Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 42 (2013) ЦИРКАДЖИИТЕ - В ЦИРКА!

ЦИРКАДЖИИТЕ - В ЦИРКА!

Е-поща Печат PDF

Сякаш доказвайки за пореден път верността на любимата си поговорка, че „Луд умора няма, само се поти!”, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов започна ударно да прилага новата си парламентарна „стратегия” – „Вот до дупка!” Това обаче е прекалено. Допреди месец герберите не влизаха в парламента. Сега внасят вотове на недоверие, с което спъват работата му. Не е ли по-добре да се гласуват и обсъждат закони, вместо да се губи времето на Народното събрание с вотове на недоверие?! Друга работа е, че никой не взема на сериозно тези вотове с предизвестен изход, защото цялата сегашна кампания на Бойко Борисов и сие тръгна с фалстарт...

След първоначалната заявка на ГЕРБ за вот на недоверие за цялостната политика на кабинета “Орешарски”, на 19 септември 2013 г., от опозицията смекчиха градуса на недоволството си само до една сфера - за „провал” на правителството в областта на инвестиционното проектиране. Дебатът на 25 септември по първия вот на недоверие към кабинета обаче се провали по невиждан и немислим досега начин. До уникалната ситуация се стигна, след като вносителите на вота от ГЕРБ влязоха в пленарната зала, но... не се регистрираха за заседанието. Депутатите от “Атака” пък не присъстваха в пленарната зала, защото парламентарната им група бе на посещение в Брюксел. Така в Народното събрание се регистрираха едва 103 депутати, вместо нужните 121, за да започне заседанието. От „Коалиция за България” и ДПС определиха действията на ГЕРБ като цирк, самоцелен тарикатлък и много тежък удар срещу парламентаризма. Въпреки шутовските изпълнения на Бойковите питомци обаче, първият вот на недоверие бе отхвърлен на 2 октомври.

Аргументите на управляващите не бяха в състояние по никакъв начин да спрат похода на герберските депутати към постигане на целта им и те внесоха втори вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски” - заради „провала” на правителството в областта на регионалната политика и за „липсата” на инвестиционен процес през последните месеци. Този път на 17 октомври и „Атака”, и ГЕРБ се регистрираха в пленарна зала - така заседанието започна с 205 депутати.

Близо три часа парламентът обсъжда внесения вот. ГЕРБ обвиниха кабинета в хаос, блокиране на инвестициите, задълбочаване на различията между регионите, липсваща политика за пътната инфраструктура, провал в усвояването на евросредства. Според тях, от едно работещо Министерство на регионалното развитие са направени две неработещи. “Без да има достатъчно обществено доверие и без международна подкрепа и уважение, правителството не може да продължава да управлява. Всеки ден в повече е риск за нестабилност, криза, спиране на развитието, както и загуба на позиции”, обяви Лиляна Павлова, и добави, че има провал в областта на регионалната политика, водещ до задълбочаване на различията в отделни региони на страната.

Обръщайки се към народните избраници от ГЕРБ лидерът на социалистите Сергей Станишев коментира: “Парламентарната ви група е заложник на прищевките на един човек - всички сте заложници. Искам да припомня, защото е къса паметта на някои бивши министри. Как да се възприемат намеренията на един министър-председател, който 4 години почти изкара само с намерения и обещания. Лидерът на ГЕРБ каза обаче, че ролята на опозицията е да пречи. Това правите от първия месец на този парламент”. От ляво отбелязаха, че е твърде рано да се говори за провал на кабинета. Насочиха критиките си към ГЕРБ и цитираха, че тройната коалиция е построила повече пътища и магистрали. “Това е регионалната политика на ГЕРБ - пиар с малко магистрали, с много кирки и лентички и липса на реална посока и реални резултати за регионите”, контрира Димчо Михалевски от БСП, и направо разби опозицията с данни и факти: осем фирми близки до ГЕРБ са усвоили 66 % от всички договори, в резултат 2600 строителни фирми са били закрити или ликвидирани. Ами, нали затова 8-те фирми искат да върнат Бойко пак на власт. Но не става само с вотове, трябва и акъл, и можене... Затова боковизмът е аут!

Атакуваният министър Десислава Терзиева подчерта вината на ГЕРБ за задълбочаване на различията между регионите. Сегашното правителство завари тази ситуация и няма как за няколко месеца да я е предизвикало. Дори повърхностен поглед върху политиката на ГЕРБ, доколкото я е имало, показва грешното разбиране и подход, коментира министърът на регионалното развитие. Противоположна позиция зае лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който заяви, че с вота ГЕРБ показват само, че съществуват като политическа сила... От своя страна, лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че: “Превръщането на вота на недоверие към кабинета в парламентарно всекидневие, в парламентарен тривиалитет, означава смърт на вота на недоверие като най-силно оръжие на опозицията.” Вотът на недоверие е едно голямо парламентарно събитие, но аз вече казах, че той ще престане да бъде голямо парламентарно събитие в редакцията на ГЕРБ, добави Местан. „Явно е, че срядата ще бъде ден за вотове на недоверие, което е парадокс. Това е анормално, това е категоричното падение на опозицията”, добави председателят на ДПС.

“Каква ви е целта? Загриженост към обществото? Към държавата? Към това, което създавате по улиците, към това, което прави това правителство? Не колеги, вие сте загрижени за личния си интерес”, намеси се и Рамадан Аталай от ДПС.

Народното събрание отхвърли втория вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Само депутатите от ГЕРБ го подкрепиха, от „Коалиция за България” и ДПС бяха против, а “Атака” се въздържа с изключение на един свой депутат, който също гласува против. Този вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, беше неадекватен и решението по него бе логично и правилно. Впрочем, никой не е очаквал и друго. Българският народ е решил кой да го управлява.

Регионалните проблеми се задълбочават още от края на 80-те години насам, отчете премиерът Орешарски, който поиска думата след гласуването на вота. Той напомни, че регионалната е една от политиките с много дългосрочна перспектива и положението днес се дължи на грешки в дореформения период и годините на прехода. “Дори да реализираме всичките си програмни намерения, едва ли ще успеем да преодолеем всички регионални различия”. Пламен Орешарски благодари на депутатите, подкрепили кабинета, и ги увери, че ще продължи да работи за балансирано развитие на регионите. Премиерът благодари и на опозицията за критиките и аргументите и обеща да се съобрази с тях, макар че според него голяма част от тях се основавали на хипотези. Вотовете на недоверие не ме притесняват - тезите не са състоятелни. Това бе краткият отговор на премиера Орешарски пред медиите в НС.

“Може би като направим повече грешки, а сигурно грешки ще има – никой не се счита за безгрешен – тогава вотовете ще отнемат повече време, за да се посочват и позитивните неща, които са свършени”, заяви премиерът.

Намеренията за нов вот предизвикаха коментара и на Сергей Станишев, че с действията си ГЕРБ обезсмислят този инструмент. “Вие правите вотове до дупка. Знаете ли защо го правите? Да угодите на прищевките на един или двама души от вашето ръководство, които не могат да се поберат в кожата си, че не са на тези постове, които заемаха. Е, няма да ги заемат повече”, заяви председателят на БСП. Говорителят на БСП Антон Кутев също смята, че има много други средства за борба на опозицията в парламента. Вотът е последната крачка, казва Кутев. Използван непрекъснато, той олеква и се превръща в медийна играчка, което показва ниската парламентарна култура на ГЕРБ. Никога не е имало 3 вота на недоверие в първите месеци на едно управление, когато още няма натрупана практика, обобщи Кутев.

На същото мнение е и депутатът от ПГ на “Коалиция за България” Емил Костадинов, според когото ГЕРБ очевидно профанизират и са склонни да доведат до абсурд един от най-важните парламентарни инструменти - вота на недоверие. Така ГЕРБ се стремят да делегитимират парламента като институция и конкретно този парламент, но няма да успеят, заяви той.

Третият вот на недоверие към правителството трябваше да е за културата и по-точно заради саботаж на музея, известен като българския Лувър, тъй като управляващите не искали “да вържат един трафопост” и да пуснат ток, както разясни Борисов. На 17 октомври 2013 г. обаче той намекна, че може да има промяна.“Ще изчакаме няколко дни и ще ви кажем”, допълни той пред журналисти.

Е, тук вече нещата стават съвсем трагични. Внася нов вот, после щял да мисли какви ще са мотивите?! Герберите май вече не знаят какво да правят с тези „вотове”.

Дано Б. Борисов да е започнал да осъзнава, че вотовете му са безсмислени, защото правителството на Орешарски няма алтернатива. Явно ГЕРБ не могат да си намерят и платени протестиращи, които да ги подкрепят. Така че поредният цирк се отлага. Точно затова, когато нямаш идеология и ти липсват и кадърни кадри, нещата стават трагични. Затова и ефектът от продължаващите „вотове” и политиката на „влез-излез” започна да дава обратни резултати.

ГЕРБ трябва да преосмислят не само поведението си, но и политическия си манталитет. Цирковете, които разиграват, биха били забавни, ако ставаше въпрос за “селска вечеринка”, но това, все пак, е Българският парламент и то, както Борисов сам казва, “във време на криза”. ГЕРБ обаче изгуби авторитет, за да участва в решаването на кризата. Нещо повече! Благодарение на ГЕРБ правителството ще се запише в Книгата на рекордите с най-много отхвърлени вотове на недоверие. И както е тръгнало, следващият вот може да е срещу неканенето на Бойко да реже лентички заедно с Орешарски... Затова питам тази “интелигенция”, която е гласувала за Бойко Борисов, дали се чувства комфортно?

Време е да се иска вот на недоверие към опозицията за провал в областта на вотовете на недоверие! Защото тя само блокира, окупира, саботира! Никаква градивност, никаква държавност, само отмъщение, заради загубата на власт и спиране на каналите за контрабанда! Както беше казал един политик преди време: “Здравейте, циркаджии...” Сега какво стана? Май е бил прав!

Циркаджиите – в цирка!