Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 32 (2013) ДА ПОЧЕТЕМ МИНАЛОТО И ДА ГЛЕДАМЕ В БЪДЕЩЕТО

ДА ПОЧЕТЕМ МИНАЛОТО И ДА ГЛЕДАМЕ В БЪДЕЩЕТО

Е-поща Печат PDF

На 20 юни 2013 г. в гр. Шипка бе учреден инициативен комитет „Шипка”. Той си поставя за цел възстановяване на Руското военно гробище в парка на храм-паметник „Рождество Христово” в гр. Шипка.

Колективни членове на комитета са дружество „Русофили” в гр. Шипка, с представител Гина Хаджиева; организацията на ПП „Нова Зора” – Стара Загора, с председател инж. Николай Атанасов. Индивидуални членове са арх. Христо Тъпанов, гр. Шипка; арх. Иван Райнов, гр. Стара Загора; инж. Нина Папазова, гр. Стара Загора; Георги Мечев, гр. Стара Загора; Велико Петров, историк, гр. Стара Загора

Учредителите взеха решения за наименованието на Инициативния комитет; за целта, която си поставя, а именно възстановяване на Руското военно гробище в парка на храм-паметник „Рождество Христово” в гр. Шипка. Избрано бе и ръководство в състав: председател: Гина Хаджиева, гр. Шипка; секретар - инж. Николай Атанасов, гр. Стара Загора; счетоводител - Георги Мечев, гр. Стара Загора. Комитетът ще работи като отворена структура. По желание, с молба до ръководството, в него могат да се включват и други колективни и индивидуални членове. На своето първо заседание комитет „Шипка” прие Временен оперативен план за своята дейност, който се явява неразделна част на новия учредителен акт. Инициативният комитет възложи на избраното ръководство да започне незабавно изпълнението на приетия план за дейност.

Приет бе и текст на обръщение към българските граждани и всички, които искат да помогнат за осъществяване на заявената цел, който прилагаме отделно.

За връзка с Инициативен комитет „Шипка”: Гина Тончева Хаджиева, 6150 Шипка, ул. „Еделвайск” 9, тел. 04324/25-34, моб. 0884/738-859 Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Инж. Николай Стефанов Атанасов, 6003 Стара Загора, п.к. № 48, тел. 042/23-44-12, моб. 0879/140-123

 

ПРИЗИВ

на инициативния комитет „Шипка”, гр. Шипка

• За възстановяване на Руското военно гробище

в парка на храм-паметник “Рождество Христово” в гр. Шипка

 

Уважаеми другари, приятели, уважаеми членове и симпатизанти на ПП „Нова Зора”, читатели на в. „Нова Зора”, патриоти и родолюбци

Обръщаме се към всички вас с молба да дадете своята лепта за събиране на необходимите средства за възстановяване на Руското военно гробище, което се намира в парка на храм-паметник „Рождество Христово” в гр. Шипка. Тук са намерили вечен покой в светата земя на Шипка инвалиди и воини, погребани буквално на километър от онези места, където са се сражавали за свободата на България. Погребани са с воински почести, както е прието за офицери. Всички те са участници в Освободителната война 1877-1878 г. Сега това място е изоставено и забравено. Руското военно гробище край Шипка днес е един мълчалив упрек към потомството, което помни и пази истината за възкресението на България от пепелищата на историята и е една незатворена рана за справедливостта, българската чест и благородството.

Нашето намерение в това начинание е да излекуваме моралната рана пред Бог, свят и Отечество.

За разчистване на гората, за заснемане, реставриране на надгробни плочи, паметници, огради, за строително-монтажни дейности по инфраструктурата и други подобни са необходими финансови средства. Инициативният комитет се надява с помощта на всеки, комуто е мила честта българска, да набере необходимата за целта сума. Нашето разбиране като Инициативен комитет е, че по този начин ние, българите, ще изпълним своя братски дълг към синовете на руския народ, дали своя живот за Освобождението ни от турско иго! Това ще бъде една малка благодарност към руския народ и към Русия!

Обръщаме се към всички вас с молба да помогнете според възможностите си!

Гина Тончева Хаджиева, Председател на ИК „Шипка”

Инж. Николай Атанасов, Секретар на ИК „Шипка”

Банковата сметка на ИК „Шипка” е:

Societe Generale Експресбанк

6003 Стара Загора

Бул. „Цар Симеон Велики” № 112

BIC: TTBBBG22

Номер по IBAN

BG33TTBB94004526399547

Николай Стефанов Атанасов

И с пощенски запис на адрес:

6003 Стара Загора

п.к. № 48 Николай Стефанов Атанасов