Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 29 (2013) ЩЕЛИ ДА СЛУЧВАТ БЪЛГАРИЯ

ЩЕЛИ ДА СЛУЧВАТ БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Никой не стои зад проекта “България може”, четем в „Дарик нюз”. Проектът ще бъде припознат и от политическите играчи като възможност за събиране, за да можем заедно да случваме България, казва Саша Безуханова. Имало нужда от осмисляне за това каква роля ние играем в ЕС, в глобалния свят и на Балканите.

Саша Безуханова от доста години продава американски компютри. Отскоро се е цанила да продава американска политическа стока. Проектът й “България може” според нея обаче не е политически, а платформа, която да можела да определи ясно приоритетите на страната и да обединява в името на по-доброто й бъдеще. Но с определянето на приоритети от такова естество и с обединяване за такава цел се занимават точно политическите проекти! Щом целите и средствата са политически, значи и проектът е такъв.

Самата Безуханова казва, че искала той да привлече политическите играчи, неискреността й лъсва още в началото на пробутването на поредния замисъл на нейните приятели от „Глобална Бълария” и останалите тясно свързани с американски интереси групи. Щели да случват България, видите ли, хей така без никой да стои зад стратегията на търговката с компютри! Дори технологията за прокарване на проекта през интернет мрежите и названието му директно са взети от избирателните кампании на американския президент Барак Обама.

Тогава там упорито набиваха как Америка може, как Обама и неговата демократическа партия могат, как и американците много го могат начело с него, разбира се. Очевидно главният готвач в „Типинг пойнт” Иван Кръстев доволно се е напечелил с прокарването на политически проекти, тъй като мислителницата му вече не произвежда нищо ново и оригинално. Ролята ни в ЕС и в глобалния свят отдавна е предопределена - тя е никаква и това не подлежи на никакви „преосмисляния”.

Безуханова е политическа головодница точно каквито бяха и предишните лица в проектите на тази свръхактивна в туземната политика групичка – Бойко Борисов, Меглена Кунева, Росен Плевнелиев. И тримата изброени по един или друг начин забележимо стоят зад шашмата „България може”. И тримата по същата схема в началото се кръстеха с обърнати към Бога очи, че не възнамеряват да правят нищо политическо, но после без да мигнат, направиха точно обратното.

Плевнелиев още преди изборите през май се изтърва, че има намерение да уреди Безуханова за служебен премиер. Кунева с „гражданите” си вече е в схемата чрез обединение с други четири партийки в едно много дясно и напълно реформаторско (естествено, че какво друго!) обединение. А баш гербаджията Борисов на 13-и т.м. внезапно декларира съгласие да седне на една маса и да преговаря с другите големи политически партии с цел постигане на съгласие по основните приоритети на нацията.

Тоест, фактически вече го сърбят ръцете след споменатите от Безуханова „възможности за събиране”, явно припознава проекта „България може” и е готов да се включи активно в „случването на родината”! Несъмнено към отбора на Случващите ще се прилепят и активисти от сътворителите на „Харта 2013”, как щяло да се забърква нова либерално-демократична дясна манджа без хора на „Отворено общество”!

Еврокомисарката Кристалина Георгиева като верен на Световната банка боец ще присъства поне духом в заверата, тя също ги може поръчковите работи, тя точно както Безуханова „внезапно” получи пориви да смени бизнеса в чужбина с някакво случване чрез политическа активност. Няма да мине много време и тез люде с безспорно комунистическо потекло ще ревнат „Долу БКП/БСП! и „Вън червената олигархия!”, за да започнат после във властта да случват външните задачи и собствените си цели.