Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 35 (2013) „ПОБЪРКАНИЯТ ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК”

„ПОБЪРКАНИЯТ ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА БЛИЗКИЯ ИЗТОК”

Е-поща Печат PDF

Крайната обърканост, която преобладава в неписаната система от съюзи и врагове в Близкия изток, е ключът към трагичните събития в Сирия. Те са описани по най-категоричен начин от един британски електронен вестник, в много кратка (само дванадесет изречения), но много интересна и съдържателна статия. Тя е публикувана и в гръцкия в. „Етнос” на 27 август, откъдето я вземаме. Целта ни е да помогнем на читателя да се ориентира в заплетеното кълбо от противоречия и взаимовръзки в Близкия изток, тъй като нашите „правилни медии”препредават гледната точка единствено на „големия брат” и папагалстват върху официалните комюникета на Пентагона, обясняващи какъв канибал и сатрап е д-р Асад и колко лесно, с неговото премахване, ще се възцари свободата и демокрацията в Сирия. Това - като предварителни думи. Следва преводът.

Иран подкрепя Асад. Държавите от Персийския залив са срещу Асад!

Асад е срещу “Мюсюлманското братство”. “Мюсюлманското братство” и Обама заедно са против генерал Сиси (Абдел Фатах ас Сиси, главнокомандващ Египетските въоръжени сили, обявил отстраняването на президента Морси. - Бел. прев.)

Но държавите от Персийския залив дават подкрепа на генерал Сиси. Което означава, че държавите от Персийския залив са срещу “Мюсюлманското братство”!

Иран подкрепя “Хамас”, но “Хамас” подкрепя “Мюсюлманските братя”!

Обама подкрепя Мюсюлманското братство, но “Хамас” е срещу САЩ!

Държавите от Персийския залив подкрепят Съединените щати. Но Турция, заедно с държавите от Персийския залив, са срещу Асад. Въпреки това Турция поддържа Мюсюлманското братство и Сиси. И държавите от Персийския залив подкрепят генерал Сиси.

Добре дошли в Близкия изток! Желаем ви приятен ден! “

Коментар след превода

Нещо много важно, което авторът е пропуснал - генерал Сиси има и международна подкрепа освен от Саудитска Арабия, но и от Израел и Русия.

Както се вижда, ситуацията в Близкия изток и конкретно около Сирия е много сложна и объркана, удари дебнат отвсякъде. Ако САЩ наистина са: „страна с крайно опростенческо разбиране на нещата в света... страна с лоши знания и недотам изкусна в международните въпроси”, както твърди американският геополитик Збигнев Бжежински в свое интервю за сп. „Нешънъл Интерест”, и безразсъдно рискуват с евентуална военна интервенция срещу Сирия, всички тези взаимовръзки и противоречия ще се активизират докрай, ситуацията ще се влоши още повече, дори ще стане неконтролируема с непредвидими последици не само за региона, но и за целия свят. Дано здравият разум все пак надделее!

Преведе и коментира Найден Брусарски