Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 35 (2013) ПРАЗНИК В С. СТЕФАН КАРАДЖОВО

ПРАЗНИК В С. СТЕФАН КАРАДЖОВО

Е-поща Печат PDF

На 15 август, на връх Голяма Богородица, имаше голям празник в с.Стефан Караджово, област Ямбол. Поводът беше освещаването на новата камбана в историческата 250-годишна църква на селото „Успение Богородично”, в която е кръстен поборникът за национално освобождение войводата Стефан Караджа.  Празникът беше организиран от кмета Тодор Куртев, издигнат от ПП „Нова Зора” и общинската партийна организация в Ямбол.

Освещаването на камбаната извършиха свещениците от гр. Болярово и с.Голямо Крушево Димитър Икономов и Никола Костов. Прочувствено слово за православието произнесе проф. Никола Ханджиев, директор на Националния църковен историко-археологически музей, София. „Звънът на тази камбана, каза той, ще бъде не само църковен звън. В него е душата на Караджата и надеждата за бъдещето на България и за бъдещето на вашето село”.

По-нататък тържеството продължи на площада пред паметника на войводата. Бяха поднесени венци и цветя на признателност към саможертвата на Стефан Караджа преди 145 години. След това слова произнесоха кметът на селото Тодор Куртев, кметът на общ. Болярово г-н Христо Христов и зам.-председателят на ПП „Нова Зора” Румен Воденичаров. В словата си те говориха и за това, че дарът на природата - минералният извор в селото, трябва отново да стане печеливш проект, който да осигури поминък и благоденствие на Стефан Караджово и че за това лично се е ангажирал председателят на партията и народен представител Минчо Минчев.

Беше раздаден традиционният курбан, кметът почерпи с домашна ракия. В народното веселие неуморни бяха народните певци от ямболската общинска организация на „Нова Зора”. Люшнаха се безкрайни хора. На раздяла всички се пожелаха в тези трудни времена подобни чудесни празници да бъдат по-чести, за да се повдига самочувствието на българина и да се запазят народната памет и традиции.