Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 14 (2013) ДОЛУ ЕНИЧАРСКИЯТ КОРПУС НА ОЛИГАРХИЯТА

ДОЛУ ЕНИЧАРСКИЯТ КОРПУС НА ОЛИГАРХИЯТА

Е-поща Печат PDF

Крайно време беше да се случи онова, което се случи в социологическата гилдия. Кольо Колев (“Медиана”) и Мирослава Радева (МБМД) се хванаха за гушите, обвинявайки се в манипулации и нечестни игри. Знаем откъде тръгна драмата – данните на агeнция Ем Би Ем Ди за потенциалните гласове на ГЕРБ и на БСП на изборите. Ем Би Ем Ди “пресметна” как ГЕРБ ще се радват на 30 на сто, а БСП - едва на 16 % от гласовете...

Един псевдореволюционен лозунг от разбунтувалия се през 1968 г. Париж гласеше: ”Дори и ако обесим последния социолог на червата на последния бюрократ, проблеми пак ще има!” Ние не искаме никого да бесим. Но че социолозите пишат партитурите на една опасна музика, е ясно като бял ден.

У нас има обаче и политически фигури, които съвсем не вярват на данните на науката. Не вярват, защото тоже не им понася. Г-жа Меглена Кунева, лидер на движение “България на гражданите” (!?!), сподели тревогата си за българската социология. Причината е, че агенциите не виждат – и не дават – никакъв шанс на партията й за влизане в следващия парламент. “Ако с манипулации и фокуси ГЕРБ излезе от изборите с този процент, за който се твърди в част от проучванията, значи ние сме в Стокхолмския синдром” – изплака г-жа Кунева.

Правилно. Само дето в Стокхолмски синдром са много повече граждани на България, отколкото наличните в нейното движение. И са изпаднали в това положение, защото друг любимец на Симеон СКГ ги анихилира с неистовите си напъни да бъде верен на пазарната демокрация и неолибералния дянковизъм.

Все пак 12 май неумолио наближава. И все по-мощно темпо набира великата манипулация, наречена “изборни нагласи и прогнози”. След като единодушно охулиха колежката си Ем-Мира Ем-Янева, че откровено внушва нова победа за ГЕРБ, тихомълком и другите социлогически централи взеха да разширяват ветрилото на разликата между партията на Б. Б. и БСП.

След “Алфа Рисърч” и Институтът за модерна политика, сега и Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) публикува сходни данни за подкрепата, която получава доскоро управляващата камарила. НЦИОМ провижда 24,4 % от имащите право на глас да изразят подкрепата си за ГЕРБ – толкова, колкото и през януари. Чудна работа, все едно не имало протести и хора-факли и че оставката Бойко-Борисова е просто виртуална реалност... И само 17,4 % са присъдени на БСП.

Политолози, журналисти и какви ли не още медийни шамани сега обясняват разширяващата се разлика с това, че хората са недволни от ГЕРБ, но пак си го искат понеже... избирали по-малкото зло! Ето това е мерзкото внушение, което ни се прави. Но от кое е по-малкото зло - ГЕРБ?! Бандата на Б. Б. мина като торнадо над България, засмука всичко, което още можеше да се разграби, размаза окончателно малкия и средния бизнес, изхвърли на улицата стотици хиляди нови безработни и сега цифрата надхвърля 550 000 души все български граждани! А и повечето от онези, които все още работят някъде, също така едва издържат на трайната бедност.

Стана някак модерно да броят живите факли, жертви на генерала на нищетата Б. Борисов. Но на фона на жестоката им смърт никой не брои “обикновените” самоубйци. Да не говрим за умиращите от недояждане или липса на пари за лекарства.

Задават ли си въпроса тези политически влъхви, които представят ГЕРБ, за по-малкото зло, как се живее с пенсия от 140 лева или заплата 300 лева?

Политическият слугинаж обаче това не го интересува. Не го интересува и продължаващият геноцид. Просто твърде добре му се плаща за подобни “проучвания”. Обаче за да не се превърнат подобни данни в жива реалност, изходът е един - на 12 май всички, които проклинат управлението на ГЕРБ и излязоха на улците, да излязат пак така масово и пред урните, за да могат да бъдат неутрализирани фалшификациите, които специалистите на Цветанов готвят. Този еничарски корпус на олигархията трябва да си отиде, иначе пак ще има “плач и скърцане със зъби”, както е писано в Евангелието.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар