - първо от държавата към фирмите, после и между фирмите;

- малкият и средният бизнес бе съсипан - 300 хиляди фирми фалираха; за три години и половина безработицата нарасна със 100 %. Станахме най-корумпираната държава в Европа!

- всичко порасна - цени, инфлация, такси и данъци; само заплатите и пенсиите си остаха джуджета - понеже ги “замразиха”. (Не и тези на висшия ешелон обаче, пък и бонуси си писаха, доста тлъсти!)

- за всички друго се намериха пари, само не и за компенсация на инфлацията. А това беше най-малкото, което трябваше да се направи за физическото оцеляване на българите;

- съсипано бе здравеопазването (колко болници фалираха), обаче оглавихме класацията по износ на лекари! Цените на лекарствата за тези три години и половина нараснаха до 500 % - няма страна в Европа с по-скъпи лекарства!

- може да се каже същото и за науката и образованието и много други области на икономиката на България.

Накрая политиката на Гражданите за европейско развитие на България за стабилност стовари върху обикновения трудов човек цялата тежест на кризата, страната ни се закотви на последното място по жизнен стандарт в ЕС.

ГЕРБ излъга хората и с обещаниeто си за по-висок морал. Нека видим само последните два месеца на тяхното управление, понеже се самозабравиха и решиха, че може да не изпълнят обещанията си дори и през най-студените месеци.

- Отказаха 13-а заплата и коледни добавки към пенсиите;

- Отложиха увеличението на минималните заплати и пенсии от 1 януари - за края на зимата - 1 април! (По народния календар - Ден на шегата...)

- Отказаха да го сторят дори в началото на годината, когато се похвалиха с висока събираемост (тоест, има пари и ще ги използваме, за да се увековачим като големи строители, но няма пари за компенсация на натрупалата се инфлация за 3,5 години!)

Е, увековечиха се!

Само г-н Дянков до последно парадираше с ниския коефициент на инфлация в България - при допустима рамка, налагана от ЕС, от 3,5 %, той наложи такава в бюджета от 0,5 %, а след това дори се похвали, че е постигнал още по-малък - само 0,4 %.

Това престараване - твърдят го днес и икономисти, и специалисти по финанси - лиши хората от присъщо необходимите им материални средства за физическо оцеляване... Дянков и неговият Господар предизвикаха срива, но до последния момент сякаш не си дадоха сметка какъв бунт се надига. Впрочем Б. Борисов го усети, но закъсня, и не само с уволнението на финансовия гений. Оправдаха се и очакванията, че по-скоро може да се получи точно обратното! За капак, дори Кристин Лагард заяви, че приемането на България в ЕС било “политическо решение”...

Да ни е честито. Сега трябва да викаме Неволята да ни извади от блатото.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар