Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 40 (2013) РЕПЛИКА С ПОСЛЕСЛОВ

РЕПЛИКА С ПОСЛЕСЛОВ

Е-поща Печат PDF

На 2 октомври народните представители от 42-рото НС трябваше да гласуват вота на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски, както и искането на ГЕРБ за оставка на председателя на парламента Михаил Миков. По този повод по време на дискусията думата взе и народният представител от “Коалиция за България” Минчо Минчев, който направи реплика на изказването на Красимир Велчев, депутат от ГЕРБ.

Думите на Минчо Минчев предизвикаха аплодисменти в залата и многобройни обаждания на зрители, което стана и повод за публикуването на тази част от дебатите.

Зора

Минчо МИНЧЕВ (КБ): Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги народни представители! Вече няколко месеца се опитвам да осмисля духа на тази зала – твърде любопитно занимание, бих казал.

Искам да ви споделя, че в качеството си на главен редактор следя политическия живот вече 24 години. И парламентарния живот – също. Зная, че тази зала е изтърпявала невероятни изпитания. Тук са били, тук са говорили хора като Свободка Стефанова, като Венцислав Кацарски, като д-р Васил Михайлов, като Георги Дилков – Лорда и прочее. От демократическите им протуберанси са треперили стените на тази зала. Разликата обаче между това, което се случва днес, в последните месеци, и тогава, е, че онези хора имаха все пак някаква кауза. Те вярваха, че като разгромят една сносно уредена държава, един добре устроен живот, ще създадат друг – по-добър живот за хората.

Вие, драги приятели от ГЕРБ, се проявявате като оня герой на Радичков, който все повтаря: Араламбене му е майката... Разбирате ли? Не предлагате да направим нищо смислено за този народ, за хората, които измират по селата, да приемем закони, с които да потръгне българската икономика.

Прав е господин Бисеров в това, че Ви обърна внимание за вашата безплодност. При вас отсъства духът на съзиданието.

Красимир ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ, от място): Къде е репликата, бе?!

Минчо МИНЧЕВ: Искам да ви кажа: не се проявявайте като времеяди! Четири години, като марокански скакалци, изядохте историческото време на България, през което можехме да възправим тази държава. (Силен шум и реплики от ГЕРБ.) Това искам да ви кажа.

Цветомир МИХОВ (ГЕРБ, от място): Времето! Венсеремос!

Минчо МИНЧЕВ: И вие ще получите оценката на народа, задето го излъгахте през 2009 г., че може чрез вас да има друго бъдеще.

Цветомир МИХОВ (ГЕРБ, от място): И я получихме вече.

Минчо МИНЧЕВ: Вие сте еманацията на разрухата и го доказахте и в днешния ден. (Шум и реплики от ГЕРБ.) Не ви е проблем Михаил Миков, не той ви е проблемът! Проблемът ви е, че имате неустановеност в своето съзнание, че от няколко месеца ви друса синдромът на същата тази неустановеност. Физически сте тук, ментално сте някъде другаде, а политически никой не знае къде сте. (Силни ръкопляскания, възгласи „Браво” от КБ и ДПС. Шум, оживление.)