Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта

БРУТАЛНО

Е-поща Печат PDF

“Премиър Спийкърс” е реномирана агенция за посредничество на известни лектори. Едно от тях е това на Джим Стийл. Той е експерт по сигурността и антитерористичната политика. От 2003 до 2005 г. е бил съветник на американския администратор на Ирак Пол Бремър. Като съветник на Бремър Стийл спасил двама заложници, които били брутално измъчвани. Поне така пише в биографията му. За тези свои заслуги той е награден с медал от бившия министър на отбраната Доналд Ръмсфелд. В биографията на Джим Стийл има обаче някои тъмни и не толкова “героични” страни. На десетата годишнина от войната в Ирак тези тъмни страни излизат на бял свят.

Оказва се, че Джим Стийл е бил пряко свързан с мъченията над иракски затворници, и то по заповед на бившия министър на отбраната Ръмсфелд и генерал Дейвид Петреъс. През 2005 г. вестник “Ню Йорк Таймс” за първи път публикува статия, в която се изказват подозрения за участието на Стийл в мъченията в Ирак. Навремето обаче никой не обърнал внимание на публикацията. Сега британският “Гардиън” и Би Би Си излязоха със собствено разследване, в което са вкарали нови детайли, прецизирайки подозренията. Според тях, със знанието на Петреъс, Стийл е създал специални части за мъчения, коити са измъчвали хиляди цивилни граждани в Ирак. “Тези части са извършвали някои от най-жестоките мъчения по време на американската окупация и са ускорили тоталната гражданска война”, четем още в публикацията. Генерал Петреъс косвено отхвърля обвиненията в мъчения по време на войната в Ирак. Според негов говорител по време на престоя му в Ирак генералът е узнал, че иракски сили са измъчвали затворници. Реакцията на генерала била такава: той информирал американското военно командване, посланика в Багдад и отговорните иракски военни командири.

Всъщност Джим Стийл пристига с “богат опит” в Ирак през 2003 г. През 80-те години в Салвадор той е обучавал силите за сигурност в борбата им срещу бунтовниците. Тогава в страната са избити над 70 000 души. Амнести Интернешънъл твърди, че повечето убийства и мъчения са били извършени от “ескадроните на смъртта”, тренирани от Джим Стийл.

Паралелите с Ирак не са случайни. Като млад майор Дейвид Петреъс посещава Салвадор през 1986 г. и дори живее в една квартира със Стийл. Именно в Латинска Америка той разработва “доктрината Петреъс” за борба срещу съпротивителните движения.

Според публикация на “Гардиън”, Стийл е бил изпратен в Ирак лично от Доналд Ръмсфелд, за да помага за потъпкването на сунитската съпротива. Стийл бил на пряко подчинение на министъра на отбраната. Когато през 2005 г. “Ню Йорк Таймс” излиза с подобна публикация, Джим Стийл уверява репортера на вестника, че мъченията са “контрапродуктивни”. Днес той предпочита да мълчи и не отговаря на въпросите на “Гардиън” и Би Би Си.

В Ирак партньор на Джим Стийл е бил бившият полковник Джеймс Кофман, пряко подчинен на Дейвид Петреъс. “Стийл и Кофман бяха неразделни. И двамата знаеха много добре какво се случва”, казва за Би Би Си иракският генерал Мунтадер ал Самари. “Иракските сили за сигурност измъчваха жертвите си по най-брутален начин. Те малтретираха затворниците с електрошокови палки, изтръгваха им ноктите с клещи, окачваха ги с главата надолу в продължение на часове”, разказва иракският генерал и допълва: “Веднъж видях едно 14-годишно момче, чието тяло бе цялото в синини от удари.” Според “Гардиън” няма доказателства, че Стийл или Кофман лично са участвали в мъченията. Но те много често са били по същото време в затворите.

След “мисията” си в Ирак Джим Стийл продължава кариерата си в частния сектор – при тексаските петролни “приятели” на Джордж Буш и Дик Чейни. Според актуалните данни от биографията му, той и до днес “редовно действа в Ирак по поръка на американското Министерство на отбраната за изграждането на иракските сили за сигурност”.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар