Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 18 (2013) УПРАВЛЕНИЕТО В“ЕПОХАТА НА ГЕРБ” – МЕЖДУ ГОЛЕМИТЕ ПРИКАЗКИ И НЕИЗПЪЛНЕНИТЕ ОБЕЩАНИЯ

УПРАВЛЕНИЕТО В“ЕПОХАТА НА ГЕРБ” – МЕЖДУ ГОЛЕМИТЕ ПРИКАЗКИ И НЕИЗПЪЛНЕНИТЕ ОБЕЩАНИЯ

Е-поща Печат PDF

• И да “имаме воля”, за какво ни е?!

ГЕРБ дойдоха на власт през 2009 г. с обещанието да бъде различна от дотогава управлявалите партии. Но какво се оказа - изпълнените обещания на ГЕРБ са предимно в периферните сфери, например от рода на изграждането на нова спортна зала, или с минимум усилия – сторежа на 19-километровата автомагистрала “Люлин”.

Друга част от големите обещания са изпълнени частично, ако приемем, че увеличението от 6,5 % на вдовишките пенсии се смята за пари. Или ако намаляването на осигуровките с 0,2 % е облекчаване на финансовата тежест.

Вече стана ясно, че предизборната програма на ГЕРБ ще си остане в около 90 % неизпълнена.

Какви са по-конкретно неизпълнените обещания на Гражданите за европейско развитие на България от 2009 г.?

- Запазване и разкриване на 200 хиляди нови работни места - неизпълнено. Вместо това в страната има 400 хиляди нови безработни.

- Увеличаване доходите и повишаване стандарта на живот на българските граждани, приближаването им до средноевропейските стандарти - неизпълнено. Вместо това заплатите са замразени, а освен това 30 % от тях са изядени от инфлацията.

- Подкрепа на проекта за АЕЦ “Белене” като частен проект - неизпълнено. Правителството отказа строителството на централата и поиска изграждане на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

- Запазване и увеличаване на фискалния резерв - неизпълнено. За сравнение - в края на мандата на тройната коалиция той беше 8,2 млрд. лв., а сега е 4,6 млрд. лв.

- Свързването на митниците и НАП в единна информационна система трябваше да влязат в бюджета 2 млрд. лв. от акциз и ДДС - неизпълнено. Системите са свързани само частично.

- Няма да се вдигат държавно регулираните цени на ток, парно, вода - неизпълнено. Точно обратното - всяка година те се увеличават. Последното вдигане ще е от 1 юли т.г.

- Държавата ще поеме акциза върху горивата на земеделските производители - неизпълнено.

- Ежегодно осъвременяване на пенсиите с коефициент по-близък до нарастването на осигурителния доход - неизпълнено. Това е единственото правителство, което не е повишило пенсиите с изключение на минималната, която е вдигната с цели 9 лв.!

- Насърчаване на работата след придобиване право на пенсия чрез бонуси, водещи до по-висока пенсия при всяка година допълнителна заетост - неизпълнено.

- Повишаване на добавката към пенсията на самотните пенсионери от 20 на 40 % от пенсията на починалия съпруг/съпруга за около 600 хиляди пенсионери – изпълнено частично, като тези пенсии са вдигнати с 6,5% вместо с 20 %.

- Въвеждане на ежемесечна добавка към към личната пенсия или сбора от пенсиите на хората над 75-годишна възраст в размер не по-малък от 50 лева - неизпълнено.

- Ускорено връщане на ДДС в рамките на един месец за сделки с инвестиции над 5 млн. лв., които са осигурили 25 работни места - неизпълнено.

- Изготвяне на проекти за възстановяване работата на наличните и изграждане на нови напоителни системи - неизпълнено. Това пролича при наводнението в с. Бисер.

- Рехабилитация на жп мрежата и второстепенната пътна мрежа като условие за балансирано развитие на всички райони в страната - неизпълнено.

- Развитие на системата от защитени територии чрез увеличаване на нейната площ до средната за ЕС (12 % в ЕС, при 5 % в България) - неизпълнено.

ГЕРБ дойде на власт с обещание за намаляване на осигурителната тежест с до 5%. От началото на 2010 г. осигуровките паднаха с 2%, но шест месеца по-късно от НОИ признаха, че мярката е била грешен ход и не е изпълнила целите си, а именно – запазване на работни места и на доходите на хората. Така още на следващата година осигуровките бяха вдигнати с 1.8 %

По отношение на подобряването на бизнес средата у нас правителството не направи нещо съществено – продължава да се говори за намаляване на бюрокрацията и стимулиране работата на администрацията с бизнеса в бъдеще време.

За да повишат събираемостта, ГЕРБ въведоха облагане и на доходите от лихви, от които се очакваха около 120 млн. лв. за тази година. Въпреки че правителството обвърза данъчната си политика с думи като справедливост и солидарност, необлагаеми засега остават печалбите от хазарт и игри на борсата например.

Друго обещание в програмата на управляващите за справяне с кризата беше тя да е обърната към хората и да се инвестира в образование и квалификация. С оглед на срива в строителния сектор в страната през 2009 г., който доведе до висока структурна безработица от над 12 %, тази част от програмата на ГЕРБ беше ключова за икономиката. Обаче по време на мандата на правителството на ГЕРБ бяха изгубени близо 400 хил. работни места.

Провалът на управляващите по отношение на реформата в БДЖ е пълен. В края на мандата железниците са на прага на фалит - със 750 млн. дългове. Железопътната инфраструктура е в лошо състояние, като тя не включва само влаковите линии, но и вагоните, локомотивите, гарите и т.н.

Днес ситуацията в България налага поемането на реален ангажимент за подобряването на бизнес средата и стимулиране на растежа, а оттам – и за повишаването на доходите.