Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 23 (2013) ЖИВ Е СЪЮЗЪТ МЕЖДУ ПОДВИГА, КРЪВТА И ВЯРАТА

ЖИВ Е СЪЮЗЪТ МЕЖДУ ПОДВИГА, КРЪВТА И ВЯРАТА

Е-поща Печат PDF

• Втори фестивал на патриотичната песен  “Отечество” в гр. Плевен, проведен под патронажа на ПП “Нова Зора” на 1 юни 2013 г.

За поредна година гр. Плевен се превърна в център на проявите на ПП “Нова Зора” по случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Отдаването на почит към падналите пред олтара на Отечеството започна още на 1 юни с Втория фестивал на патриотичната песен “Отечество”, чиито съорганизатори бяха в. “Нова Зора”, Съюзът на офицерите от резерва и запаса и Национално движение “Достойни за България”. Надпяването, в което участваха 34 вокални групи, 4 хорови формации и индивидуални изпълнители от София, Плевенска област, Горна Оряховица и Пловдив, се проведе в Градската градина. Целта на започналата в 10 ч проява, по думите на Евгения Иванова, областен координатор на ПП “Нова Зора” – Плевен, е разпалване на родолюбиви чувства, издигане на националното самочувствие и самосъзнание, популяризиране на българската патриотична песен и откриване на нови млади таланти.

Фестивалът бе открит от Минчо Минчев, председател на партията, главен редактор на в. “Нова Зора” и народен представител от “Коалиция за България” в 42-рото народно събрание. В своето приветствие към участниците и гостите на фестивала г-н Минчо Минчев припомни, че през цялата си 23-годишна история вестник “Нова Зора” неотменно е издигал в култ служенето на Родината. Една от формите на това служене е съхраняването на песенния спомен за падналите в битките за свобода. А фактът, че фестивалът “Отечество” се провежда за втори път под патронажа на ПП “Нова Зора” е ярко доказателство, че в тежките времена, в които живее, българинът продължава да има потребност от родолюбиви културни прояви. В словото си г-н Минчев подчерта, че едва ли има по-подходящ момент от този за провеждане на фестивала, за отдаване на почит към онези герои, които са пролели кръвта си за освобождението на Родината ни. В песните си, изтъкна председателят на ПП „Нова Зора”, българският народ е излял и мъката си, и радостта си, и възхищението си от подвига в името на Отечеството.

За откриването на фестивала в гр. Плевен пристигна и цялото политическо ръководство на ПП “Нова Зора”. От името на Областната организация на БСП – Плевен, поздравителен адрес към включилите се във фестивала на патриотичната песен прочете г-жа Донка Ботева. В почивния ден Градската градина бе изпълнена с многобройна публика.

Фестивалът бе с конкурсен характер, като компетентно жури в състав: председател – Елка Недялкова, и членове – Ваня Делийска, Валентин Недялков, Васил Милев и Ваня Дочева, оценяваше стриктно изпълненията. Журито присъди първо място при индивидуалните изпълнители на Нина Станчева, второ – на Калинка Рачева, а трето – на Петко Грамчев. При вокалните и певческите групи първо място зае групата за народни песни, с ръководител Емилия Кръстева, при Народно читалище „Наука 1927” – с. Брестовец. Втора стана вокална група, с ръководител Лилия Димитрова, при пенсионерски клуб „Еделвайс” – гр. Пордим, а трета се класира вокална група, с ръководител Димитър Данчев, при Народно читалище „Паисий Хилендарски” гр. Славяново. Като най-добър бе награден хорът на учителите „Емилия Банчева”, с ръководител Галя Кръстева, за негов подгласник бе определен хор „Планински звуци”, с ръководител Живка Петрова, при клуб „Мизия” – гр. Плевен, а трето място бе определено за хор „Дунавски звуци”, с ръководител Зинка Георгиева, при КПК „Възраждане” – гр. Гулянци.

Раздадени бяха и осигурените от организаторите специални награди на ПП “Нова Зора”. С тях се сдобиха: Мъжка вокална група с ръководител Иван Панайотов, при Народно читалище 1901 „Георги Парцалев”, гр. Левски - за първо място; певческа група „Вълшебни звуци”, с ръководител Надка Томова, при Народно читалище „Зора” 1990, с. Победа - за второ място; и хор „Кайлъшко ехо”, с ръководител Веселка Дундакова, при Туристическо дружество „Кайлъшка долина” - за трето място. Допълнителни награди, без статуетка, получиха: за първо място - вокална група „Млади сърца”, с ръководител Величка Рашева, при Клуб на пенсионера с председател Д. Александров – гр. Долна Митрополия; за второ място - Вокална група „Златна есен”, с ръководител Юлия Иротеева, при Клуб на пенсионера – гр. Червен бряг и за трето място – Певческа формация „Фолклорни бисери”, с ръководител Борислав Лазаров, при Народно читалище „Цветан Спасов” – гр. Плевен. Грамоти за участие получиха всички индивидуални изпълнители, вокални групи и хорове, в т. ч. и най-младият участник в надпяването - на 6 години, и най-възрастният – на 80.

След приключването на фестивала бе проведено разширено заседание на Централния политически съвет на ПП „Нова Зора”, в центъра на работата на което бе отчет за резултатите от участието на партията в отминалите избори за 42-ро народно събрание и предстоящите действия на формацията като парламентарно представена сила в рамките на “Коалиция за България”. (По- подробна информация е публикувана отделно!)

В неделя – 2 юни, бяха открити поредните реставрирани със съдействието на партия “Нова Зора” паметници на акад. Николай Иванович Пирогов - в селата Малчика и Търнене. Инициативата, както посочи председателят на партията в гр. Плевен, Евгения Иванова, е, “за да не помръкне съюзът между кръвта, подвига и вярата”. Паметните знаци са възстановени с дарения и доброволен труд от членове на “Нова Зора”. “При възстановяването им ни помогнаха много кметовете на Малчика и Търнене – Мирослав Кунев и Венко Найденов. Те прегърнаха идеята като своя и показаха, че патриотизмът няма цвят. И в двете населени места паметните знаци бяха в отчайващо лошо състояние“, сподели още Евгения Иванова.

Реставрираният паметник на Н. И. Пирогов в с. Малчика бе открит в 11 часа на 2 юни. Гости на церемонията по откриването на този паметен знак бяха г-н Минчо Минчев, лидер на ПП „Нова Зора”, г-ца Любка Александрова, кмет на гр. Левски, г-н Мирослав Кунев, кмет на с. Малчика, и г-н Андрей Малакей, аташе в Генералното консулство на Русия в гр. Русе. Ритуалът бе открит от г-н Минчо Минчев, който в приветствието си заяви, че никой не е в състояние да разруши сътворения от историята геополитически, културен и духовен съюз между руси и българи. И днешният ден е само едно поредно доказателство за тази истина, категоричен бе лидерът на ПП “Нова Зора”. Той заяви още, че в извършеното от организацията на партията в Плевен, под ръководството на областния координатор г-жа Евгения Иванова, се оглеждат и нашият път, и нашата цел, и нашата отговорност. Като те могат да бъдат изразени в три думи – Единение, Православие, Отечество. Реставрираният паметник бе открит от г-н М. Минчев и г-ца Л. Александрова. В знак на признателност пред паметника на руския академик бяха поднесени венци и цветя.

От 13 часа същия ден бе тържествената церемония по откриването на обновения паметник на акад. Н. И. Пирогов в с. Търнене, открит от зам.-председателя на ПП “Нова Зора” доц. д-р Румен Воденичаров, който в словото си оцени непреходното значение на делото на знаменития руски лекар, разглеждайки го от гледна точка на нашето забързано съвремие. Обръщайки се към десетките местни жители и към гостите, дошли да почетат паметта на Н. И. Пирогов, кметът на село Търнене Венко Найденов обеща, че ще превърне мястото, където се издига паметникът, в парк, който ще носи името на академика. Приветствие на чист български език към участниците в церемонията отправи и г-н Андрей Малакей, който заяви, че подобни начинания като реставриране на паметници на големия руски учен и хирург Пирогов са ярка проява на непресъхващата руско-българска дружба – оцеляла през годините на отрицанието й. Възобновеният паметник бе открит от г-н М. Минчев и г-н В. Найденов. И тук венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на ПП “Нова Зора”, кмета на с. Търнене, Областната организация на ПП “Нова зора” - Плевен, Генералното консулство на Русия в гр. Русе. А с песните си жените от група „Детелина” към читалището „Св. св. Кирил и Методий” - с. Търнене - въодушевиха присъстващите, които спонтанно се включиха в изпълнението им.

Освен двата паметника на акад. Н. И. Пирогов, на 2 юни в гр. Тръстеник бе тържествено открит и реставрираният паметник на летеца-герой майор Павел Павлов. Реставрацията на бюста, който е открит през 2003 г., е струвала близо 3 000 лева. Средствата и материалите за специалните заварки с аргон бяха осигурени от члена на Редакционния съвет на вестник “Нова Зора”, доктора на техническите науки инж. Марин Белоев, президент на холдинг “КЗУ”. За официалното му откриване бяха поканени близки и роднини на майор Павел Павлов. В церемонията взеха участие също и г-н Минчо Минчев, председател на ПП „Нова Зора”, г-жа Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия, г-н Васко Петков, кмет на гр. Тръстеник, о. р. полк. Стоян Стоянов, общински председател на Съюза на военните летци от запаса, Долна Митрополия, о. р. полк. Ванко Халачев, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Плевен, жители и гости на гр. Тръстеник.

В своето слово г-жа Поля Цоновска, оценявайки значимостта на събитието, заяви, че то е еднозначно доказателство, че преклонението пред подвига на загиналите за България няма партиен цвят. Към тази оценка се присъедини и кметът на гр. Тръстеник, който благодари на ПП „Нова Зора” за проявената инициатива да реставрира бюста на майор Павлов. Своята благодарност към възстановителите на паметника на неговия баща изрази и синът на героя - Орлин Павлов, който определи гибелта му като „семейна трагедия”. След него г-жа Детелина Павлова, която е автор на книгата “От люлката до фронта”, разказа за подвига на майор Павлов, произведен в чин полковник посмъртно. Името на полк. Павлов е вписано в „Златната книга на българските военновъздушни сили”.

В обръщението си към участниците при откриването на реставрирания бюст на майор Павел Павлов председателят на ПП „Нова Зора” Минчо Минчев подчерта, че този акт е само поредна стъпка в битката със забравата, която не само лишава нацията ни от памет, но и от бъдеще! Затова партия „Нова Зора” ще продължи да поддържа в паметта на поколенията емблематичните хора и събития, жалони за народностното ни развитие и в настоящето, и в идното, и тази своя задача тя вижда редом с всички цели, които си поставя в политическата област. От своя страна, г-н Андрей Малакей заяви, че за него е въпрос на чест да присъства на това тържество и изказа дълбоката си благодарност за отправената му покана. След почитането на паметта на майор Павлов с едноминутно мълчание, реставрираният паметник бе открит от г-н М. Минчев и г-жа Поля Цоновска. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя от името на ПП “Нова зора”, кмета на гр. Долна Митрополия, кмета на гр. Тръстеник, Областната организация на ПП “Нова Зора” - Плевен, Генералното консулство на Русия в гр. Русе, близки и роднини на полковник Павлов, граждани и гости на родния му гр. Тръстеник. Тържеството бе закрито с изпълнението на Вокална група “Изгрей, зора!”. На тръгване членовете и симпатизантите на ПП „Нова Зора” си пожелаха „До нови срещи!” догодина отново в гр. Плевен.