Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2011 брой 44 Борисов “назначава” президент?

Борисов “назначава” президент?

Е-поща Печат PDF

Той е навсякъде!
Изборите в България са всъщност за президент, но по вестниците шества главно премиерът Борисов. Специалисти от фондация “Медийна демокрация” наблюдаваха седем български всекидневника преди изборите. Изводите са тъжни...
Новите таблоиди първоначално обещаваха да отразяват обективно предизборната кампания, после обаче бързо станаха инструмент за поръчкова журналистика, твърди политоложката Християна Христова.

 

Плевнелиев - герой, Данаилов - “шамандура”“Всеки ден” избира за свой главен положителен герой кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев. В този вестник образът на Плевнелиев се разгръща като образ на човек, успял сам да се пребори за успехите си. Как нощувал по германски паркинги, как участвал в „реконструкция на Райхстага”, как - според подходящата астрологическа прогноза - бил “роден лидер, който през 2011 г. отстоява кауза”...Руски сценарий? Както може да се очаква, за Ивайло Калфин същият вестник използва съвсем друга палитра от краски. Кандидатът на социалистите нямал никакъв шанс, пише „Всеки ден”, а вицето му Стефан Данаилов е представен като „последна шамандура”, поради липса на алтернативи.
Плевнелиев - антигерой, Данаилов - силен
Другият таблоид - “България днес” - обрисува Плевнелиев като антигерой.
Вестникът посява съмнението дали Плевнелиев ще се еманципира от Бойко Борисов, или пък в България ще се разиграе руският сценарий, където президентът “назначава” премиера.
Ивайло Калфин пък е сведен до някакво обикновено допълнение към силния кандидат за вицепрезидент Стефан Данаилов.
Лайфстайлът е “фръст”, идеите са демоде!
Вместо сериозно да спорят за ролята на президента в българската демокрация, кандидатите сякаш се държат като амбулантни търговци. Политическите им послания звучат като обикновена комерсиална реклама на суджуци, смятат експертите.
Доцент Орлин Спасов твърди, че сериозните теми се загърбват, а политиката умишлено се превръща в обикновен спектакъл.
Лайфстайлът - тоест, външният вид и личният живот на кандидатите - се оказва централното (псевдо-) политическо послание. Николета Димитрова от фондация “Медийна демокрация” установява, че по важност т. нар. стайлинг се е изкачил на едно и също стъпало с идеите.
Винаги на преден план
Така политическото залинява, оказва се по-маловажно за изборния успех. Залинява и европейската тема, твърдят наблюдателите. Най-вече заради вкусовете на масовата публика кандидатите загърбват факта, че европейската политика е изключително важна за България в момента и провеждат нещо като „национализация” на предизборните теми.
Изборите - за президент, начело - пак Бойко
Звучи нелепо, но в надпреварата за президентския пост най-популярното лице в медиите е... премиерът Бойко Борисов. Той „тича” на огромна дистанция пред останалите политически фигури. Основен политически играч са не кандидатпрезидентите, а министър-председателят Борисов, уточнява Николета Димитрова. С други думи, на тези избори хората ще гласуват не за президент, а „за” или „против” Бойко Борисов, обобщават наблюдателите.

 

Регистрирайте се, за да напишете коментар

Още по темата