Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 18 (2013) ЧЕЗ ОТКРАДНА 9 600 ЛЕВА ОТ ВРАЧАНИН

ЧЕЗ ОТКРАДНА 9 600 ЛЕВА ОТ ВРАЧАНИН

Е-поща Печат PDF

Това е текст, който съм включил в своята предстояща книга, да го наречем един „частен” случай”. Не познавам човека, нито пък съм информиран за неговите идейни предпочитания... Но той се явява „персонаж” в документалния ми разказ за престъпленията на ЧЕЗ. Кооперацията, която е построил, се намира във Враца около Ахат, така поне е посочено местоположението на сградата.

Случаят не е уникален, както се опитаха да го представят медиите. Жителят на Враца Пламен Първанов развива собствен бизнес. Преди две години и половина построил кооперация. Сградата е издигната в разгара на кризата. Бизнесменът преодолял редица трудности, за да може да я довърши. През 2010 г. внесъл „такса ток“, но и до днес не са го присъединили. „Към хората, на които бяхме продали „на зелено“, си изпълнихме задълженията, предадохме им обектите с удостоверение за ползване, но когато стигнахме до присъединяването ни към елмрежата, ударихме на камък“, разказва той пред tribali.info. От монополиста ЧЕЗ му дали проектодоговор, който не подлежал на коментар и в който пишело, че ще присъединят сградата след 2 години. „Казаха, че това е стандартна процедура. Щом се касаело за такава голяма сграда, с толкова голяма консумация, срокът бил две години. Освен това таксата за присъединяване се заплащала авансово при сключването на договора“. Пламен удостоверява, че въпросната такса от 9 600 лева е платена на 14.10.2010 г.

Договорът изтекъл, но услугата не получил. От местния клон на ЧЕЗ му казали, че не могат да му дадат отговор кога ще постоят трафопоста, нито да му върнат парите.

Първанов изпратил писмо до централата на ЧЕЗ в София. Въобще не му обърнали внимание. От ДКЕВР му обяснили, че срокът, в който ще му отговорят, бил двумесечен. „Две години не можаха да постоят един трафопост, а аз за година и половина изградих 4-етажна сграда. Ние сме платили за услугата, имали сме търпението да ги изчакаме две години, а нито услугата е изпълнена, нито парите са възстановени. Окрадоха ни!“, жалва се бизнесменът, който е икономист по професия.

От информацията, която събрал, се установява, че ЧЕЗ не желаят да извършват капиталови вложения, в момента били и икономически зле, нямали пари и други подобни!

Сградата е с 2 500 кв. м разгърната застроена площ (РЗП), като над втория етаж всичко е разпродадено. Но хората все още не могат да ползват имотите си. В сутерена още при застрояването е предвидено да има хлебопекарна, но и това няма как да стане без ток. „Искам да попитам защо в този район – Северозападна България, въпреки че е замиращ, бизнесът е оскъден, а безработицата е голяма, има още един, който пречи да се развиваме и да правим нещо? Каква инвестиция може да се направи, какъв бизнес може да се развива без електричество?“, пита Първанов.

Обърнал се и към прокуратурата, но му отговорили, че въпросът бил от частно-правен характер. „Ето как един монополист като ЧЕЗ се гаври с дребния предприемач, който се опитва да работи“, обобщава Пламен Първанов.