Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 42 (2013) В ГЪРЦИЯ ОТНОВО ИЗКАРВАТ ТАНКОВЕТЕ НА УЛИЦАТА… ЗАСЕГА САМО ЗА ПАРАД!

В ГЪРЦИЯ ОТНОВО ИЗКАРВАТ ТАНКОВЕТЕ НА УЛИЦАТА… ЗАСЕГА САМО ЗА ПАРАД!

Е-поща Печат PDF

С решение на гръцкото правителство от 10 октомври т.г. след близо четиригодишно отсъствие отново се възстановява участието на бронираната и автомобилна техника от ГВС на военните паради по случай националния празник на Гърция. По традиция от 1942 г. насам 28 октомври - Денят „Охи” (Не”), се отбелязва като национален празник на Гърция. Той напомня на гърците деня, в който през 1940 г. гръцкият диктатор полк. Йоанис Метаксас дава отрицателен отговор с кратко „Охи” („Не”) на ултиматума на италианския фашистки диктатор Мусолини за преминаване през Гърция на италианските окупационни сили. В утрото на този ден, научавайки за ултиматума, цялото гръцко население излиза по улиците и скандира „Охи”. От 1942 г. празникът неизменно включва и военен парад в гр. Солун с участие на части и бойна техника от видовете въоръжени сили на Гърция. През 2010 г. по указание на представителите от „Тройката” (МВФ, ЕЦБ и ЕС) с цел икономии на средства поради кризата и с решение на правителството, парадите се провеждаха само с пеши тържествен марш. Това обаче имаше за последица и някои негативни явления. Липсата на респект, породен от отсъствието на тежка бойна техника, окуражи крайно десните и анархистки групировки и почти нямаше военен парад без провокации от тяхна страна, включващи обиди към ръководителите на държавата и замеряне на официалните лица с яйца и кофички с кисело мляко.

При обявяване на официалните мотиви на правителството за решението относно парада, на, 11 октомври премиерът Андонис Самарас премълча тези факти и изтъкна традиционните мотиви: „Парадът е почит към нашата историческа годишнина, който ще позволи на хората от Гърция и конкретно от Солун да видят и да се възхитят на синовете си, които служат на Родината, както и да се запознаят с потенциала на нашата отбранителна система, за която нашите граждани жертват своите средства в тези трудни времена. Това е изискване на времето и символизира вярата в бойната готовност на ГВС като гарант за националната ни сигурност и националното ни единство”.

Колкото и традиционно и високопарно да звучат тези мотиви, в тях все пак има и нещо ново и то е в последното изречение. Именно в последното изречение е кодирано онова, което правителството на Самарас не иска да каже открито и което може да ни наведе на истинските причини за това решение.

В действителност връщането на бойната техника по улиците е в съответствие с „изискванията на времето” и променената обстановка в Гърция вследствие на масовото недоволство срещу правителството, което безапелационно приема условията, наложени от т. нар. тройка за ново затягане на коланите в социалната сфера. То вероятно трябва да внуши и покаже на недоволните, че алтернативата на управлението на Самарас са танковете. В защита на тази теза дясното правителство на Самарас е улеснено от възхода на крайната десница и кървавите изстъпления на партия „Златна зора” срещу политическите й опоненти през миналия месец. Наглостта и арогантността на неонацистите стигна дотам, че те открито да се обявят против парламентаризма и постоянно да заявяват по време на акции и маршове на щурмовите им батальони, че ще влязат в парламента с танковете. И от тази гледна точка парадите с бойна техника идват в удобното време и напълно обслужват наложената с външен и вътрешен натиск и прокламирана от премиера политика на „нулева толерантност” към неофашистите от „Златна зора”.

Няма съмнение, че те са и демонстрация на мускули и сила пред вечния враг - Турция, чиито провокации във въздушното и морското пространство на Гърция са горчиво и скъпо платено за гърците ежедневие. От само себе си се разбира, че и дума не може да става за демонстрация на сила по отношение на България. Ние вече сме добри съседи и съюзници, а и от мощната българска армия от 90-те години благодарение на продажни политици, почти нищо не остана. Сега само Бог все още пази България! Но това е друга дълга и болезнена за нас тема.

Освен всичко за което стана въпрос дотук, вероятно целта на мероприятието е да се покаже, че „благодарение на успешното управление на десницата Гърция вече напуска зоната на кризата” (думите са на премиера Самарас) и политиката на „първичния излишък” се осъществява успешно. Потвърждение за това са и изявленията на финансовия министър Стурнарас, че „успешната икономическа политика на правителството позволява да се отделят средства за възстановяване на традицията с парадите”.

В тази връзка предоставяме на читателите на в. “Нова Зора” с кратки съкращения преводът на една политическа сатира, чийто автор е гръцкият журналист Георгиос Анандранистакис, публикувана на страниците на левия ежедневник „Авги” („Зора”, в броя от 12.10. т.г.).