Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 16 (2013) МЕЖДУ “МОСТА НА ДРУЖБАТА” И ПЪТНАТА “ТАПА”

МЕЖДУ “МОСТА НА ДРУЖБАТА” И ПЪТНАТА “ТАПА”

Е-поща Печат PDF

Парламентарни избори 2013 - Истината за ГЕРБ

Тече трета седмица от кампанията за предсрочния вот на 12 май, в нея (регистрирани за участие 45 партии и коалиции) за „народната любов” се бори и свалената от власт преди два месеца „организирана престъпна група”, както вече я наричат в медиите, ГЕРБ, Граждани за европейско развитие на България.

Но какво европейско развитие има тук?! След почти четири години управление на кабинета на Бойко Борисов България е в челото на негативните класации на ЕС и трябва спешно да бъде спасявана! За „спасител” обаче ни се предлага отново един „доктор по дължината на маркуча на пожарната”, влязъл в историята ни като първия управник, при който хора се палиха от отчаяние.

Уместно е да припомним и други „успехи” на неговото правителство.

Първо, специално внимание заслужава отношението към възрастните хора, които още през пролетта на 2009 г. Б. Борисов квалифицира от Чикаго като „кофти материал” (прибавяйки към тях циганите и турците). Макар след това да отрече гафа, в продължение на 3,5 години той държа пенсионерите на хляб и вода, замразявайки заплати и пенсии.

През същото време не спря да се оплаква от решението на правителството на Станишев (отпреди изборите от 2009 г.) за вдигане на пенсиите, което трябвало да осъществи и финансира правителството на ГЕРБ.

Иван-Костовата теза за „алчните старци” дотолкова е обсебила лидера на ГЕРБ, че на 12 април, на предизборен митинг в античния амфитеатър на Пловдив, направо ги обвини, че са изяли резерва. Разбира се, от ГЕРБ незабавно обвиниха критиците, че извадили думите от контекста, но гафът си и гаф. След подобно изказване всяко правителство, което бъде сформирано след изборите, може да смята, че е получило алиби да не пипа пенсиите до края на своя мандат!.. (Независимо от инфлацията и швейцарското правило за индексиране на пенсиите.)

Така дори Симеон Дянков, обявен от ГЕРБ за едноличен виновник за провала в социалната сфера, получава своеобразна реабилитация за „стабилността на мизерията”... Подобно премеждие преживява и Жозеф Фуше, при потушаването на контрареволюционния метеж в Лион, по времето на Френската буржоазна революция от 1789 г. Фуше изобретил разстрела на бунтовниците с оръдия, за което бил наречен „Лионският топчия”, но го извикали на отчет пред Революционния конвент в Париж. Очаквал, че ще го съдят за прекомерна жестокост и се приготвил да стовари вината върху своя съдружник Коло д’Ербоа. Но какво станало - чудо! - упрекнали го за... прекалена мекушавост!

Второ, правителството на Борисов е първото от 23 години насам, което постави асфалта и магистралите над хората, икономиката, здравеопазването, образованието и науката.

Символ на тази налудничава политика стана фалитът на БДЖ, главоломното покачване на безработицата и престъпността, закриването на стотици хиляди дребни и средни фирми и загубени над 400 000 работни места. Венец на безпътицата, в която ГЕРБ ни вкара, стана дупката, появила се върху „изцяло обновеното” пътно платно на „Дунав мост - 1” при Русе. През август 2011 г. лентата на „неремонтирания цели 57 години” мост беше прерязана от премиера Бойко Борисов и тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството (днес държавен глава) Росен Плевнелиев). Година и половина по-късно, вместо мост между Изтока и Запада, благодарение на зейналата дупка върху някогашния „Мост на дружбата”, България се превърна в пътна „тапа”. Кой ще плати загубите на превозвачите, чиито тирове бяха принудени да чакат за ферибота край Свищов?

Трето, в сферата на енергетиката управлението на ГЕРБ „успешно” провали двата най-крупни енергийни проекта – нефтопровода “Бургас-Александруполис” и АЕЦ „Белене”, и затвърди монопола на ЕРП–тата, като продаде на безценица оставащите 33 % от държавния дял в тях, при това без да потърси полагащите се на държавата 600 млн. лв. от печалбите само на ЧЕЗ. Днес герберите обвиняват за това бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, но той от чие правителство бе? Не проспаха ли герберите и януарските сметки на ЕРП, които изкараха на улицата 100 000 души?! А може би това е била съвместна операция, целяща да даде повод на Бойко Борисов да захвърли властта за да спаси от катастрофа собствената си партия?

Четвърто, правителството на Бойко Борисов бе първото, превърнало в норма полицейската бруталност и тоталното (в това число нерегламентирано) подслушване на политици, граждани, лекари, журналисти и други противници на властта. Дори проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров по анонимен сигнал, препредаден му от Сергей Станишев, установи, че структури и кадри на МВР наистина са се занимавали с незаконно подслушване със специално оборудван автомобил, засечен с видеокамери по улиците на София във време, когато по документи е трябвало да бъде в гаража на МВР... А Цветанов обеща да се оттегли от политиката, ако се докаже, че е разпореждал незаконните подслушвания!

В друга държава такъв като него би се „оттеглил” към затвора, но у нас Цветанов ще се измъкне невредим, както при скандала „Ало, Ваньо”. Тогава „неизвестна слушалка” бе записала личните нареждания на премиера Борисов до директора на агенция „Митници” (да изведе митническите инспектори от пивоварната на Мишо Бирата), но записът бе обявен за „манипулиран”. Обаче записът на разговорите на лекари от болницата в Горна Оряховица не беше подложен на техническа експертиза и дори бе огласен от Цветанов в Народното събрание, а пък впоследствие медицинска експертиза доказа, че лекарите са невинни. Но за такива подслушвания Цветановото МВР получаваше по 100 млн. лв. на година (а само 5 % от използваните СРС влизат в съда).

Пето, правителството на ГЕРБ е първото, начело на което стоеше „оперативно интересно лице”... Досието „Буда” не е създадено от политическите опоненти на Борисов, а от служби, на които по-късно той бе началник - като главен секретар на МВР. Вицепремиер в това правителство пък беше човек, работил в структура на ДС и проучван за подозрително материално финансово замогване (шест апартамента, една къща и към 100 000 лв. от „консултантски хонорар” на две застрахователни компании, като зам.-кмет на София, когато кмет беше Б. Борисов. Директорът на НАП Красимир Стефанов провери и оневини този човек и днес е водач на листа на ГЕРБ...

Шесто, правителството на ГЕРБ превърна в свой „гумен печат” както законодателната, така и съдебната власт. Вицепремиерът Цветанов даваше оценки за морала и професионализма на съдиите и прокурорите, като фаворизираше едни за сметка на други. За негови протежета медиите спрягат главния прокурор Сотир Цацаров, зам. главния прокурор Ася Петрова, заместника на градския прокурор на София Роман Василев, председателя на СГС Владимира Янева, както и някои членове на ВСС и Конституционния съд (КС). Кадруването на ГЕРБ в КС бе дискутирано специално и в Европейския парламент, когато за конституционен съдия бе предложена Венета Марковска (скандал, който едва ли ще бъде забравен скоро).

Седмо, управлението на ГЕРБ получи международна известност заради особените критерии при подбора, назначаването и издигането на кадрите в администрацията. „Вкалинчването” стана запазена марка, като се започен от фалшиви дипломи, мине се през подбиране на министри по разклони и се свърши с тяхното уволнение със закъснение и с омотани мотиви.

Признание за фиаското на кадровиците от ГЕРБ е съдбата на собствените им министри. (Румяна Желева,ексвъншен министър, напусна политиката след издънка на препитването в Европарламента; здравният министър Божидар Нанев го погна Темида за нанесени щети на държавата в размер на 2,5 млн. лв.; Трайчо Трайков от МИЕТ бе освободен заради плажуване в Доха; земеделският министър Мирослав Найденов го наблюдавали за корупция близо четири години и едва наскоро (!?!) бе подхванат от прокуратурата с четири обвинения).

Осмо, правителството на Борисов е първото от 23 години насам, допуснало на българска територия да се случи атентат срещу чужди граждани. Друг атестат за националната (не)сигурност беше съдбата на френските командоси, озовали се незнайно как в люцерната край с. Коиловци, напердашени и насинени от местните „милиции”. Що се отнася до международните проекции на сигурността, ще напомним, че точно това правителство не отбеляза нито един международен успех - отхвърлиха ни за Шенген; от Еврозоната сами се отказахме; скарахме се с Р Македония; отстъпихме пред Сърбия по въпроса за сънародниците ни в Западните покрайнини; в угода на САЩ се скарахме с Русия и с ислямския свят; вместо обезщетения за имотите на прогонените през 1913 г. тракийски бежанци, от Турция получихме контраискания за задължително изучаване на „майчин” език в българските училища, използване на турски в предизборната кампания и връщане на вакъфските имоти.

Девето, доминираното от ГЕРБ 41-во народно събрание извърши най-тежкото национално предателство, гласувайки предложената от Иван Костов декларация за „асимилацията и етническото прочистване” на българските турци по време на „възродителния процес”. ГЕРБ се съортачи дори с ислямистите на Реджеб Тайип Ердоган, които трети мандат управляват в Турция въпреки хулите срещу тройната коалиция заради ДПС. Неотдавна там на жените им „позволиха” да ходят с шалвари дори и в Меджлиса; ами ако Ербакан поиска и гостуващите на неговите конгреси да надяват шалвари? Представяте ли си как ще изглеждат Искра Фидосова и Цецка Цачева например?!

Слушайки дежурните обвинения в популизъм, които свалените от власт гербери отправят към своите опоненти от БСП, се питаме дали са чели собствената си предизборна програма от 2009 г. В действителност за 3,5 години бяха закрити 300 000 фирми, изгубени бяха 400 000 работни места, а България остава най-бедната в ЕС.

Кризата може да отзвучи по цял свят, но в България тя ще продължи! Ако ГЕРБ отново получат властта.

„Българската пролет” бе употребена от ГЕРБ вместо спирачка за рухващия им престиж. Не щем, санким, властта на всяка цена... И налегнат от хипертония, Бойко Борисов бе посетен от патриарха и от главния мюфтия в Правителствена болница. И някак внезапно меракът да управлява му се върна. И ето го - целият в бяло, готов да повтори „успешния” мандат, дори се озърта за коалиционни партньори. Затова изборите най-вероятно ще са или поредният, или последният Рубикон на новоизпечения български Цезар.

Цветанов пък съветва симпатизантите на ГЕРБ да не се поддават на провокации. Изглежда, от ГЕРБ се правят на умрели лисици, защото избирателната им кампания е само прикритие за готвената шашма на 12 май, и ако комбинацията не сработи, ще ревнат „Избори до дупка!”, и пак ще се опитат да изкарат народа на улицата... Но иначе прокуратурата пък може да се заинтересува от документите, депозирани от бившия депутат на ГЕРБ Емил Димитров пред нотариус в чужбина. Той твърди, че ако бъдат огласени, „ще замиришат милиционерските ботуши на Борисов и Цветанов”. Е, щом един бивш гербер извежда семейството си в чужбина (за да не паднат в ръцете на Цв. Цветанов), какво да кажем за другите граждани?

Въпреки уверенията на придворните социолози и политолози, които предсказват убедителна изборна победа на ГЕРБ, надяваме се, че гласоподавателите не са забравили какво получиха по време на първия мандат, останал недовършен. Затова всеки е длъжен да прояви разум навреме - това значи да прескача в дългата интегрална бюлетина № 15, все едно е огън!

Иначе - професията огнеборец заслужава уважение, но не и когато се практикува в политиката. Така че да повторим отново - по-лошо от първото правителство на Бойко Борисов може да бъде само второ негово правителство.