Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 16 (2013) БОЙКО ШМАРОВОЗ И „КОМПАНИЯ БЛАТНАЯ”

БОЙКО ШМАРОВОЗ И „КОМПАНИЯ БЛАТНАЯ”

Е-поща Печат PDF

На Дерибасовской открылася пивная,

там собиралась компания блатная,

там были  девочки Маруся, Вера, Рая

и спутник жизни Васка Шмаровоз.

(Одески фолклор, 1920 г.)

 

Преди 50-60 години, когато за място в инженерните ВУЗ-ове се бореха по 4-5 българчета и курсовете бяха по 200 студенти, първото сито беше  изпитът по висша математика. В нашата група в ХТИ (химико-технологичен институт) имаше един колоритен арменец от Пловдив - Мардирос. На изпита по интегрално смятане Мардо не можа да си реши интеграла и когато проф. Божоров започна да му завърта първата двойка в бележника, той извика панически: „Моля Ви, проф. Божоров, дайте ми още един, по-труден!”... Харизматичният професор разбираше от шега, но това не спаси горкия Мардирос. Неговата фраза обаче стана култова и предизвикваше много смях по време на сесия. Спомних си за тази забавна случка на 7 април, когато попаднах на директното предаване на радио К2 от конференцията на ГЕРБ. При 140 000 служители с прилични заплати в държавната администрация и 29 млн. лева на влог от държавната субсидия не е особено трудно да препълниш най-голямата зала - гордост на експремиера. Според водещия екс-министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за подготовката на шоуто са работили 800 души, и то така сърцато, че сборът на ГЕРБ да бъде почувстван от присъстващите един месец преди извънредните избори като „конференция на победителите”. Самочувствието на герберите трябваше да бъде напомпано с поздравленията на многобройни европейски гости. Изглежда те не си даваха сметка, че правителството на прехваления от тях Б. Борисов подаде оставка не заради положението в Гърция или Кипър... И се чуха доста невчесани мисли от тяхна страна. Главната опасност според румънската депутатка и зам.-председател на ЕНП Анка Боаджу, е „да не се върнат социалистите на власт както в моята страна”, защото щели да спрат евросубсидиите. Изобщо всички гости от ЕНП показаха своята тревога България да не бъде „върната назад”?! Явно „народняците” не знаеха, че “назад” означава 8 млрд. лева фискален резерв, 2 млрд евро годишно чужди инвестиции и безработица 7 %. А още по-ретроспективно връщане би “преместило” България от сегашното 80-о място на 29-о по БВП в света. Мисля, че дори и ръкопляскащите в залата не биха имали нищо против това.

Друг от поканените гости Антонио Лопез, генерален секретар на ЕНП, се оказа много впечатлен от това как министър Цветанов пречупил гръбнака на организираната престъпност и с какви модерни средства се охранявала южната граница на Европейския съюз. Горкият, той изглежда още не е убеден, че организираната престъпност дирижира управлението на страната и поради това няма голям престъпник респективно политик с влязла в сила присъда от „независимата” съдебна власт. А що се касае до южната граница на ЕС, то тя се пресича незаконно само от афганци и иракчани. В нея зее огромна пробойна, през която повече от 300 000 турски граждани с двойно гражданство (вкл. такива с фалшиви паспорти и потенциални терористи) преминават безпроблемно през България към другите, по-богати страни на ЕС. Удивителното късогледство на европейските политици продължава и сега.

Бившият турски министър-председател Месут Йълмаз, по чието време бяха изпепелени 2000 села и избити към 30 000 кюрди, беше представен като „човекът, който помогнал най-много на нашите изселници”. Ловкият политик и въжеиграч произнесе елейни слова за демокрация и не спомена нито дума както за кюрдския проблем, така и за спорния въпрос относно имотите на тракийските бежанци. Той показа, че не е гнуслив и по пътя на Турция към Европейския съюз е готов да замени приятеля си Иван Костов (внесъл декларацията за геноцид по време на възродителния процес в 41-вото НС) и да се прегърне с по-перспективния приятел Б. Борисов. След поздравленията на гостите започнаха и хвалбите. На видеостена се видяха втръсналите на всички пенсионери магистрали, детски площадки, волейболно игрище и ремонтирана църква. Беше обещана и втора многофункционална зала в Пловдив. Дали няма да е за сметка на закриване на многофукционални болници (МБАЛ)? Не липсваше и премиерът, който си изважда лявата ръка от джоба само когато реже поредната лентичка.

Кой помислил за пенсионерите? – ГЕРБ.

Кой помогнал на арендатори и фермери? – ГЕРБ.

Кой строил модерната инфраструктура? – ГЕРБ.

Кой е диктатор? Аз ли? Та има ли диктатор да дава оставка доброволно?”

Богатите бяха успокоени, че и през втория мандат (!?!) на ГЕРБ доходите им ще растат със запазване на 10процентния плосък данък. А останалите – че в отсъствието на злодея Дянков ДДС ще се връща на фирмите за 7 дни!

Речта на Бойко Борисов, която по наглост може да бъде сравнявана само с тази на неговата сянка Цв. Цветанов, завърши с абсурдния кьорфишек: „ГЕРБ през тези 3 и половина години внасяше пари в България, за разлика от БСП и ДПС, които изнасяха (с АЕЦ ”Белене” и яз. „Цанков камък”) парите на България”, обяви, вярвайки на думите си, лидерът Борисов, който за около месец беше изчезнал от фокуса на средствата за информация.

Герберите в залата, обнадеждени, че с мотото „Имаме воля!” ще запазят благините на властта, аплодираха дълго и спонтанно демократичния си авторитарен лидер.

Вън от залата действителността обаче беше малко по-различна:

• България гони първото място по самоубийства от безизходица („Всяка неделя”, 7 април)

• Безработицата сред младите е 30 % (Т. Буруджиева, Тв  7, ”Гореща точка”, 8 април)

• Неграмотността надхвърля 20 % (а половината от невръстните българчета страдат от дислексия и дисграфия, без да са умствено изостанали – според изследване отпреди двайсетина дни).

• Външният дълг е нараснал, защото докато се чакат европейските 800 млн. евро, магистралите се финансират от бюджета

• 3 млрд. лева се превъртат годишно през обществени поръчки. Бизнесът безропотно си плаща на управляващите и си купува депутати, а корупцията отдавна е на ниво „Мистър 50 %”(Справка: Ревизоро, БНТ, 7 април)

• България има голям излишък от електроенергия, защото през мандата на ГЕРБ са фалирали над 30 000 фирми и няма индустрия, респективно потребление

• Безогледната приватизация продължава. През септември 2012 г., с благоволението на министър-председателя, от новия министър на икономиката Дилян Добрев само за 116 млн. е продаден държавният дял (33 %) в ЕРП-тата. Загубите от дивиденти само за изминалата година (според разследващия журналист Григор Лилов, „Директно”, 5 април) са над 1 млрд. лева. При наличие на читав главен прокурор и министърът отличник, и неговият премиер вместо да водят по 2 листи, би трябвало да започнат агитация в следствието...

• България е с нов рекорд по Гинес. Страната е със 7 млн. души население, но по списъци е със 7 милиона избиратели. Пълно безумие, обслужващо големите партии. Като се има предвид, че поне 1 млн. са фантоми, 1 млн. са гурбетчии в чужбина и 1 млн са под 18 години, реалните избиратели са между 4 и 5 милиона. За съжаление половината от тях са готови да продадат гласа си на коя да е партия, стига заплащането да е подобаващо.

Това постигнахме за 23 години демократични избори!

След завършване на церемонията по връчване на втори управленски мандат на лидера на ГЕРБ, на нас, от ПП „Нова Зора”, като на прононсирани евроскептици, не ни остава друго освен да повторим заключението на в. “Ханделсблат” от 2009 г. - „Европейският съюз е самолет, в който няма пилот, а 27 стюардеси!”.

Дано на 12 май българите също да покажат, че имат воля и един път завинаги да опровергаят иронията на турчина - „Да му имам акъла на българина, дето му идва отпосле”. И защо да не предложат нов текст за финал на популярното в Одеса в 20-те години на миналия век аржентинско танго:

На Дерибасовской закрылась пивная,

куда девалася компания блатная,

где наши девочки Искрица, Цецка, Лили

И гвоздь Софии Бойко Шмаровоз?