Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 18 (2013) НАШАТА КАУЗА Е БЪЛГАРИЯ НА ПРОМЯНАТА

НАШАТА КАУЗА Е БЪЛГАРИЯ НА ПРОМЯНАТА

Е-поща Печат PDF

В навечерието на изборите сериозни лица от многобройни билбордове и плакати ни гледат обнадеждаващо, едни призовават “Да на нормалността” (но какво е това нормалност?!), други твърдят, че имат воля, или „нова конституция – нова държава”, или “има изход, има път напред” и какво ли не още. Вероятно мнозина помнят и онова цинично обяснение, че на кръстопът се строи кръчма, не държава и още ред други “откровения”.

На този фон драматично се открояват думите на лидера на БСП, че “никога досега трудът на хората не е бил толкова унизен и никога досега не е виждал толкова много отчаяни хора... ГЕРБ ни обещаха светло бъдеще, но не изпълниха обещанията си. Тези хора са лъжци, варварска орда, както ги нарече и един десен социолог. Страната се управляваше със страх, репресии, и от интересите на една политическа клика. Четири години промиваха мозъка на българите, 4 години сме живели в лъжа и още 4 години ни обещават от същото. На 12 май можем да решим съдбата си да намерим вярното решение... Ние не се борим за власт, ние имаме кауза. Нашата кауза е България на промяната. Всеки човек трябва да живее и работи достойно. Нашата кауза е да създадем 250 000 работни места, ежегодно увеличаване на пенсиите и още пари за майките. Можем да сбъднем тази мечта!” Като цяло това бяха основните послания на лидера на БСП Сергей Станишев на първомайския митинг в София, които с пълна сила важат и за предстоящите на 12 май извънредни парламентарни избори. Част от ангажиментите на “Коалиция за България” и на БСП бяха изложени и на пресконференция - на 30 април, заедно с председателя на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода. Изразена бя ясна подкрепа и за проекта АЕЦ „Белене”, за който Сергей Станишев припомни, че е проект за 60 години напред. По повод паралелното преброяване в изборния ден на 12 май, Сергей Станишев изрази съмненията на преобладаващата част от хората в левия спектър, че „никоя партия освен ГЕРБ не вярва в честността на изборите, готвени от това правителство. ЦИК, служебното правителство, полицията и областните управители са под контрола на една партия - ГЕРБ, което е и причината да се търси и външен преброител за вота”.

Българските граждани трябва да решат дали искат новият министър-председател да защитава интересите им навън, или искат премиер, който подслушва своите министри и опозиционните лидери, подчерта и Ханес Свобода. Според него европейските социалисти искат прозрачна и демократична България, която да заеме подобаващо място на масата в Европа, но не на масата за обяд или вечеря, а на масата за сериозни дебати и дискусии. „Вместо от ЕНП да се оплакват от миграцията, породена от бедността, европейските партии трябва да обединят усилията си за справяне с проблема, за намаляване на безработицата, за повече доходи и за ликвидиране на бедността”, категоричен бе г-н Свобода. Според Сергей Станишев такава е и целта на инициативата на европейските социалисти за въвеждане на Европейската младежка гаранция, която е част от „рестартирането на Европа”. „Една година водим тази борба и вече постигнахме първия сериозен резултат - ангажимент на Европейския съвет за отделяне на 6 млрд. евро за програми за младежка заетост”, заяви Сергей Станишев. “Остават едва десетина дни до изборите, когато хората ще определят съдбата си и те трябва да намерят верния отговор за бъдещето...”

Така че - не вярвайте на хората от билбордовете, а на здравия разум и на обикновеното човешко чувство за справедливост. Истината винаги побеждава, колкото по-скоро, толкова по-добре.