Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 30 (2013) СЛЕДИ ОТ ЛЕТОПИСТА НА БУРЖОАТА ПРЕЗИДЕНТ

СЛЕДИ ОТ ЛЕТОПИСТА НА БУРЖОАТА ПРЕЗИДЕНТ

Е-поща Печат PDF

• Почтен ли е „честният частник” и президента на Р България г-н Росен Плевнелиев?

Тази грама на американското посолство от края на юли 2009 г. (09SOFIA407) представя новите тогава министри на ГЕРБ. Разказва за „интелигентния строителен предприемач” Росен Плевнелиев. Човекът с леко объркано в грамата фамилно име, тогава министър, а впоследствие президент на страната, както се вижда в „Уикилийкс”, за американците има една характерна черта: „Влизането му в политиката се дължи на връзките с медийния бос и индустриалец Иво Прокопиев, който е близък до Борисов.”

 

Какви са тези връзки? Опасни, разбира се. И съвсем конкретни при това. Най-прозрачната е, че работодател на съпругата на Плевнелиев – митичната Юлияна Плевнелиева – години наред е Иво Прокопиев. Но има и по-важни връзки в политически и бизнес план.

Пиарът на Плевнелиев като бизнес лидер е започнат от изданията на Прокопиев доста време преди изборите от 2009 г. Създава му се име на „ново лице”, на неопетнен честен частник. Изданията от групата „Капитал” посвещават поне 10 хвалебствени статии на „честния частник” Плевнелиев.

Сигурно е случайно, но успоредно с това фирма от обръча на Прокопиев поема управлението на „Бизнеспарк – София”, който е голямата гордост на момчето Р. Плевнелиев от строителния бизнес. Цялата тази работа лъсва по съвсем друг повод. Ни в клин, ни в ръкав президентът Плевнелиев се озова на откриване на поредния мол в София. Как да бъде иначе, когато милионите в банковата сметка на бившия бизнесмен са дошли точно от продажбата на „Бизнеспарк-София” на офшорния фонд „Грамърси”, консултиран от „Алфа финанс” на Иво Прокопиев?!

Кой менажира мола в момента на откриването? Ако съдим по официалните сайтове на компаниите – „Лендмарк”. А чий проект е „България мол”? Ами, на „Лендмарк”, разбира се. Въпросната компания е основана от прочутия у нас исландски ексмилиардер Тор Бьорголфсон, но е придобита от „Алфа дивелопмънтс”. След това холдингът е преименуван на „Линдмарк холдингс”, четем в сайта на фирмата. Оперативен шеф е директорът и на т.нар. в сайта компания-майка „Алфа финанс холдинг”. Тя пък е изключителна собственост на Иво Прокопиев, както четем на нейната официална страница в интернет.

Ето ви една връзка. А ето и друга, за която трябва да се разкаже цяла история.

Президентът Плевнелиев неведнъж е критикуван заради скандалното застрояване на скалите до Черноморец, където си е вдигнал вила. По принцип 300-метровата зона около брега е напълно забранена за конструкции. Но за всичко в България се намира врътка. Ето и цялата история, която стига до съда и предизвиква международен скандал, останал далеч от медиите заради положението на Плевнелиев в политиката.

Главните действащи лица в него са фирмите „Плевнелиеви” и „Брейкаут” с тяхното дружество „Аклади имобилиен” и чешки инвеститори. През 2005 г. Росен Плевнелиев, както четем в неговата декларация пред Сметната палата, купува парцел на брега на морето, край Черноморец. После семейната фирма „Плевнелиеви” ООД се сдобива с още 4,629 дка върху скалите и 7 дка ниви зад тях. Така общата големина на територията достига повече от 12 дка.

Някъде по онова време се реализира сделката с продажбата на „Бизнеспарк – София”, от което Росен Плевнелиев става милионер, понеже като мениджър печели процент от продажбата на комплекса. Пари изкарва и дясната му ръка Христо Москов, който става съдружник на Плевнелиев в цял нов проект, който той планира на земите край Черноморец. За целта е учредена фирмата „Аклади имобилиен” с управител Христо Москов и собственици „Плевнелиеви” и „Брейкаут” ЕООД. Чак малко преди изборите за президент през 2012 г., в разгара на кампанията и точно на терористичната дата 11 септември, 100 % дяловете са пререгистрирани на „Брейкаут”, което е дружество на Христо Москов. Същото партньорство има и във фирма „Си Ю пропърти”, където съсобственици са били „Брейкаут” и „Плевнелиеви”, в ролята на управляващ съдружник влиза Юлияна Плевнелиева, позната и като Ю. от профилите си в глобалната мрежа.

Това е плетеница от фирми, каквато обикновено стои зад мащабни проекти по морето. Към нея трябва да прибавим и фирмата „Дани консулт”, в която Плевнелиеви и фирмата на Москов държат 28 %. И тук стигаме до връзката с Прокопиев.

Оказва се, че в тази фирма има партньорство един от фондовете „Грамърси” – този, регистриран в офшорната зона Малта. Финансови фирми от групата с това име, коя регистрирана в Щатите, коя – в офшорния рай на Кайманите, инвестират в проекти на видни олигарси от кръга на „Агнешките главички”, или ако предпочитате за благозвучие, кръга „Капитал, който (по думите на експремиера Бойко Борисов от средата на 2012 г., когато обтяга отношенията си с Прокопиев) души родната икономика”.

Накратко, той е основан от двама сини депутати навремето – единият е от Благоевград и се казва Илиян Попов, а другият е от Разград и се нарича Никола Николов. Първият „излюпва” предприемачите Плевнелиев и Иван Тодоров, на които социалният министър в коалиционния червено-син кабинет „Попов” Емилия Масларова и лично премиерът Андрей Луканов волно или неволно дава в ръцете бизнес за милиони – износ на работници за Германия.

Момчетата на другия – групата Прокопиев-Харманджиев – купуват близкия до Благоевград винпром „Дамяница” и гордостта на Разград – „Каолин”. Но нека да се върнем на още едно общо кратно между всички тези хора, а именно фондовете „Грамърси”.

„Грамърси” е опасната връзка на президента с Огнян Донев, Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев, в чиито проекти също участва. Фондът с разнообразните си офшорки – коя американска, коя кайманска – по различно време е акционер в „Софарма” на Донев, в Българо-американската кредитна банка на Бориславова, а негов консултант за България е „Алфа финанс” на Прокопиев. Именно „Грамърси” прави Плевнелиев богат, като купува по консултация на „Алфа” бизнеспарка.

Кой всъщност е човекът, собственик на „Грамърси”, скрит зад верига от офшорки?

Кой е кукловодът на цялата групичка, в чиято орбита се движат цяла сюрия неправителствени организации, кръгът „Отворено общество”, унищожил българското образование и наука, посегнал на българската история и литература и излъчил министрите Дянков, Игнатов, Трайков и Младенов от кабинета на ГЕРБ и еврокомисаря Кристалина Георгиева?

Ето това е истински важният въпрос. Но ние се връщаме на нашата история... Прокопиев, Донев и Плевнелиев имат и нещо друго, което ги споява. Те са най-видните фигури в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, основана от Васил Василев.

Покрай „Дани консулт” обаче лъсва и още една опасна връзка, която разбива имиджа на Росен Плевнелиев. Собственик на „Дани консулт” наред с „Аклади имобилиен”, проекта за застрояване на морските скали край Черноморец, е „Рила риъл истейт холдингс лимитед”. Както личи по името, вероятно този пък проект е бил насочен към бетонирането на Рила от обръча фирми около президента.

Напомняме, че Плевнелиеви според собствената им декларация са били сред собствениците в първия голям застроител на Банско – комплекс „Тамплиер”. Само че в случая с Рила нещата са още по-мътни, макар и законни от игла до конец. „Дани консулт” се основава през 2006 г. от офшорния фонд „Грамърси емърджинг маркетс Малта лимитед” и от „Аклади имобилиен” – фирмата, основана за застрояване на морските скали край Черноморец от Плевнелиеви. Аклади е името на местността край Черноморец, която Плевнелиев и Ко. планират да застроят. Законът обаче забранява строежи в зона 300 метра от брега, която е изключителна държавна собственост. Изключения и заобикаляне се допускат единствено и само за обществени нужди – устройване на квартали и жилищни комплекси. Така се появява идеята за построяване на блокове с ваканционни жилища и на голям хотел на скалите. Към тях са предвидени и четири вили, две от които – тази на Плевнелиев и най-вероятно другата на Москов – сега стърчат над морето.

През юни пресата и политическите лидери в България не спряха да пишат за кипърските фирми на първото семейство. Проверка на в. „Телеграф” на място в Никозия показа, че фирмата „Инокс”, чийто мажоритарен собственик е бившата съпруга на Плевнелиев Вероника, и „Белингам”, която се държи от трима старозагорци, делят едни и същи адреси в столицата с почетното консулство на централноамериканската държава Белиз – също офшорен рай. Причината за необичайното и пораждащо съмнения съжителство пък е, че един от двамата адвокати, отговарящ за делата на дружествата – Христодулос Василиадис, - е и почетният консул на Белиз в Кипър. Любопитен детайл е, че той заема длъжността през 1999 г. – същата година, в която Плевнелиев е задействал и схемата за прехвърлянето на стотиците хиляди долари от българските си дружества „Линдер Ирис имобилиен” и „Ирис интернешънал” към кипърските офшорки.

Макар през далечната 1999 г. „Инокс” и „Белингам” да са се водели на един и същ адрес – ул. „Кралица Фредерика” 20, Ел Греко Хаус, офис 104 – в момента на него се намира само втората. Първата е регистрирана на ул. „Айу Павлу” 15, Ледра Хаус. Разделението обаче е само привидно. Реално те продължават да се въртят от едни и същи подставени лица – адвокатите Георгиос Киру и Христодулос Василиадис, - чиято основна работа през годините е била да прикриват реалните собственици на офшорките и да движат нещата им, докато те се занимават със задачите си в България. На ул. „Айу Павлу” 15 – адреса на „Инокс”, са отпътували 570 000 долара от сумите по консултантските договори.

Всъщност според официалния търговски регистър на острова от юни 2011 г. насам длъжността управител се изпълнява от бившата съпруга - Вероника Плевнелиева, която е и собственик на 90 % от дяловете му на фирмата. Скандалът е голям, тъй като по същото време Плевнелиев е министър на регионалното развитие, а само три месеца по-късно е на избори за президент.

Според разпратените преди няколко седмици до медиите документи, от които тръгна и скандалът с офшорките, адвокатът (на “Белингам” - бел. ред.) Георгиус Киру е подписвал консултантските договори между „Инокс” и „Белингам” с българските фирми на Плевнелиев. От негово име са и исканията до българските данъчни власти за прилагане на спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане с Кипър. Въз основа на тези искания в хазната не е постъпил дължимият близо четвърт милион далара по консултантските контракти.

Фирми от обръчите на Прокопиев и Плевнелиев са партньори и в луксозен затворен комплекс в полите на Витоша. Президентът на България дори живее във въпросния клуб за богати собственици „Резиденшъл парк”.

Всичко горепосочено са само бегли щрихи от образи от кариерата на милионера президент Росен Плевнелиев, чието задкулисие тепърва ще трябва да получава осветление и справедлива историческа присъда.

източник: на заем от официалния печат