Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 12 (2013) КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА КИПЪРСКАТА КРИЗА ЛИ?!..

КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА КИПЪРСКАТА КРИЗА ЛИ?!..

Е-поща Печат PDF

Планът за предоставяне на финансова помощ на Кипър в замяна на данъка върху банковите депозити, предложен от еврогрупата и отхвърлен от Кипърския парламент, породи гневни реакции в Кипър. Защото, според мнозина тук кипърската криза, последният епизод от европейската криза, не е грешка на кипърците, а на Ангела Меркел и на нейното управление. Така че не губете време да търсите обяснения на кризата в Кипър. За нея не е виновен хипертрофиралият банков сектор, който притежава 128 милиарда активи, докато БВП на Кипър възлиза на 17 милиарда евро. Нека обаче да припишем вината именно на Меркел... За кризата не са виновни също и няколкото кипърски банки, които приеха със затворени очи и без да задават въпроси, 21 милиарда евро, депозирани от руски олигарси, както и от арабски милионери.  За кризата в Кипър не са виновни и директорите на тези кипърски банки, които инвестираха 50 % - да, цели 50 % - от авоарите си в гръцки дългови облигации, водени от чист патриотизъм (нали половината от кипърската територия е гръцка), въпреки че знаеха, че рискуват да изгубят всичко. Не, отново трябва да се сърдим само и единствено на Меркел... За кипърската криза не е виновен и Зигмар Габриел, симпатичният лидер на германските социалдемократи, който лиши канцлерката на Германия от всякакво поле за действие по кипърската криза. “Не мога да си представя, че германският данъкоплатец ще се притече на помощ на няколко кипърски банки, създадени по такъв модел, че да насърчават данъчните злоупотреби”, заяви той.

Не, вината си остава именно на Ангела Меркел. Същото важи и за бившия президент на Кипър, патетичният Димитрис Христофиас, който не се допита до министрите си, до парламента и до Централната банка. Британският в. “Гардиън”, който никога не е бил заподозрян във враждебно отношение към Кипър, обвини през декември 2012 г. Христофиас, че превръща Кипър в достойна за съжаление страна”. Христофиас подкрепи директора на една от двете големи кипърски банки “Марфин Лаики”, когато тя прехвърли седалището си в Гърция, въпреки несъгласието на Централната банка. Последната глупост на Христофиас беше да откаже да преговаря за сливането на кипърската банкова система с гръцките банки, когато беше решено прословутото отписване на гръцкия дълг. Така този икономически гений тласна страната до ръба на фалита. Но не, вината не е на Христофиас, а именно на Меркел. Както изглежда, вината не е и на бляскавия приемник на Христофиас - Никос Анастасиадис, който вместо да действа, обвинява Европа, и с полуистини се опитва да кара сънародниците си да плащат, вместо да започне да иска пари от акционерите и от кредиторите на банките. Но това пък очевидно предполага да се сложи край на една доходоносна финансова система, която определени хора създадоха и която трябва да просъществува, според същите тези хора.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле припомни тези дни на кипърския лидер, че исканият данък върху депозитите не е германска идея, но нищо, виновна е именно Меркел. Да, Меркел наистина е виновна, но по друга причина. Тя остави Анастасиадис да си играе с престижа на еврозоната, и че преди четири години тя не беше достатъчно твърда, за да наложи вето върху влизането на Кипър в еврозоната. Добавете към това и че Меркел се остави да бъде залъгана от оценката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, според която Кипър прилагал 40 директиви за борба с прането на парите. Вината за кипърската криза освен това е и на Кристин Лагард, същата тази Лагард, която даде на Атина списъка с имената на гръцките данъчни измамници, който после се изгуби. Като че ли Лагард не знаеше нито какво се случва в гръцката политика, нито в кипърската банкова система.

Да, за кипърската криза наистина трябва да е виновна Меркел. В противен случай вината ще трябва да бъде приписана на нехайството на всички нас в еврозоната.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар