Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 20 (2013) СЛЕД ИЗБОРИТЕ: ПОДОЗРЕНИЯ, ФАРС И... САМОТА

СЛЕД ИЗБОРИТЕ: ПОДОЗРЕНИЯ, ФАРС И... САМОТА

Е-поща Печат PDF

Колкото и противоречиви чувства, разочарования и мрачни мисли да поражда приключилата преди седмица предизборна кампания, има и нещо положително в резултата й (въпреки осуетените и предполагаемо осъществените изборни фалшификации на доскоро управляващата партия ГЕРБ, доказаните и недоказаните покупки на гласове от участниците в изборната надпревара).

Първо, благодарение на прокуратурата и Тв 7, и на слепите в нашата страна им стана ясно какви хора са ни управлявали през последните четири години: една организирана престъпна група (ОПГ), наречена политическа партия „Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ). Ръководена от двама милиционери, единият от които бивш пожарникар, а другият бивш даскал по физкултура, тя е шпионирала незаконно не само гражданите, ами и собствените си министри и депутати.

При това е записвала „големите и малките нужди” дори на своя лидер, добрал се до премиерския пост, за да управлява цялата държава като частна охранителна фирма. В деня за размисъл, както и в дните след изборите се разкри и схемата, по която въпросната ОПГ е печелила изборите след 2009 г. - печатайки стотици хиляди „резервни” бюлетини, с които най-вероятно са били подменяни „неправилно попълнените”, сиреч, подадените за други партии. Ако въпреки всичко ГЕРБ спечели 30,5 % от гласовете, изпреварвайки с 3,4 % „Коалиция за България”, обяснението е само едно: заловените в герберската печатница „Мултипринт” в Костинброд 22 палета с напълно редовни и пакетирани за изпращане бюлетини са били само част от незаконния „над-тираж”. По-голямата част от „излишъка” е била изпратена по предназначение, преди прокуратурата да блокира складовете и изходите на печатницата.

Стилът Цв. Цв.

На проведената в Съдебната палата пресконференция Главна прокуратура разобличи категорично мита за „отлично организираните” избори и лъжите на герберите, че намерените в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев палети с бюлетини са „технологичен брак”. Разбира се, главният прокурор не обвини конкретна партия, но кой знае защо от ГЕРБ се саморазпознаха в този предполагаем опит за изборна фалшификация.

Преди да бъде посочен човекът, с който собственикът на печатницата се е консултирал, когато са били намерени „излишните” бюлетини, Цветан Цветанов обвини прокуратурата, че участва в политически сценарий за дестабилизиране на страната. След това Бойко Борисов в писмо до в. „Труд” се оплака, че прокуратурата му е отнела 5-6 % и заплаши, че „някой ще го отнесе”. Накрая, в нощта преди пресконференцията на прокуратурата (15 май 2013 г.) към сайтовете на някои медии изтече анонимка, пусната от името на „достойни прокурори”. В стил „ала Цветан Цветанов”, те обясняваха колко лошав е главният прокурор Сотир Цацаров и като „доказателство” прилагаха документи на прокуратурата, предадени на ДАНС. Тъй като върху тях липсваше писменото уверение на получилия ги агент (то фигурира върху оригинала в прокуратурата), главният прокурор с право предположи, че „достойните прокурори” са на щат в ДАНС. И на въпроса на кого още може да се вярва в тази държава, след като изтичат поверителни сведения от ГДБОП, МВР и ДАНС, отговори иронично: „Остана пожарната”...

Второ, този път ГЕРБ не само не успя да приложи докрай старата „печеливша” схема, а загуби над 300 000 избиратели в сравнение с 2009 г. При това остана в пълна изолация в 42.рото народно събрание: нито една от останалите парламентарно представени партии не е склонна на коалиция с Борисов и Цветанов. А дори и Сидеров да „размисли”, не може да осигури необходимата парламентарна подкрепа на Борисов.

Очевидно правителство на малцинството вече е невъзможно и ГЕРБ ще трябва да мине в опозиция. При това има голяма вероятност тя да остане без двама от своите нотабили: главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ще поиска от парламента свалянето на имунитета на Цветанов, а той неминуемо ще повлече след себе си и Борисов. „Победата” на ГЕРБ на тези избори не само е нечестна, а и пирова. Защото вместо към правителството нейните водачи може да се отправят към Централния софийски... Прав беше Яне Янев, заявявайки в предизборния клип на РЗС: „Мястото на корупцията не е в парламента. Мястото на корупцията е в затвора!” Първата част от посланието на Янев се сбъдна поне за РЗС и нейния лидер: те останаха извън 42-рото НС. Остава да се сбъдне и втората част - не само за Яне, а и за Бойко Борисов и най-вече Цветан Цветанов, на когото той предлагаше да се издигне паметник. Без Борисов и Цветанов ГЕРБ би могла да подкрепи едно правителство на националното съгласие, ръководено от Пламен Орешарски, но ще се разпадне. Докато коалирането на ГЕРБ с „Атака” ще бъде „внезапна смърт” и за двете партии. А така също и за България. Нали не сте забравили, че Австрия бе заплашена с изваждане от ЕС за това, че Йорг Хайдер („Партия на свободата”) беше станал министър в коалиционно правителство? Така че да благодарим на българския народ, задето ни отърва от Борисов и Цветанов. А на прокуратурата - нека тя заповяда!

Трето, другият положителен ефект от последните парламентарни избори е изхвърлянето от Народното събрание на „традиционната десница” в лицето на ДСБ и СДС. Трябва да отдадем заслуженото на ГЕРБ за доубиването на „синята идея”. И да се надяваме, че това е завинаги. Партията „Глас народен” на Светльо Витков без малко да изпревари СДС и ще получи държавна субсидия от над 500 000 лева. Докато СДС може да изгуби дори офиса си на „Раковска” 134 - понеже се води коалиция. Същата участ очаква и ДСБ. Неслучайно ръководствата на двете коалиции подадоха оставки.

Гробарите си прибраха лопатите...

Четвърто, в 42-рото НС ще има едно дрънкало по-малко. Да благодарим на българския избирател, че ни избави и от Яне Янев. Кой ще бори чуждата корупция сега?! И кой ще се превъплъти в ролята на нечий пудел, са второстепенни въпроси. Важното е, че двама депутати на доскоро управляващата партия и няколко от нейните агенти в служебното правителство (Марин Райков, Петя Първанова и Росен Желязков), плюс един печатар са потенциални клиенти на Темида. Ако главният прокурор поиска снемането на имунитета на двамата видни гербери в парламента, дали освен съпартийците им ще се намерят народни представители, които ще гласуват против? Ако се намерят такива, значи Цветанов е купувал не само ромски гласове, а е мишкувал и в техните партии. Що се отнася до прокуратурата, тя може само да спечели, ако доведе докрай разследването за незаконните подслушвания, престъпните пазарлъци срещу правосъдието и „излишните” бюлетини от Костинброд.

Пето, ако след 3,5 години „успешно” управление и мащабни изборни измами ГЕРБ изгуби само 300 000 гласа (5-6 % според Бойко Борисов), колко щеше да получи, ако тези измами бяха разобличени и наказани по-рано? Щеше ли партията на Борисов да има сега свой президент? Не! През 2011 г. депутати на ГЕРБ мъкнеха на гръб чували с изборни протоколи пред РИК в зала „Универсиада”, а две години по-късно нейният общински съветник Йордан Бончев направо им напечата стотици хиляди „резервни” бюлетини... И то адресирани за райони, в които ГЕРБ спечели убедително - Министерство на външните работи, Варна, Шумен, Благоевград, Хасково, Пазарджик, Кърджали и Кюстендил. Например в Благоевград голям успех регистрира Цветан Цветанов, а във Велико Търново беше разбит от една почти неизвестна социалистка. По същия начин във Варна Лиляна Павлова взе подозрително много гласове, въпреки че там народът свали подкрепяния от ГЕРБ кмет Кирил Йорданов, докато в Стара Загора надделя Сергей Станишев.

Случилото се в Костинброд има още едно,

зловещо обяснение

- подготвена е била провокация, която да насочи подозренията към БСП и ДПС. Представете си, че милиционерите Борисов и Цветанов бяха обявили първи, че са намерили бюлетини, поръчани от БСП, ДПС или „Атака”? Тогава, според думите на бившия премиер в деня на изборите, ако на палетата са били поставени проследяващи устройства, щели да заловят поръчителите и свързаните с тях партии щели да бъдат изхвърлени. Може би прокуратурата просто е осуетила тази провокация, изпреварвайки нейните вдъхновители?

Шесто, международният отзвук от частично предотвратената изборна измама у нас ще накара „приятелите” на Борисов в ЕНП да се замислят с кого са се свързали и да се засрамят. Явно провалът с Румяна Желева не им е бил достатъчен. Неотдавна френският „Либерасион” нарече Борисов „Българският Берлускони”. Както знаете, наскоро Берлускони бе осъден за укриване на данъци и секс с непълнолетни. Дали и двамата няма да гледат света през решетки?

И така, приключилите преди седмица извънредни парламентарни избори у нас не бяха триумф на демокрацията. „Победиха” тези, които вече доказаха, че не могат да управляват демократично, честно, почтено и професионално. Милиционерският им инстинкт не е оставил у тях нищо друго освен позьорство и фалш. Фалшиви са и когато се кръстят, и когато даряват от партийната субсидия за ремонт на църкви и джамии. Фалшивият в едно е фалшив във всичко. Разбра го и доскорошният фен на Борисов Евгений Дайнов и написа книга за управлението на герберите със заглавие „Варварите”. Както знаем, варварите се прекланят пред силата и не се колебаят да убиват и рушат произведенията на чужди цивилизации. България имаше премиер, който парадираше не с култура, а с простофилство. Макар и „доктор по дължината на маркуча на пожарната” (според Татяна Дончева), неуспял кандидат за ДС, но изпросил си по-късно две генералски звезди, Борисов беше и си остана жалка пародия на индиански вожд. Нека онези, които ругаят комунизма и с него обясняват днешната бедност, да не забравят, че кумирите им като Борисов, Цветанов, Цачева, Павлова и други гербери са членували в БКП, нещо, което днес у нас се счита за много-много лошо. Борисов дори отказал да се деполитизира през 1989 г., напускайки службата си в милиционерската школа в Симеоново. А вече като министър-председател на България призоваваше хора с много по-голямо от неговото образование да вървят да пасат овце. „Аз съм прост и вие сте прости!” Такова нещо от устата на друг политик не се чувало! Ако сте съгласни, че сте прости, не можем да ви помогнем...

Рекламирано или отричано, програмното правителство, предлагано от БСП и ДПС не може да е по-лошо от това на Бойко Борисов. Най-малкото защото ще бъде съставено от уважавани експерти, а не от пожарникари, физкултурници и „калинки”, харесвани по разклони и сокаци. Ще му бъде много трудно след пропилените от ГЕРБ четири години, но така е след нашествие на марокански скакалци. Все някой трябва да се нагърби да спасява онова, което може да се спаси. Ако управлява решително и честно, ще има и народната подкрепа, и тази на прокуратурата. Онези, които се надяваха да използват прокуратурата като своя маша, се излъгаха. Както каза  Сотир Цацаров - „Те са сбъркали времето, мястото и човека”.

Може би възстановяването на държавността у нас трябва да започне около единствената работеща институция, прокуратурата, разчиствайки авгиевите обори в МВР, ДАНС, НАП, ДА „Митници”, енергетиката и т.н., и т.н.