Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 37 (2013) ИКОНОМИИТЕ ОБРИЧАТ ЕВРОПА НА БЕДНОСТ

ИКОНОМИИТЕ ОБРИЧАТ ЕВРОПА НА БЕДНОСТ

Е-поща Печат PDF

Ако политиката на бюджетни икономии продължи, близо 25 млн. европейци рискуват да се изправят пред бедност до 2025 г. Броят им се равнява на общото население на Холандия и Австрия. За това алармира международната хуманитарна организация “Оксфам”, в която членуват 17 организации, чиято цел е борба с бедността и несправедливостта.

Докладът на “Оксфам” подчертава, че европейският модел е поставен под въпрос заради недобре осмислените политики на икономии, чийто резултат е повече бедност и задълбочаващо се неравенство.

“Агресивните икономии в социалната сигурност, здравеопазването и образованието, по-малкото права на работещите и несправедливите данъчни системи поставят милиони европейци в порочния кръг на бедността, в който ще се озоват и идните поколения”, твърди Наталия Алонсо, директор на европейския офис на “Оксфам”. 25 години може да коства връщането на жизнените стандарти отпреди 5 години.

Богатите 10% от европейците са единствените хора, облагодетелствани от режима на строги икономии. Бездната между бедни и богати се задълбочава. В Европа днес едно от десет работещи домакинства живее в бедност и положението ще става още по-лошо”, изтъква Алонсо.

Основните привърженици на икономиите, сред които Международният валутен фонд и редица изтъкнати икономически експерти, вече осъзнават, че тези политики не само се провалиха в целите си за намаляване на бюджетния дефицит и националния дълг, но и повишиха неравенството и стопираха икономическия растеж.

Докладът на “Оксфам” предлага страните от ЕС да се поучат от подобни примери за бюджетни ограничения, преживени от Латинска Америка и Югоизточна Азия през 80-те и 90-те години на миналия век. Техните икономики бяха разбити и бедните станаха още по-бедни, дори когато растежът започна да се възвръща. В някои латиноамерикански страни 25 години бяха необходими, за да се върне бедността до нивата отпреди началото на кризата през 1981 г. “Европа поема по този път сега”, изтъква Алонсо.

От “Оксфам” виждат алтернатива на икономиите в изграждането на нов икономически и социален модел, който инвестира в хората, укрепва демокрацията и предлага справедливо данъчно облагане.

Инвестициите в училища, болници, строителство, научни изследвания и технологии ще върне милиони европейци на работа, което пък ще спомогне за стабилността на икономиката.