Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 14 (2013) ДОРИ ЕК СЕ РАЗТРЕВОЖИ ОТ БЕДНОСТТА В БЪЛГАРИЯ

ДОРИ ЕК СЕ РАЗТРЕВОЖИ ОТ БЕДНОСТТА В БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Европейската комисия определи нивата на бедност у нас като тревожни (сигурно за европееца тревожно е силна дума!). В България пет пъти повече хора от средното за ЕС търпят сериозни материални лишения, гласи анализ, представен на 26 март т.г., който изследва социалната ситуация в съюза (европейския), в който анализ има и специален раздел за България. По българското национално радио бе оповестена и друга констатация от анализа - че крайните (като натиск, естествено) мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции, но с цената на бързо растящо социално недоволство. Според Еврокомисията масовите протести, довели до оставка на правителството, били предизвикани от необичайно високите сметки за електричество, което е един от фундаменталните разходи за българските семейства. 85 % от месечните доходи на домакинствата отиват за покриването на основни нужди, 44 % от хората у нас са подложени на сериозни материални лишения. България е най-бедната страна в Европейския съюз – 49 % от населението, 52 % от децата и 61 % от пенсионерите са застрашени от крайна бедност и социално изключване, като нивото надскача средноевропейската бедност два пъти.

Дано не прозвучи като пропаганда на ГЕРБ, но всички тези слънчеви постижения дължим ако не единствено, то поне приоритетно на правителството на Шефа генерал. Понеже той дълбоко се интересуваше (докато бе начело на кабинета) от инфраструктура и усвояване на фондове (доста от тях се оказаха голям залък...). А “лошият човешки матреял” взе да отлита в едни по-добри селения...

И така, България е в компанията на Италия, Испания, Гърция и Кипър по младежка безработица – надвишава 20 %. В края на миналата година пък е регистриран вторият най-голям спад на заетостта като цяло, обаче - в същото време - сме на първо място по несъответствие между квалификацията и уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда! Боже, боже, само преди някакви си 15-20 години българските специалисти ги грабеха като топъл хляб по Европата и Америките. Но това е, демокрация и пазарно стопанство, въпрос на избор и човешко право на реализация и т. н. се оказаха шменти-капели, “бош лаф, празна маса”, както би казал гениалният Тодор Цонев.

Негативната картина става още по-черна и поради демографските тенденции, които се доближават до класически трилър. Продължителността на живота на жените в България е най-ниската в ЕС, там средното ниво е над 83 години. Българските мъже живеят до 71 години, което пък е третата позиция за най-ниска продължителност на живота.

Такова е положението. Едва ли има нужда от специална оценка. Това се вижда откъм Еврокомисията. Откъм “Дондуков” обаче гледката е различна. Разбогателите български пенсионери (с по няколко български левчета) и социално слабите ни съграждани ще трябва да се поразровят за някое смокиново листо (да се прикрият). А иначе народната любов към досега управляващите продължава заплашително да нараства. До пълно спукване на балона.

Има и една радостна новина – имали сме повече електроенергия, отколкото ни трябвала... Ами сега?

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар