Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 16 (2013) Б. Б. КАТО МОНДЕЙЛ

Б. Б. КАТО МОНДЕЙЛ

Е-поща Печат PDF

През 1984 г. 73-годишният президент на САЩ Роналд Рейгън се бори за своя втори мандат. Негов съперник от Демократическата партия е Уолтър Мондейл. На заключителния, решаващ телевизионен диспут между двамата Мондейл прави жесток гаф, като задава въпрос: “Не сте ли вече твърде стар, за да управлавате?” Рейгън регира мълниеносно, извръщайки лице към камерите: “Възрастни американци, на вас не ви вярват!”

Как завършиха изборите, знае всеки...

Нещо подобно направи и Б. Борисов. И то още в началото на кампанията си с фразата “пенсионерите изядоха фискалния резерв”.

Естествено, тази констатация предизвика взрив на възмущение и от страна на пенсионерските организации, и от страна на политическите партии. И вместо да се извини, Б. Б. бе подложен на залпова критика от обединени съюзи на възрастни хора и политически опоненти. Естествено, след това се оказа, че не искал да засегне пенсионерите, а да пренасочи към БСП поредната своя вина. Този път - заради лошата социална политика на ГЕРБ.

Ефектът от този гаф не закъсня. Социологическите проучвания - при цялото ни “едно на ум”, което имаме спрямо тяхната “обективност” - веднага отчетоха свиване на разликата между ГЕРБ и БСП от 56 на 23 процента. А това е само началото на кампанията...

Наясно сме, че Б. Б. едва ли се притеснява за възрастните хора. Сигурно защото е убеден, че те по принцип гласуват за БСП и т.н. Крива му е сметката обаче - и сред тях има много колебащи се. Да се надяваме, че благодарение и на техните гласове Б. Борисов ще приключи славно с политиката, както навремето се случи с Уолтър Мондейл.