Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 39 (2013) ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД СЕПТЕМВРИЙЦИ

ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД СЕПТЕМВРИЙЦИ

Е-поща Печат PDF

90-годишнината от Септемврийското въстание - 1923 г., Софийската градска организация на ПП “Нова Зора” отбеляза на 22 септември пред Паметника на избитите участници в бунта на Лъкатнишките скали. В поклонението взеха участие 38 членове и симпатизанти на партията от столицата. Членовете на СГО, водени от знаменосеца Георги Петров, изминаха в колона пътя от с. Миланово (бивше Осиково) до построения през 1954 г. монумент.

Начело на колоната бяха доц. Тодор Мишев, председател на СГО и секретар на ЦИБ на ПП “Нова Зора”, д-р Тодор Предов, зам.-председател на СГО и на ЦИБ на ПП “Нова Зора”, Евгений Еков, зам.-председател на СГО на ПП “Нова Зора” и Красимир Димитров, член на ръководството на СГО и на ЦИБ на партията.

Софийските членове и симпатизанти на ПП “Нова Зора” се присъединиха към няколко десетките последователи на БСП, които се отзоваха на призива на организаторите на възпоменателното честване от Общинския съвет на БСП, гр. Своге. На участниците в тържеството направи силно впечатление подборката от броеве на в. “Нова Зора”, а активистката на СГО Стояна Хаджийска и по време на събора успя да набере подписи в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски и за оставката на президента Росен Плевнелиев.

Гости на събора бяха освен доц. Тодор Мишев, председател на СГО и секретар на ЦИБ на ПП “Нова Зора”, и Александър Манолов, председател на ОбС на БСП, гр. Своге, председателят на Социалната комисия към Народното събрание Корнелия Нинова и Валентина Богданова, депутат от “Коалиция за България”. Приветствие към участниците в събора отправи председателят на Социалната комисия към Народното събрание Корнелия Нинова.

Три дни продължават сраженията край с. Лъкатник между въстаниците и войскови части през септември 1923 г. С падане на колене и минута мълчание участниците в събора почетоха паметта на заловените живи и хвърлени от скалите Йордан Стойчев, Стефан Василев, Милан Петров–Трупльо и Димитър Бояджиев. В знак на преклонение към подвига на загиналите бяха поднесени цветя.