Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 34 (2013) РАБОТИЛНИЦА ЗА ГАФОВЕ

РАБОТИЛНИЦА ЗА ГАФОВЕ

Е-поща Печат PDF

• Лятната програма на Р. Плевнелиев - вето, офшоркилийкс и “ифтари”

На 16 август президентът разединител Росен Плевнелиев и партията, която го входира до държавен глава (преди да бъде прогонена с камъни от властта), получиха „туй, що им се пада”. Шамарът дойде под формата на отхвърленото президентско вето върху Закона за изменение на бюджета, оставен от „недоразумението” Симеон Дянков (както го определи лидерът на КТ „Подкрепа”  д-р К. Тренчев). След прегласуване на приетия преди парламентарната ваканция закон парламентът отхвърли ветото на „лицето, което имаме като президент”, и то в отсъствието на отпускаря от „Дондуков” 2. Със 130 гласа „за” и 93 „против” (тоест цялата ПГ на ГЕРБ) законът стана факт.

Отлетя и мистерията, която насаждаха медиите, за начина, по който щяла да гласува парламентарната група на „Атака”. От 11 атакисти, участвали в заседанието на Народното събрание, 11 гласуваха „за” закона, т.е. подкрепиха актуализацията на бюджета и вземането на външен заем от 1 млрд. лева.

И Бойко Борисов отново прецака не само себе си, а и своите депутати, пък най-смешно беше „разяснението” му, че ако премиерът Орешарски навреме бил казал, че заемът ще попълни фискалния резерв, а нямало да се харчи за изплащане на стари дългове, от ГЕРБ щели да го подкрепят... На това някои му викат „албански реотан”... Е, за какво припираха от ГЕРБ още на 11 август да се свика предсрочно заседание на парламента, като не са разбрали защо бюджетът на Дянков трябва да се актуализира? В стремежа си да изпишат вежди, буквално избодоха очи, и не толкова своите (от ГЕРБ все пак са твърде дебелооки), колкото на държавния глава.

След злополучното му участие в „ифтара” по случай края на мюсюлманския празник Рамазан байрам, където Плевнелиев „благодари” на Турция, че приела изселниците от България, този път президентът на всички гербери се накисна сам с ветото, и пострада от „приятелския огън” на гербаджиите, понеже взеха да го защитават, че не бил надпартиен и обединител на нацията, а обикновена партийна пионка на Бойко Борисов. И не „власт власт възпира”, а „власт опозиция подпира” е неговитя принцип, както сполучливо го определи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

А иначе Плевнелиев сам си пише речите и това също е утежняващо обстоятелство, защото не може да се оправдава с пиарите на президентството, дори „Да живее България!” го чете от листче... На „ифтара” в Пловдив Плевнелиев сподели гордостта си, че е първият български президент, който посетил дома на български изселници в Истанбул. Обаче иска или не, той ще влезе в историята и като първия български държавен глава, правил „ифтар”, и в присъствието на турски вицепремиер и на български мюфтии, някои от които подсъдими за проповядване на радикален ислям, подстрекаване към неподчинение на българската държава и подмяна на светските закони с шериатски.

Така към „офшорното” си минало, опорочаването на предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г., нескопосното си интервю в „Уолстрийт джърнал” (в което обяви българите за неспособни да се самоорганизират) и солидаризирането с антиправителствените протести в София, Плевнелиев добави още един гаф, и дума не каза за протестите в Турция и действията на Реджеп Ердоган.

Всички тези президентски изпълнения, взети поотделно или накуп, са всъщност основания за искане на импийчмънт. Неговият ментор Бойко Борисов пък сравни уличните протести в София и обсадата на Народното събрание с кървавите сблъсъци в Египет! Така “кафеджиите” наистина изглеждат героично! Впечатлен  бил и от автобусите по бул. “Стамболийски”, пълни с привърженици на правителството... Ами как бързо забрави за тира с прасетата пред Народното събрание, дето на 20 февруари го провъзгласиха за „кръстник на свиневъдите” и искаха да остане на власт!? Забрави и за свиването на коланите по негово време! Най-краткият коментар се намира във форума на в. „Сега” : „Видиотена Тиква!”

Остава без отговор един въпрос по повод сравнението с Египет. На кого в Египет са аналог Б. Б., президентът Плевнелиев и протестиращите срещу кабинета „Орешарски”? На сваления от власт ислямист Мохамед Морси с неговите „Мюсюлмански братя”, или на главнокомандващия египетската армия генерал Абдулфатах ас-Сиси и противниците на Морси и на галопиращата ислямизация? На кого от участниците в двете „революции” от „Арабската пролет” в Египет приличат софийските безделници, които плажуваха на жълтите павета пред Народното събрание? На поддръжниците и активистите на „Мюсюлманските братя” ли? Нали са образовани, интелигентни, усмихнати и мирни, каквито египетските ислямисти явно не са?

Какъвто и да е отговорът, той не кореспондира с ласкавите епитети, използвани от някои медии и политици у нас за характеризиране на участниците в „Софийската пролет”. Дори прилагателното „млади” не е правомерно, като се видят противните „стари муцуни”, участници в уличните „разходки”, „блокади” и „окупации”, или поканените по телевизиите. Въпреки че водят и невръстни деца, софийските протестиращи срещу кабинета отдавна са достигнали възраст, на която да преценяват и да отговарят за своите безчинства. Много е удобно да се приписват техните зулуми на „платени провокатори”, но както би казал Сталин, тезата е изцяло гнила. Защото платени има и сред „усмихнатите” протестиращи, които „мразят безплатно”.

Само човек с инфантилно съзнание и силовашко минало може да сравнява 7-милионна България с най-многолюдната арабска държава Египет, превърнала се в арена на кървави сблъсъци. Единственото общо между двете страни е катастрофалното състояние на икономиката. В Египет - след едногодишното управление на Морси; в България – след 3,5-годишното царуване на Борисов. Ако се имат предвид кървавите сблъсъци, които днес разтърсват Египет, където се опожаряват християнски храмове и се ликвидират християни и привърженици на новата власт, то изказаното от лидера на ГЕРБ (и тайно споделяно от Плевнелиев) мнение е чиста провокация към граждански размирици. И следователно прокуратурата трябва да се самосезира и да подгони провокаторите на насилието. Да другаруваш с Реджеп Ердоган, да си затваряш очите за неговия авторитаризъм и злоупотреба със сила, за явната му подкрепа за „Мюсюлманските братя” в Египет, значи да каниш ислямския фанатизъм на гости. Да не говорим че не може да се сравняват театралния софийски антиправителствен протест с кървавата гражданска война. Морси бе избран демократично, с избори, по същия начин бе избран и 42-рият български парламент, излъчил правителството на Орешарски!? Какъв е проблемът?

Морси бе свален с преврат, подкрепян от светските кръгове, а Борисов бе отстранен от властта с избори. Морси суспендира конституцията и тръгна да подменя светския режим с ислямистки, докато правителството у нас се мъчи да поправи щетите, нанесени от фундаменталисткия неолиберален тандем Борисов-Дянков. Значи пак няма база за сравнение. Връщането на Морси на президентския пост означава продължаване на ислямизацията, а свалянето на кабинета „Орешарски” означава връщане на полицейщината „ала Цветанов” и на дянковщината без Дянков.

Това е „целта на занятието”, заради която Борисов „подава ръка” на Реформаторския (или Реаниматорския?!) блок, но там го не щат... Дори „присъдружното” на ГЕРБ СДС се дистанцира от Борисов и тръгна на коалиране с „реформаторите”.

Хората не го пускат в селото, той пита за поповата къща! Предлага се отново за премиер, понеже бил най-подготвен за такъв... И къде го е правил? На игрището на „Бистришките тигри” ли?..

Иде есен, а както добре знаем у нас, пилците се броят наесен, но и мухите най-люто хапят. А пък „калинките” на всички равнища в държавната и в общинската администрация очакват есента с тревога. Предсрочните избори може и да не се състоят, кабинетът „Орешарски” ще продължи да разчиства авгиевите обори на Борисов и компания, без синекурни длъжности и “солунски митници”, герберите на всички равнища ще загубят интерес към партията кърмилница и „с прибежки и пропълзяване” ще се ориентират към по-перспективен политически бизнес. Чу се, че дори Миро Найденов стяга ново крилце! Ами сега?!

Пък напролет я камилата, я камиларят. Сиреч, току виж Б. Борисов реши да се пенсионира. Политиката със сигурност ще спечели, особено ако и Плевнелиев го последва. Само футболът в Бистрица определено ще изгуби: откъм правителствен авиотранспорт, не откъм център-нападател.

Изпаднал в изолация благодарение и на собствената си глупост, държавният глава Росен Плевнелиев се опитва да спаси политическото си бъдеще, лансирайки нов политически проект, подкрепян и финансиран от КРИБ. Голяма е вероятността и този проект да отиде при АБВ-то на Г. Първанов.

Така че Плевнелиев трябва да благодари на всички богове, които служебно е почел, ако не свърши като египетския си колега Морси в ареста.

Между впрочем, турският вицепремиер Бекир Боздаг, с когото Плевнелиев сподели „ифтара” в Пловдив, беше нападнат с юмруци, когато от името на правителството участваше във възпоминателна церемония за Хаджъ Бекташ Вели. Хаджъ Бекташ е шиитски религиозен мислител, поет, философ и мистик, роден през 1209 г. в Нишанпур (област Хорасан, Персия), живял в Анадола и починал през 1271 г. в Сулуджакарахьоюк (днес Хаджъбекташ), във вилаета Кършехир. В началото на 14 век бил основан ислямски монашески орден „Бекташи”, по чиито правила се подготвяли еничарите в османската армия. Понеже шиитите (алиани, алевити или къзълбаши) в Турция често са били подлагани на изтребление, участниците в церемонията за Хаджъ Бекташ Вели със сигурност са приели като провокация присъствието на сунитския фундаменталист Бекир Боздаг. Впрочем неговата ПСР бе „закрита” през 2008 г. от Републиканската прокуратура, поради което днес се обръща към Конституционния съд с молба за отмяна на прокурорското постановление. Така че при бъдещите си визити в Турция нашият държавен глава и неговите съпартийци от ГЕРБ трябва да внимават. И без това Плевнелиев се оказа поредният български недорасляк за институцията, която представлява, не дай боже, и да го тикнат в някой турски затвор! Вай-вай, вай...