Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 32 (2013) “ЗЕЛЕНИТЕ МИЛИОНИ” И МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО

“ЗЕЛЕНИТЕ МИЛИОНИ” И МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО

Е-поща Печат PDF

• Как се прави „слънчев” милион за седмица-две, или по колко часа “грее” Слънцето над България?

• Кратък разказ за още един грабеж от и чрез енергетиката

На вниманието на главния прокурор на Р България

На вниманието на министър Драгомир Стойнев

Наскоро Електроенергийният системен оператор (ЕСО) започна да показва на уебсайта си в реално време таблично количеството произведена електроенергия, процентната пропорция и общото потребление на РБългария. (http://tso.bg/default.aspx/page-707/bg)

Можеше да се види как доскоро АЕЦ работеше на 50 %, оотоволтаиците - на 100 %, ТЕЦ-овете, ВЕЦ-овете и другите допълваха „енергийния микс”.

Заради шепа олигарси, най-евтиният ток - от АЕЦ “Козлодуй”, беше ограничен на 50 %, за да купуваме скъпа енергия от фотоволтаичните електроцентрали (ФЕЦ), вятърните електроцентрали (ВяЕЦ - т. нар. възобновями) и силно замърсяващите и скъпи кондензационни ТЕЦ. Дори и в момента един бърз поглед показва, че производството на неекологичните ТЕЦ е по-голямо от най-екологичния - АЕЦ “Козлодуй”. Само квотите за тоновете, изхвърляни в атмосферата въглеродни, прахови, серни, че дори и радиационни замърсявания за денонощие от изгарянето на въглищата обхващат немалка част от цената. Нека изобщо да не споменаваме пораженията върху екологията и здравето на населението, защото те са неоценими! Да се върнем на темата за

седмичния милион

През седмицата, една нощ след 01:50 ч до към 2:50 ч, се загледах в горепосочените таблици, показващи генерирането на електроенергия в реално време. (http://tso.bg/default.aspx/page-707/bg)

Направи ми впечатление „скромната” генерация на 8 мегавата енергия от ФЕЦ. В детската градина ни обучаваха, че всеки фотоволтаик, за да генерира ток, е нужно Слънцето да грее силно. В други вечери показанието, което гледах, се зануляваше далеч преди залеза, което е нещо по-нормално.

Двойно намаление на интензитета води до двоен спад на генерираната мощност, но поради логаритмичното възприемане на нашите сетива, ние чувстваме, че светлината е намаляла с около 5 % само. Затова можем да четем на свещ при интензитет милиарди пъти по-слаб от слънчевия.

Изостреното ми внимание доведе до по-близко следене на залезите през последния уикенд. Мощността в събота, в 21:30 ч, беше „зависнала” на 7 мегавата. В неделята пет души се загледахме, всеки от дома си, в 20:15 ч мощността от ФЕЦ беше паднала на 10 MW. Към 20:30 ч, някак твърде рязко, 3 мегавата потънаха и от 10 се смъкна на 7 MW. По астрономически данни залезът е обявен за 20:45 ч, но уви, и в 21:00 ФЕЦ „генерираха” все още по 7 MW. В 21:30  ч беше пълен мрак, но уви, законите на физиката за българските ФЕЦ с пълна сила не важат. Също както българската Конституция не важи за ЕРП-тата, за “Топлофикация” и други монополи! Алберт Айнщайн и Никола Тесла биха споделили, че навярно друго слънце грее там, навярно царят Слънце Бо. Бо. грее, незасенчен от И. Ф.?

Ясно е, че тук става въпрос за грабеж.

Как става това?

Елементарно, Уотсън! Електромерите, които са регистрирани да отчитат електроенергията, „генерирана от ФЕЦ”, се въртят по друг начин, но не и от ФЕЦ-ток. Лесно ли се прави това? Абсолютно!

Ако сте от ЕРП, значи имате системен достъп и просто манипулирате уреда в реално време да „отчита” фиктивна енергия. Ако нямате този достъп, ви е нужен мрежов трансформатор с нисковолтова вторична намотка, която да свържете към токовата верига на въпросния електромер в нужната полярност и фаза и да регулирате тока с реостат, тоест да регулирате количеството на „генерираната” от вашия „фотоволтаик” енергия. Фотоволтаикът не е нужно дори да съществува. Достатъчно е примерно да нахакате боядисани в кафяво ламарини, които иззад оградата или от птичи поглед да приличат на слънчеви панели. И през деня да пускате „схемичката” да върти банкомата, простете, електромера! Важното е да кажете на чичото, дето блее там, да пуска схемата, като изгрее слънцето, и да я спира, когато залезе. Освен ако не сте много алчен и нагъл и напук на всички закони и всички хора сте решил да въртите банкомата нон-стоп. Или ако човекът заспи и забрави...

Ако сте ЕРП, от това по-лесно няма, защото вие сам „пазите” и електромера, и таблата, и „схемата” на кражбата. Ако в тази схема се въртят 8 мегавата, по 700 лева на мегават, за 24 часа се акумулират 8 х 700 х 24=134 400 лева на денонощие, или за седмица 940 800 лева. Близо милион!

Ако не сте много нагъл, за да не се набивате на очи, нощем с 8 мегавата ще навъртате милиончето за две седмици. Денем може и да не сте сам, можете общо браншово да „въртите” електроенергия за 100, 200, 300, 500 мегавата примерно. Един врътка с 8, друга със 7, трета с 3 и прочие мегавата. Никой няма да ви забележи в ЕСО или в НЕК. Особено ако платите да не ви забелязват.

Докато размишлявах над тези факти, направих пак снимка на „генерираните” мегавати от ФЕЦ в 21:47ч. Нямаше промяна. Нека не се залъгваме, че има случайна грешка, понеже повторението й е доста

систематично!

След 17 минути пак погледнах! Ура! В 22:03 часа ФЕЦ енергията се беше занулила! Слънцето най-сетне залезе!

Източването на НЕК с 5000 лева на час свърши! За тази нощ... За да продължи от следващата сутрин пак!

С това призовавам, сезирам прокуратурата, да се заеме сериозно с извършваните систематични кражби от електроенергетиката ни! Да се извадят данните от ЕСО, кои именно електромери и кои фирми генерират нощен фотоволтаичен ток и дали същото превъртане не се прави и денем; да се направи пълна проверка на схемите на свързване и начините на манипулиране на средствата за търговско измерване на всички „играчи”!

Също така държавните органи сериозно да преразгледат цените на изкупуване на „зелената” енергия и да ги приравнят към цената за продажба на електроенергията за бита. Така, както е във редица държави по света. Така, както е в над 200 000 домакинства и ферми в Германия от 2009 г. насам, в САЩ и т. н., с мощности, прикачени към съществуващите им електромери, въртейки ги назад, когато слънцето генерира повече от потреблението на домакинството. Някои ще отворят уста като багажника на “Жигули”-комби... “Ама разходите?..”

Къде няма разходи? За да бъде построен един ТЕЦ или АЕЦ, капиталовите вложения CAPEX достигат милиони, че и милиарди. Един реактор за “Белене” струва също 1 милиард! След това този реактор, за да генерира евтин ток, иска “да папка” ядрено гориво. Реакторите не работят на безплатна слънчева светлина, нали? Именно безплатна! Тоест при ФЕЦ имаме почти нулеви оперативни разходи! Неслучайно фотоволтаичният парк на ЧЕЗ се нарича с името „Free Energy Project Oreshets EAD” с пикова мощност от 4.9 мегавата (http://www.cez.cz/en/cez-group/cez-group/foreign-equity-shares.html#bulgaria) С други думи, електроенергията от ФЕЦ следва единствено да изплаща първоначалната инвестиция, ако тя е направена от държавата. Ако е частна инвестиция, собственикът да си покрива сам приходната страна по бизнес плана си, като търси сам реализация на либерализирания пазар. Затова тази „безплатна” слънчева енергия следва да се търгува по пазарни и не по-високи от тока за бита цени.

Призовавам всички финансови преференции, които сега шепа мутри ползват, за да източват държавата и всички нас, да бъдат пренасочени към обикновените хора с цел инсталация на панели по покривите в градовете и реализиране на децентрализирани и силно географски диверсифицирани мощности съгласно Трети енергиен пакет и програми за енергийна ефективност – последното така или иначе е съкровен блян на не един и два офшорни олигарси, облечени с „Дондуковска” власт. А осъществените кражби да доведат до търсене на съдебна и материална отговорност и съпътстваща конфискация, откъдето ще дойдат и панелите, ако ги има изобщо. Така ще бъдат освободени милиони засенчени декари плодотворна слънчева земя, за да произвежда тя храна. Кое може да бъде по-зелено и по-екологично от това? Досетихте се – единствено зелените долари на „зелената” мафия, заради което започнах този слънчев фейлетон за „слънчев” милион.

ПП. Днес, 05.08.2013, до 22:00 ч отново имаме 7 мегавата генерирана и несъмнено фактурирана „възобновяема енергия” от нощното „Слънце”! И веднага в 22:01 ч Слънцето рязко залезе!

Моля, взелите подкупите господа, да бъдат така любезни да помогнат на съответните мутри да си пренастроят таймера.

Накрая да цитирам от месец април 2013 г. следното: http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/04/10/2038755_asen_vasilev_ima_vei_centrali_rabotili_po_32_ch_na/ „Асен Василев съобщи, че министерството е започнало вътрешна проверка на част от числата, които са предоставени от производителите и резултатите от нея досега показват, че има фотоволтаични централи, които през февруари са работили със слънцегреене 32 часа в денонощието. Тоест, те са открили някакъв начин да минават през времето напред и назад и да произвеждат с осем часа повече от денонощието на ден, обясни той. По думите му само в едно от електроразпределителните дружества са открити присъединени 50 такива централи.”

Един от читателските отговори е красноречив: Този вариант се обсъждаше от потенциалните строители на ВЕИ още преди започване на проектите - да купуват евтин ток от НЕК и да им го продават като произведен от ВЕИ! Схемите са елементарни! В Закона за ВЕИ, или “нашият закон”, както нарече произведението си Бойко Борисов, е оставена вратичка, като на ВЕИ централите им е разрешено да ползват за “собствени нужди” евтин ток от НЕК!”

С уважение,

Стефан ТОШЕВ

София, 05.08.2013 г.